I do soukromé školky jen s očkováním? Plánované změny počítají také s konzultacemi u lékaře

Změny v povinném očkování (zdroj: ČT24)

Přibývající případy spalniček, černého kašle, a dokonce i jeden výskyt tetanu u dětí. Negativní trend má zvrátit změna v zákoně o ochraně veřejného zdraví. Ta by nově zakázala i soukromým školkám přijímat neočkované děti. Praktickým lékařům budou pojišťovny hradit konzultace spojené s očkováním. Ministerstvo zdravotnictví zároveň navrhuje, aby si sám hradil léčbu ten, kdo vakcínu odmítne a onemocní.

V posledních letech váhá s očkováním svých dětí čím dál víc matek a nakonec některé očkování odmítnou. Nově má stát lékařům proplácet konzultace, při nichž rodičům vysvětlí přínosy a rizika očkování.

„Komunikace s těmi maminkami je hodně problematická, musí se jim to vysvětlovat a opakovat pořád dokola. Ten prostor se musí najít, máme zájem, aby populace byla proočkovaná,“ řekla praktická dětská lékařka Miroslava Doležalová.

Předsedkyně spolku Rozalio, který podporuje svobodnou volbu v očkování a poskytuje rodičům informace o očkování, ale tvrdí, že konzultace s lékařem příliš nepomohou, protože lékaři nejsou schopni rodičům nabídnout alternativy.

„Rodiče například chtějí očkování odložit nebo rozložit. Pediatři jim nemají často co nabídnout, jsou povinní očkovat hexavakcínou v určitém časovém období a to je vše,“ řekla předsedkyně spolku Martina Suchánková.

Mezi soukromou a státní školkou by neměl být rozdíl

Další změna, kterou navrhlo ministerstvo, je, že nenaočkované děti už nebudou moci ani do soukromých školek. Některé dnes takové děti přijímají. „Cesta, jak motivovat rodiče k očkování přes účast ve školce, je běžná i v jiných zemích. Neměl by být rozdíl mezi soukromým a státním zařízením. I soukromé školky dostávají státní příspěvek,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Například v soukromé školce ve Slavkově u Brna už neočkované děti nepřijmou. „Když jsme byli spolek, tak nás nikdo nekontroloval, teď jsme zaregistrovaná dětská skupina, máme povinnosti předložit veškerou dokumentaci. To znamená i to, že jsou děti ve školce očkované,“ vysvětlila provozovatelka Dětské skupiny Monty klub Eva Jetelová.

Neočkovaný by si měl léčbu platit sám

Kdo očkování odmítne a pak onemocní, má také podle ministerstva hradit léčbu sám. Impulsem byl pro úředníky nedávný případ, kdy ve Fakultní nemocnici Brno skončil tříletý chlapec nakažený tetanem. „My nechceme, aby ta úhrada byla celá, byla by to zřejmě jen část nákladů. Pokud je pacient třeba na jednotce intenzivní péče, tak to může být otázka až tří set tisíc,“ přiblížil Prymula.

Chlapce už lékaři z nemocnice propustili. Teď je v lázních se svojí rodinou, kde stráví několik týdnů. Pak bude znovu následovat kontrola v tomto zařízení, aby lékaři vyhodnotili další postup léčby.

„Ještě tam byly spazmy některých svalů, ještě nemohl úplně dobře chodit,“ popsal stav chlapce při propuštění z nemocnice ředitel FN Brno Roman Kraus. Pokud by chlapec byl očkovaný, tetanem by neonemocněl. A léčbu by absolvovat nemusel. „Skutečně je to hazardování s životy dětí,“ uzavřel Kraus.