Kauza Huawei je civilizační střet, říká Fischer. Upozorňuje na problém Velkého bratra, tvrdí Kobza

Otázky Václava Moravce o brexitu a Huawei (zdroj: ČT24)

Bylo by dobré, aby se brexit neprotahoval, shodli se hosté Otázek Václava Moravce. Zatímco europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) a předseda senátního výboru pro zahraniční věci Pavel Fischer (nestr.) však vidí příčinu panující nejistoty v neschopnosti britských politiků, místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jiří Kobza (SPD) si myslí, že při vyjednávání selhala EU. Debata se věnovala také kauze Huawei. Fischer kvůli ní pozval do Senátu Petra Kellnera, jehož PPF v Číně působí.

Česká vláda se podle Kateřiny Konečné dostatečně nepřipravuje na dopady brexitu ve všech jeho předpokládatelných podobách. „Ze strany české vlády mi zoufale chybí analýza toho, co se stane v různých scénářích a analýza toho, jak bude vůči Británii postupovat,“ stěžuje si europoslankyně.

Dodává, že vlády ostatních členských zemí jsou v přípravách mnohem dál. Věnují se například problematice zdravotnictví, kde hrozí výpadky v dodávkách těžko nahraditelných specializovaných produktů britského zdravotnického zařízení. Konečná vyzývala vládu, aby ji nebo český parlament o podobných přípravách informovala, nic se však nestalo.

Česko-britský obchod
Zdroj: ČT24

Podle Jiřího Kobzy bychom se měli soustředit hlavně na zachování spojení s britským trhem, aby z něj mimounijní konkurence nevytlačila naše firmy. Česká vláda by se proto měla víc snažit o ekonomickou diplomacii vůči Británii.

Pavel Fischer je přesvědčen, že česká vláda zatím kromě posilování konzulárního zastoupení ve Spojeném království moc dělat ani nemůže. Stále totiž musí čekat na to, jak se politici v Londýně nakonec o svém osudu rozhodnou.

Čí je to vina

Právě vnitřní problémy britské politiky jsou podle senátora Fischera hlavní příčinou nejistoty kolem brexitu. Parlament ve Westminsteru odmítl dohodu, kterou s EU dojednala premiérka Mayová, a ukázalo se, že žádná podoba odchodu z Unie nemá mezi poslanci většinovou podporu.

V českém zájmu je podle Fischera odchod Británie s dohodou v plánovaném termínu 29. března. Protahování procesu může prý otrávit atmosféru v celé Evropě.

Také Kateřina Konečná vidí odpovědnost za nejistotu hlavně v britském parlamentu, který není schopen konstruktivního jednání. Je ráda, že evropský vyjednavač Michel Barnier v uplynulých dnech nabídl Británii záruky dočasnosti irské pojistky. Jenže si není jistá, zda budou pro Brity dostatečné. „Nedovedu si představit, co moc víc může EU nabídnout oproti dojednané smlouvě,“ říká s tím, že varianta odchodu bez dohody je stále ve hře.

Podle Kobzy selhala ve vyjednávání hlavně EU, která odmítala britské návrhy a teprve teď na poslední chvíli hledá východisko.

Poslanec také upozornil, že Británie nemusí na brexitu prodělat. Citoval spolek Economists for Free Trade, podle něhož Spojené království odchodem z Unie ušetří 135 miliard liber (čtyři biliony korun) a může profitovat z levnějšího zboží z dovozu. Spolek na svém webu říká, že odchod bez dohody je pro Británii nejlepší variantou.

Britská vláda si nechala udělat analýzu dopadů různých variant brexitu a vyšlo jí, že při odchodu s dojednanou dohodou odmítnutou zatím ve Westminsteru se ekonomika Spojeného království za 15 let zmenší o 3,9 procenta a při odchodu bez dohody dokonce o 9,3 procenta.

S takovými odhady souhlasí i Konečná. Analýz je prý hodně a všechny relevantní se shodují na tom, že první roky budou ztrátové pro všechny.

Huawei: Pozvání pro Kellnera

Debata se věnovala také čínské firmě Huawei, jejíž vybrané produkty označil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) za bezpečnostní riziko. Fischer kvůli tomu pozval na zasedání senátního zahraničního výboru Petra Kellnera, jehož PPF poskytuje v Číně půjčky prostřednictvím firmy Home Credit. Má osvětlit argumenty „těch, co dělají v Číně byznys“.

Zástupci Home Credit vyjádřili počátkem roku v souvislosti s kauzou obavy o svoje aktivity v Číně. Členové výboru by podle Fischera chtěli vědět, zda mohou skupině „v něčem pomoci“, ale zároveň hlídat bezpečnost, obranu a zahraniční otázky.

Fischer je totiž přesvědčen, že k Huawei nelze přistupovat pouze logikou obchodních vztahů, protože byznys je v Číně neodmyslitelně spjat s politikou, která je vedena autoritářsky. „Je to nový způsob vládnutí, kde se nesmí kritizovat čínský režim, kde se občané sledují za pomoci technologií, kde se zásadně omezují svobody občanů. To není obchodní střet, to je civilizační střet. Střet hodnot,“ apeloval senátor.

Podle mluvčí PPF Zuzany Migdalové nemá senátor Fischer zájem na věcné diskusi a jde mu jen o zviditelnění. „Takovéto politické hry se PPF nebude účastnit,“ sdělila.

Vysvětlila také, že za komunikaci PPF vůči státním orgánům odpovídá Vladimír Mlynář, který senátorovi v minulosti několikrát nabízel osobní jednání. „Pan senátor opakovaně setkaní odmítl. Nyní se snaží do věci zatáhnout osobu pana Petra Kellnera,“ uvedla mluvčí.

Velký bratr

Europoslankyni Konečnou varování NÚKIB ani události spojené se zatýkáním pracovníků Huawei pro podezření ze špionáže v Polsku nebo Kanadě nepřesvědčily, že by firma skutečně ohrožovala českou bezpečnost. Kauzu považuje za obchodní válku a politickou hru.

Kobza upozornil, že hranici mezi získáváním obchodních informací a špionáží je těžké určit. Nevidí velký rozdíl mezi tím, jak se chová Huawei a další velké firmy.

Je však rád, že kauza upozornila na širší téma soukromí. Podle něj musíme řešit „zásadní politický a filozofický problém, a to je přítomnost Velkého bratra“. Chtěl by legislativce přimět, aby se tím začali zabývat a zajistili právo na soukromí, na svobodu slova a na pravdu.