Důvěra v očkování v Evropě klesá. Česká republika patří k průměru

Celosvětově nejnižší důvěru v bezpečnost očkování mají obyvatelé Evropy, kde jsou o ní přesvědčeny necelé dvě třetiny lidí. Nejvíce naproti tomu věří vakcinaci lidé v částech Asie a Afriky. Vyplývá to z nově zveřejněné studie fondu Welcome Trust, podle něhož věří ve 140 sledovaných zemích v bezpečnost očkování průměrně 79 procent lidí.

Rostoucí neochotu nechat očkovat děti přitom letos označila Světová zdravotnická organizace (WHO) za jedno z deseti největších zdravotních rizik současnosti.

Průzkum, který se uskutečnil v loňském roce ve spolupráci s americkým Gallupovým ústavem, ukázal zásadní rozdíly mezi ekonomicky vyspělými západními zeměmi a rozvíjejícími se oblastmi. Zatímco nejvíce jsou lidé o nezávadnosti očkování přesvědčeni v jižní Asii a východní Africe, na opačném konci žebříčku stojí země Evropy a Severní Ameriky.

Česko je v průměru

Státem s největší nedůvěrou vůči vakcínám je Francie. Očkování nepovažuje za bezpečné každý třetí Francouz. Společně s Francií patří do první světové desítky další čtyři evropské země – Švýcarsko, Rakousko, Belgie a Island, v nichž nedůvěřuje očkování více než pětina lidí.

Česko patří v rámci Evropy k průměru, když zde dalo nedůvěru najevo šest procent obyvatel; očkování naopak důvěřuje 64 procent Čechů.

Lidé skeptičtí vůči vakcínám mnohdy tvrdí, že mají obavy z negativních dopadů na zdraví či vývoj dětí. Argumenty, které proti očkování používají, ale odborné studie vyvrátily.

„Váhavost v otázce očkování může přinejmenším v některých místech reálně zpomalit skutečný pokrok, který svět učinil v kontrole očkovatelných nemocí,“ uvedla podle stanice BBC expertka WHO na vakcinaci Ann Lindstrandová.

Spalničky jako případová studie

Příkladem jsou podle výzkumníků spalničky. Průzkum ukázal, že existuje souvislost mezi nízkou proočkovaností populace a nárůstem počtu případů této potenciálně smrtelné choroby, který v poslední době trápí některé země. Mezi státy s největším nárůstem případů patří země jako Madagaskar, Filipíny či Venezuela, kde je omezená dostupnost očkování, ale i státy jako Ukrajina či Francie, kde mají lidé ve vakcinaci nízkou důvěru.

Očkování obecně v současnosti podle WHO zachrání dva až tři miliony lidských životů za rok a dalším 1,5 milionu úmrtí by se dalo zabránit, kdyby k očkování mělo přístup více lidí.