Havlíček věří, že od 22. února by se mohly otevřít obchody. Personál by povinně používal respirátory

Obchodníci doufají, že po zhruba dvou měsících nuceného uzavření budou moci nadcházející pondělí otevřít. Čekají na jasná pravidla provozu, jsou připraveni se jim maximálně přizpůsobit. Pokud se prodejny otevřou, personál by v nich měl mít povinnost nošení respirátorů třídy FFP2. Podle prodejců se jedná o splnitelné pravidlo, přestože se jim tak opět zvýší náklady. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) toto otevření vládě navrhne.

Rizikové skóre protiepidemického systému PES kleslo ze 77 na 72 bodů ze sta, po dvou dnech se tak vrátilo z pátého do čtvrtého stupně pohotovosti. Pokles indexu způsobil nižší podíl hospitalizovaných, u nichž se nákaza projevila až v nemocnici – dostal se pod 45 procent. Reprodukční číslo stouplo na 1,05. Testy odhalily v pondělí dalších 8745 infikovaných, což je skoro o tisíc víc než před týdnem. Mezitýdenní nárůst počtu nakažených tak pokračuje.

Reprodukční číslo, které udává, kolik jeden pozitivně testovaný průměrně nakazí dalších lidí, se nad hodnotou jedna drží až na jednu výjimku od začátku února. Pokud se dostane pod tuto hranici, znamená to, že epidemie zpomaluje. V posledních dnech mírně, ale setrvale roste průměrný počet nově nakažených covidem-19 na sto tisíc obyvatel za posledních 14 dní, nyní je 981. Čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory stoupl ze 746 na 750.

Index PES už není pro určování opatření proti šíření koronaviru relevantní, uvedl na konci ledna ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pro vládu je nyní klíčové uvolnit kapacity přetížených nemocnic, zvláště na jednotkách intenzivní péče. Epidemická situace je podle ministra stále vážná.

PES je v pátém stupni pohotovosti od konce prosince

V Česku platí od 27. prosince opatření pro nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES. Od 14. ledna do 13. února se protiepidemické skóre drželo ve čtvrtém stupni, v neděli a pondělí stoupl index na 77 bodů, což odpovídalo pátému, nepřísnějšímu stupni pohotovosti.

I když při loňském zavedení systému PES ministerstvo uvádělo, že by se mělo zvážit zmírnění opatření, pokud skóre rizika zůstane aspoň sedm dní v nižším pásmu, vláda naopak některá opatření ještě zpřísnila.

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) do konce února po žádosti hejtmanů vyhlásil v Česku nový nouzový stav. Naprostá většina dosavadních omezení v zemi platí dál. V březnu by ale mohl začít postupný návrat žáků do škol spojený s pravidelným testováním.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) chce navrhnout vládě otevření dalších obchodů od příštího týdne. Blatný ale upozornil, že zatíženost nemocnic a zvláště jednotek intenzivní péče je i kvůli šířící se britské mutaci stále značná. Nechtěl tedy předjímat, kdy bude možné začít uvolňovat některé restrikce.

Na hranicích se opět tvořily kolony

Kvůli přísnějším kontrolám na vstupu do Německa se na hraničních přechodech opět tvořily kolony kamionů. Například v Pomezí nad Ohří na Chebsku se ráno vytvořila asi dvoukilometrová kolona, sahá až před přehradu Skalka. Na české straně pokračuje testování řidičů nákladních aut nebo pendlerů. Podle mluvčí Karlovarského kraje Jany Pavlíkové je zatím provoz testovacího centra naplánován do 17. února 20:00.

Ještě delší kolona kamionů, až osm kilometrů, byla na hraničním přechodu Rozvadov na Tachovsku. Policisté doporučovali řidičům osobních aut, aby měli kvůli dlouhým kolonám dostatek pohonných hmot, jídlo a pití. „Všem občanům, kteří tudy mají v plánu cestovat do Německa či přes Rozvadov projíždět, doporučujeme, aby se s podrobnějšími informacemi seznámili na stránkách www.mzv.cr,“ řekla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Sasko rozšiřuje výjimku z karantény pro české pendlery, týká se to například energetiků, vodohospodářů, informatiků, pracovníků technických služeb či výrobců zařízení pro zdravotnictví.

