Neočkované dítě se nakazilo nebezpečným tetanem, v Česku jde o raritní případ

V Brně se objevil případ nakažení tetanem (zdroj: ČT24)

Na jižní Moravě se objevil tetanus, na nebezpečné onemocnění přišli lékaři z brněnské fakultní nemocnice u malého chlapce, který nebyl proti tetanu očkovaný. Očkování proti této bakteriální nemoci patří mezi základní a povinné. Jde o třetí případ výskytu této nemoci v Česku za posledních 18 let. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by to ale mělo být varováním pro rodiče, kteří by snad o neočkování uvažovali.

Podle ředitele Fakultní nemocnice Brno Romana Krause byl chlapec opakovaně ošetřený, než u něj byla diagnóza tetanu definitivně potvrzená. Poprvé se u lékaře objevil už v polovině srpna, v nose měl zaraženou knoflíkovou baterii. Lékaři ji odstranili, ale nejspíš mu v nosní sliznici způsobila oděrku, kudy se bakterie dostaly do těla.

Lékaři chlapci léky proti tetanu nenaordinovali, nenapadlo je, že by nemusel být očkovaný. Předepsali mu antibiotika, není ale jasné, zda je rodiče synovi podali. „Za celou dobu, co jsem ve fakultní nemocnici a co jsem lékařem, jsem se s tetanem nesetkal, protože všichni lidi byli očkovaní,“ uvedl Kraus.

Na začátku září se už u dítětě první příznaky tetanu, tedy zvýšené svalové napětí, drobné křeče v obličeji a jiných částech těla, objevily. Skončil proto v nemocnici. Nadále zůstává na jednotce intenzivní péče v brněnské Dětské nemocnici. Jeho stav je stabilizovaný, a v ohrožení života tak podle Krause není. Nákazu se podařilo zastavit, v nemocnici ale chlapec ještě několik dní bude muset zůstat.

Tetanus je smrtelně nebezpečný

Infekční onemocnění vyvolává bakterie celosvětově rozšířená v půdě. Pro člověka jsou nebezpečné zejména ostré předměty kontaminované touto bakterií, například pokud se poraní hřebíkem nebo třískou. Zpočátku se nemoc projevuje bolestí při otvírání úst. Křeče se postupně šíří na ostatní svaly, nebezpečné je ochabnutí těch dýchacích, které může vést k udušení.

„Zdrojem infekce je tedy životní prostředí, znečištěná hlína, prach, případně nějaké znečištěné předměty. Bakterie se potřebuje dostat do rány a potřebuje určité specifické podmínky k množení, množí se bez přístupu vzduchu, takže rizikové jsou hlavně kontaminované hluboké nebo hnisající rány,“ řekl lékař Marek Horák z Oddělení očkování a cestovní medicíny.

Tetanus
Zdroj: vakciny.net

V 60. letech minulého století bylo na našem území hlášeno 60 až 90 případů onemocnění ročně. Po několikerém opakování celonárodního očkování dospělých se situace výrazně zlepšila. „V posledních letech tetanus na našem území v podstatě hlášen nebyl, šlo jen o izolované případy před řadou let. Toto je průlomový případ, který souvisí s poklesávající proočkovaností. To považuji za vysoce alarmující,“ řekla primářka Kliniky infekčních onemocnění Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Onemocnění tetanem je závažné a život ohrožující. První dávka očkování se podává kojencům v rámci takzvané hexavakcíny, které lékaři ročně podají až 400 tisíc dávek. Očkování se v dětském věku několikrát opakuje. V dospělosti se celoživotně doporučuje přeočkování v intervalu deseti až patnácti let.