Klaus: První dáma sklízí větší potlesk než já

Praha – Prezidenta Václava Klause se stále více dotýká chování médií. Kontroverzi svých názorů si sice uvědomuje, překrucování pravdy ho prý ale mrzí. V dnešním rozhovoru pro Radiožurnál se také přiznal, že mu vládnutí České republice stačí. Stoupnout si do čela Spojených států by si prý netroufnul. Možná i proto, že má podle jeho slov jeho manželka větší úspěch než on sám. První dáma totiž prý při řečnění na náměstích sklízí větší potlesk než hlava státu. Na názor své ženy tak prý Klaus dá.

Kéž by moře došplouchlo až k nám 

Václav Klaus o médiích:

„Člověka to bolí a já musím říct, že tento týden mě řada textů v novinách zabolela.“

Prezidenta tíží média, která jsou vždy připravená vše překroutit. Tvrdí sice, že se snaží na sobě nenechat nic znát, když ale jeho výroky vytrhují z kontextu, je mu to líto. Konkrétně mluvil o textu v Lidových novinách. Jejich novináři se ho prý ptali, zda skutečně nemá obavy z rostoucí hladiny oceánů. On však podle svých slov trval na tom, že hladina moře skutečně stoupá jen nepatrně. V žertu potom dodal, že by Češi byli za moře velmi vděční. „To by bylo bezvadný, kdyby to moře došplouchlo až sem k nám,“ řekl prý novinářce. V Lidových novinách potom stálo, že Klaus Belgii doporučuje, aby se nechala mořem zaplavit.

To, že novináři na jeho výrocích sklízí dobrou čtenost, si prezident dobře uvědomuje. Svoje výroky také v rozhovoru porovnal s velmi kontroverzními názory Miloše Zemana. Když prý něco prohlásí Klaus, média ho pranýřují desetkrát více než například právě Zemana.

Vládnout Spojeným státům by Klaus nechtěl

Na dotaz hlasatelky Radiožurnálu, zda by si troufnul na šéfování Spojených států nebo Ruska, řekl Klaus jednoznačné ne. „Myslím, že je to neuvěřitelná nálož práce a zodpovědnosti,“ vysvětlil svůj postoj. Za krátké období, kdy je americký prezident Barack Obama ve funkci, se s ním prý setkal alespoň desetkrát a pokaždé vidí další vrásky, kterými se na něm podepisuje jeho složitý úkol. „Pokaždé si uvědomím, jak každý měsíc toho jeho neuvěřitelně obrovského úkolu mu vryje do tváře něco, je to zřetelné, je to viditelné,“ dodává Klaus.

Václav Klaus:

„Beneš si zaslouží nejvíce být obhajován, Masaryk to nepotřebuje a já myslím, že prezident Havel také nemá takové odpůrce.“

Poté se diskuse stočila k prezidentům českým. Klaus odmítl uvést, kterého z nich si váží nejvíce. Vyzdvihovat je však podle jeho názoru třeba především Edvarda Beneše, na kterého existují velmi rozporuplné názory. Kromě Beneše však také mluvil o T. G. Masarykovi. Při svých cestách po krajích České republiky totiž často dojde k vytahování místních kronik. Nejčastěji v nich jako poslední vládnoucí návštěvník figuruje právě tatíček Masaryk. Mluvil však i o jedné z obcí na severu Plzeňska, kterou naposledy podle tamní kroniky navštívil Josef II. v roce 1786.

Klaus se proto ptá, „co ti další prezidenti dělali, že neměli ambice a chuť“ navštěvovat Česko. Dodal, že dobře ví, že při pohledu z Pražského hradu na Vltavu totiž šéfové státu nemohou dohlédnout do všech koutů republiky.

Na svou ženu Klaus dá

Na cestách po území Česka prezidenta Klause doprovází i první dáma. Podle hlavy státu má i významnou roli v týmu jeho poradců. Navíc se prý těší i větší popularitě než on sám. „Já teda musím přiznat, že ona má potlesk na tom náměstí větší než já,“ dodal Klaus s úsměvem.

  • Václav Klaus hostem Radiožurnálu autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264392.jpg
  • Klaus na Plzeňsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2633/263300.jpg
  • Prezidentský pár autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1469/146864.jpg