Hejtmani neměli na výběr, řekl k žádosti o vyhlášení nouzového stavu Netolický

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Vláda schválila návrh pandemického zákona. Šlo o jednu z podmínek hejtmanů, kteří požádali o prodloužení nouzového stavu. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) v Interview ČT24 řekl, že do této situace se s kolegy vůbec dostat nechtěl.

O ústavnosti vyhlášení nouzového stavu musí podle Netolického rozhodnout Ústavní soud (ÚS). „Podnět k vyhlášení nouzového stavu nepřišel od vlády České republiky, ale od území, tedy hejtmanů,“ řekl s tím, že předseda ÚS Pavel Rychetský uvedl, že skutková podstata je obdobná. S tím Netolický souhlasí, ale podle něj se liší podnět.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli řekl, že vyhlášení nouzového stavu na popud hejtmanů řešila i legislativní rada vlády. Její členové ale tvrdí, že to není pravda, údajně o tom nevěděla ani samotná ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). 

„Za to odpovídá předseda vlády. A s kým on to konzultoval nebo nekonzultoval, jestli skutečně jednal s legislativní radou, ministerstvem spravedlnosti a dalšími, to je zodpovědnost předsedy vlády. Já nejsem Andrej Babiš a nevím, jakým způsobem on řídí vládu,“ upozornil pardubický hejtman. 

Netolický: Kdyby byl Vystrčil hejtmanem, zachoval by se stejně

Netolický zkritizoval to, že hejtmani museli převzít úlohu, kterou nechtěli. Podle něj se jenom snažili najít cestu, jak situaci vyřešit. „Všechny další postupy měla dodržet vláda,“ uvedl. Kritika z úst Netolického padla také na šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který vyhlášení nouzového stavu odsoudil. Netolický se domnívá, že kdyby byl hejtmanem, zachoval by se stejně.

Netolický zdůraznil, že hejtmani postupovali podle krizového zákona. Zmínil také, že mají osm podmínek, za kterých byli připraveni požádat o vyhlášení nouzového stavu na dva týdny. „Je jasné, že nebylo možné je splnit během několika hodin. Je potřeba, aby byly rozpracovány. Předpokládám, že zítra ráno budeme některé věci, na kterých jsme se dohodli, projednávat,“ uvedl.

Začíná se taktizovat?

V souvislosti s blížícími se volbami do sněmovny Netolický řekl, že při jednáních mezi vládou a hejtmany bylo už znát taktizování. „Tam bylo vidět, že hejtmani se na něčem domluvili ve čtvrtek, v pátek proběhla různá veřejná prohlášení, potom proběhla další jednání. Ta jednání nebyla bez emocí, ale byla konstruktivní,“ doplnil.

Pardubický hejtman vyzdvihl roli ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Podle něj se přes veškeré emoce snažil všechno řádně vysvětlit. „Byl slušný, byl pokorný, a hlavně byl věcný,“ doplnil Netolický. Ostatní zástupce vlády nechtěl komentovat.