Dvacet tři milionů Číňanů nesmí cestovat. Je to trest třeba za to, že neplatí daně nebo venčí psa bez vodítka

Čína zakázala 17,5 milionu nespolehlivých občanů koupit si letenky a 5,5 milionu koupit si jízdenky na vlak. Ocitli se na černé listině komunistické strany, když selhali v kontroverzním bodovém systému hodnotícím jejich „sociální kredit“. Ve své zprávě to uvedl úřad, který informace o každodenním chování občanů shromažďuje a vyhodnocuje. Ze zprávy citoval web francouzského deníku Le Figaro.

Špatným, tedy nedůvěryhodným, občanem se v očích čínského systému stane třeba ten, o kom se díky sběru množství záznamů o jeho chování z pouličních kamer, sociálních sítí, jeho mobilního telefonu nebo úředních záznamů zjistí, že vyjadřuje nesouhlasné politické názory, nezaplatil daně nebo pokutu, rozšiřuje „chybné informace“ nebo venčí psa bez vodítka.

Záměrem čínské vlády je spořádané občany odměnit, ty zdiskreditované potrestat a zlepšit tak chování obyvatel. Cílem je „umožnit důvěryhodným lidem procházet se všude, kde se jim zlíbí, a zároveň v tom zabránit těm zdiskreditovaným,“ cituje na svém webu z vládního dokumentu Le Figaro.

Loni tak čínské úřady zabránily asi stovce lidí, kteří nezaplatili daně, vycestovat ze země. Od loňského května si špatně zapsaní nesmějí celý rok kupovat lístky na vlak a do letadla. A do budoucna se počítá s tím, že nebudou smět celý rok používat žádný hromadný dopravní prostředek.

Kromě zákazu cestování si „nepořádní“ nemohou vzít úvěr nebo koupit byt

Vedle dopravy patří k dalším sankcím pro „nepořádné“ občany odepření možnosti vzít si úvěr nebo koupit byt. Kromě jednotlivců systém hodnotí i firmy. Těm, které jeho sítem neprojdou, může být například odepřena možnost vydávat firemní dluhopisy.

Úřad pověřený sběrem dat o chování občanů a firem prý v roce 2018 zaznamenal na čtrnáct milionů příkladů „nedůvěryhodného chování“. Čínští komunističtí funkcionáři si systém pochvalují, protože díky němu 3,5 milionu firem a občanů doplatilo daně a dluhy, uvádí Le Figaro.

Vydáno pod