Dotace Oprav dům po babičce čelí kritice části koalice

Události: Dotace Oprav dům po babičce čelí kritice části opozice (zdroj: ČT24)

Nejen opozice, ale i koaliční partneři kritizují ohlášené dotace Oprav dům po babičce. Jde o další formu podpory z programu Nová zelená úsporám, která slibuje až milion korun na zateplení. Někteří koaliční partneři navrhují, aby na ni měli nárok jen lidé s nižšími příjmy anebo menšími domy. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) ale i dosud mohli žádat o příspěvek všichni a energetické úspory se vyplatí. Koalici o tom chce přesvědčit.

Ministr životního prostředí chce dotací podpořit hlavně mladé rodiny a motivovat je k renovacím starších budov před výstavbou na polích a na krajích měst. Opravit chce čtyřicet tisíc takových domů. „Nová zelená úsporám se za poslední dva roky dostala trochu do takové polohy – je to ta dotace na fotovoltaiku. Ale ten primární cíl byl rekonstruovat naše domy, naše byty, uspořit za energie,“ zdůvodňuje Hladík.

Resort plánuje, že na to využije čtyřicet ze zhruba pěti set miliard korun, které budou k dispozici v Modernizačním fondu z obchodování s emisními povolenkami. Podle koaličních stran je ale program příliš štědrý a nastavení dotací potřebuje úpravy.

„My si za TOP 09 myslíme, že je například důležitý majetkový test, aby na tu dotaci dosáhli skutečně jenom potřební,“ řekla šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Ministerstvo pro místní rozvoj zase podotýká, že s ním aktuálně představený program resortu životního prostředí nebyl konzultován. „A vnímáme sporné body, které jsou nyní předmětem veřejné kritiky,“ dodalo.

Opozice se obává zvýšení inflace. „Není domyšlený (program), je uspěchaný, není vůbec zacílený. Velmi pravděpodobně způsobí růst cen nemovitostí, růst cen stavebních materiálů a růst cen stavebních prací,“ uvedl místopředseda sněmovního výboru pro životní prostředí Richard Brabec (ANO).

Až milion na zateplení

Domácnosti by mohly získat na zateplení domu až milion korun – o něco více než ve standardním programu, ale jen na kompletní zateplení – a nově i dopředu formou zálohy.

Ministra nyní čeká koaliční jednání. Změny v ohlášených dotacích nepotvrdil, ani nevyvrátil. „Určitě pro mě je teď důležité, abychom spíše koaličním partnerům představili ten široký kontext – snížit výdaje na energie, uspořit, dekarbonizovat,“ sdělil Hladík.

Nová zelená úsporám má nyní letní přestávku. Resort životního prostředí chce přijímat nové žádosti o dotace zase od září, a to včetně programu Oprav dům po babičce. Konkrétní termín ale ještě neuvedl.