Všem řidičům Burešová doporučila, aby měli test už před cestou a nenechávali se testovat až na hranicích. „Důrazně žádáme všechny řidiče, kteří se musí nechat otestovat až na hranicích, aby využívali před testovacím místem v úseku, kde se již tvoří kolony, pouze pravý jízdní pruh a do ostatních jízdních pruhů nevjížděli,“ uvedla. 

Rada vlády pro zdravotní rizika je pro otevření obchodů

Návrh na otevření obchodů od 22. února je podle Rady vlády pro zdravotní rizika přijatelný. Nutností budou respirátory FFP2 u personálu prodejen. Ministerstvo průmyslu a obchodu má v plánu do osvěty zapojit také obchodní centra, napsal na Twitteru Havlíček.  

Rozvolnění opatření týkajících se služeb, kulturních nebo sportovních zařízení bude podle Havlíčka závislé na dalším vývoji pandemie koronaviru. Pokud se situaci podaří zvládat, tyto provozy by podle něj mohly následovat.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Havlíčkovu iniciativu vítá, podle jeho prezidenta Tomáše Prouzy ji lze ovšem vnímat jako snahu být rychlejší než Ústavní soud (ÚS). Ten by měl totiž právě 22. února vynést ve věci omezení maloobchodu rozhodnutí. Vládní nařízení napadla u ÚS skupina 63 senátorů loni v listopadu. Opatření označila za diskriminační a likvidační pro menší prodejny. 

První dva návrhy na zrušení nouzového stavu

ÚS přijal k úterý už dva návrhy na zrušení nově vyhlášeného nouzového stavu. Podali je občané, v jednom případě spolu s firmou z oblasti pohostinství. Soudci dosud podněty fyzických a právnických osob, které zpochybňovaly vládní nařízení v boji proti koronaviru, odmítali. Žádným z nich se věcně nezabývali. Naposledy na konci ledna takto vyřešili stížnost provozovatelů restaurací s tím, že měli nejprve podat takzvanou zásahovou žalobu ke správním soudům.

Takzvanou aktivní legitimaci, tedy právo napadnout různá vládní opatření a nařízení, naopak ÚS přiznává skupinám poslanců či senátorů. Někteří už zvažují, že se kvůli novému nouzovému stavu na soud obrátí.

Nedělní vyhlášení nouzového stavu vládou po dohodě s kraji pokládají komunisté za neústavní. Dohodlo se na tomv úterý širší vedení KSČM. Podle poslankyně Miloslavy Vostré se komunisté přidají k iniciativě zařadit rozpravu o tom na schůzi sněmovny v tomto týdnu. Pokus o vyvolání mimořádné schůze ke zrušení nouzového stavu již ohlásila opoziční SPD. Potřebuje 40 poslaneckých podpisů, klub hnutí čítá 19 členů. Podle Vostré by ani s 15 hlasy komunistů nedala SPD potřebný počet dohromady.

„Může to být ale zařazeno jako bod jednání na svolanou schůzi. V tom případě my zařazení toho bodu samozřejmě podpoříme,“ řekla Vostrá. Nový nouzový stav trvá od pondělí, vláda jej vyhlásila na žádost hejtmanů poté, co s prodloužením dosavadního stavu nouze nesouhlasila Sněmovna.

Podle poslankyně opoziční Trikolóry Zuzany Majerové Zahradníkové kabinet obchází vůli sněmovny. Pro podání svého podnětu, který se týká také uzavření škol, omezení podnikání a způsobu prodlužování nouzového stavu, potřebuje podpisy nejméně 25 poslanců, Trikolóru zastupují v dolní komoře jenom tři.

O podnětu k ÚS mluvil už o víkendu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Následně uvedl, že se stížností prozatím počká, uvidí, jak bude postupovat sněmovna.