Rodičům chlapce s tetanem nehrozí postih, přestupek je promlčený. Ministerstvo zvažuje další opatření

Události: Rodičům s tetanem chlapce nehrozí postih (zdroj: ČT24)

Rodičům neočkovaného chlapce, který se nakazil tetanem, nehrozí žádný postih. Přestupek za nedodržení povinnosti je totiž promlčený. Hygienici její plnění kontrolují jen namátkově. Ministerstvo zdravotnictví zvažuje další opatření, podle kterého by rodiče, kteří nenechají své děti očkovat, nesli následky v podobě nákladů na léčbu.

Očkování proti tetanu je sice povinné, přesto je podle lékařů špatně vymahatelné. „Neočkované dítě by nemělo být přijato do kolektivu, ale i to je poměrně vágní, protože máme třeba povinnou školní docházku, tím pádem se tady dostává do konfliktu dvojí povinnost,“ upozorňuje lékař oddělení očkování a cestovní medicíny Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě Marek Horák.

Podle odborníků přibývá neočkovaných děti také kvůli dezinformacím na webu. „Bohužel souvisí to i s tím, co ze sociální psychologie známe jako Dunningův–Krugerův efekt, kdy se ukázalo, že čím méně toho o něčem vím, tím více jsem přesvědčen, že o tom můžu rozhodovat nebo že tomu rozumím,“ uvažuje primářka oddělení klinické psychologie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Zuzana Spurná.

Matku nakaženého dítěte redaktoři České televize v pátek v místě údajného bydliště nezastihli, veřejně se nicméně hlásila k alternativní medicíně. Takto například žádala o radu na facebookových stránkých: „Je nezodpovědné či riskantní zvolit cestu přírodní medicíny a věřit tělu, že si samo poradí (syn zdravý, troufnu si tvrdit, že imunita velmi dobrá), nebo dát preparáty předepsané lékařem?“

Obecně za nesplnění povinnosti očkování hrozí rodičům pokuta až 10 tisíc korun. V tomto případě je ale povinnost promlčená. Uběhl totiž rok od nejzazšího termínu očkování.

Namátkové kontroly

Nenaočkované děti monitorují hygienici, plnění povinnosti ale kontrolují jen namátkově. „Pravidelně každý rok je nastaven takzvaný kontrolní plán a vybírá se ročník narození dítěte a písmeno podle abecedy, a to se vždycky zkontroluje,“ popisuje ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Hana Pokorná.

Nenaočkované děti v roce 2018
Zdroj: ČT24

V loňském roce hygienici v celém Česku evidovali 292 nenaočkovaných dětí. V mnohých případech už za to udělili pokuty. Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o zavedení dalších opatření. „Zvažujeme to, že pokud někdo vědomě takto porušuje zákon a nenechává své děti očkovat, tak by pak měl nést i následky v podobě nákladů na léčbu, které jsou s tím spojeny,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle vedení nemocnice je v aktuálním případě chlapec nakažený tetanem stabilizovaný. Čtvrteční vyšetření srdce potvrdilo, že není poškozené. Už za pár dní by ho tak lékaři mohli pustit z nemocnice domů.