Do sněmovních voleb půjdeme samostatně, řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš

Piráti budou v příštích sněmovních volbách, které se uskuteční za dva roky, kandidovat samostatně. Koalici se Starosty a nezávislými (STAN), kterou pro minulé volby utvořili, opakovat nebudou, řekl v rozhovoru pro Novinky.cz předseda Pirátů Ivan Bartoš. Předseda STAN Vít Rakušan napsal, že vůle k předvolební koalici na celostátní úrovni není ani v jedné ze stran, nevylučuje to ale pokračování v současné dobré spolupráci ve vládě. Odděleně budou Piráti a STAN kandidovat i v příštím roce ve volbách do Evropského parlamentu.

„Já si myslím, že spolu dovládneme v této vládě. Nepředpokládám, že bychom do velké volební vřavy za dva roky v té koalici znovu šli. (…) Ostatně volební koalice se dělá na to volební období, není to nějaký trvalý projekt,“ uvedl Bartoš.

Koalice se STAN podle něj před sněmovními volbami v roce 2021 vznikla z obavy, aby příští vládu nesestavilo hnutí ANO s podporou SPD. „A myslím si, že za to Piráti zaplatili poměrně velkou daň,“ dodal.

Rakušan napsal, že k předvolební koalici Pirátů a STAN na celostátní úrovni není vůle ani v jedné ze stran. „Což samozřejmě nevylučuje spolupráci v regionech či obcích, ani pokračování stávající spolupráce ve vládní koalici, která je dobrá. Témat, která nás spojují, ať jsou to otázky lidskoprávní, sociální, nebo boj proti korupci, je dost,“ uvedl.

Koalice Pirátů a STAN skončila v minulých sněmovních volbách třetí za vítěznou koalicí SPOLU a hnutím ANO. Dohromady Piráti a STAN získali 37 mandátů. Z toho Piráti ale mají jen čtyři poslance, a to kvůli tomu, že voliči na společných kandidátkách upřednostňovali kandidáty STAN.