Je tady manévrovací prostor, vláda by mohla stávkujícím v něčem ustoupit, míní ekonom

Vláda od snahy konsolidovat veřejné finance nemůže navzdory pondělní stávce odborů odstoupit, míní hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. Vidí ale určitý manévrovací prostor, v rámci kterého by mohla koalice pomoci například energeticky náročnějším odvětvím. Podobně se vyjádřila hlavní ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová. Podle ní je hlavní problém vlády nedostatečná a někdy arogantní komunikace.

„Musím s premiérem souhlasit, že nejde odstoupit od snahy konsolidovat veřejné finance,“ řekl Bureš s tím, že je stále prostor pro vyjasnění některých úsporných kroků.

„Veřejné finance sice reformu potřebují, ale pod námi nehoří zapálená plošina, je tady určitý manévrovací prostor, který vláda má, a myslím si, že by ho měla v těch jednáních využít,“ dodal.

Například u energeticky náročných odvětví by podle něj mohla vláda ustoupit. „Je tam určitý prostor zamyslet se nad tím, jestli právě těmto oborům, jako jsou zpracovatelé kovů, neponechat nějaké výjimky, co se týká nárůstů regulovaných složek cen elektřiny do příštího roku,“ řekl. Podle něj to může tyto firmy poškodit oproti sousedním zemím, kde nárůst těchto složek tak vysoký není. Určitý kompromis by viděl i v oblasti školství.

Studio ČT24: Ekonom Bureš o možném jednání odborů s vládou (zdroj: ČT24)

„V obecné rovině by vláda, pokud chce spořit, mohla více hrát na strunu navýšení přímého zdanění, které zejména pro vyšší příjmové skupiny bylo v posledních pěti letech poměrně výrazně sníženo,“ řekl.

Bureš si nemyslí, že by měla pondělní stávka odborů zásadní hospodářské dopady na Česko. „Bylo to spíše demonstrativní. Pokud se jedná o dvouhodinovou stávku, tak si myslím, že nemusí mít v současné situaci výraznější dopady do výkonu české ekonomiky,“ řekl.

Požadavky odborů jsou příliš obecné

Podle Klímové by vláda měla lépe o věci komunikovat a nabídnout aspoň nějaké gesto. „Dost členů této vlády komunikuje poměrně dost arogantně nebo tvrdě,“ uvedla. Vláda nedostatečně vysvětluje svá východiska a řada lidí je alergická na prohlášení, že za všechny těžkosti v Česku může minulá vláda, dodala.

Ekonomická analytička ČRo Klímová o možném jednání odborů s vládou (zdroj: ČT24)

Snahu vlády protestům vyhovět vidí ve zdravotnictví nebo školství. „Je asi potřeba jim trochu pomoct, aby měly prostor s tím něco udělat,“ řekla dále o energeticky náročných odvětvích. Dotovat jim energie donekonečna není podle ní možné.

Naproti tomu si myslí, že například požadavky Odborového svazu KOVO jsou natolik obecné, že jim ani není možné vyhovět. „Ty požadavky zní: nechceme konsolidační balíček, nechceme důchodovou reformu, nechceme vlastně žádné změny. Takhle se asi politika dělat nedá,“ řekla.

Nedostatky vlády v komunikaci vnímá také komentátorka Hospodářských novin Julie Hrstková. „Je vlastně dost pochopitelné, že nikdo nechce jednat pod tlakem. Na druhou stranu vláda není moc schopná vysvětlovat svoje kroky, platí to dlouhodobě,“ uvedla pro ČT.

O sporných bodech spolu prý vláda a odbory mluví jen povrchně. „Ani vláda, ani školy nenabízejí změnu,“ myslí si. Učitelé stávkují za vyšší platy nepedagogických pracovníků, jako jsou třeba kuchařky v jídelnách, podle Hrstkové je ale třeba také otázka, zda potřebuje každá škola mít jídelnu. „Ale taková diskuze tady nebyla, nikdo o tom nemluvil,“ řekla.

Komentátorka Hospodářských novin Hrstková k možnému jednání odborů s vládou (zdroj: ČT24)

Proti krokům vlády a dopadům schváleného konsolidačního balíčku v pondělí stávkovaly školy, podniky či úřady. Někde byl protest v řádu hodiny či dvou, někde na celý den, řada institucí či zaměstnanců stávkujícím vyjádřila podporu, ale fungovala v běžném režimu. Část odborářů z regionů vyrazila na demonstraci do Prahy. Odbory uvádějí, že jsou připraveny v protestních akcích pokračovat, pokud s nimi vláda nebude jednat.

Pavel: Jednání by měla pokračovat

Podle prezidenta Petra Pavla je nutné opět usednout k jednacímu stolu, a to i nad rámec tripartity, a projednat skutečné možnosti včetně kalkulací. Řekl to při úterní návštěvě Říma. Výsledkem by měla být dohoda na tom, které návrhy jsou realizovatelné a které nikoli, míní.

Podle hlavy státu obě strany navzájem nepochopily své pozice. Odbory nabyly dojmu, že vláda má ještě prostor k ústupu, zatímco kabinet je přesvědčen o tom, že to není možné. Pokud některá opatření vzhledem k českým rozpočtovým možnostem není možné zrealizovat, nemá smysl o nich hovořit, řekl Pavel.

Je podle něj potřeba komunikace nejen mezi jednotlivými stranami tripartity, ale hlavně směrem k občanům. Pokud jsou lidé v zajetí polopravd, případně nedovysvětlených argumentů, mohou se pak snadno připojit na jakoukoli stranu bez znalosti skutečné pravdy, doplnil.