Do Rakouska a na Slovensko by se mohlo cestovat od června, myslí si Babiš

Hranice s Rakouskem a Slovenskem by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mohly otevřít 8. nebo 15. června. Řekl to v rozhovoru pro Blesk. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) následně sdělil, že příští týden bude jednat se zástupci obou těchto zemí o harmonogramu pro otevření hranic. Počet vyléčených z koronavirové nákazy v Česku překročil 5 tisíc, uzdravily se už tři pětiny lidí s nemocí covid-19.

  • Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková se obrací na ministry kvůli tomu, že by postižené děti měly zůstat doma i po 25. květnu. Odporuje to zákonu i úmluvách o právech dítěte, upozorňuje.
  • Premiér Andrej Babiš připustil, že nákupní hodiny vyhrazené pro seniory by mohly o víkendu mít jiný režim než ve všední dny.
  • V Městské nemocnici Ostrava, kde se vyskytlo ohnisko koronaviru, je podle testů nemocných 32 zaměstnanců.
  • V Česku onemocnělo celkem 8240 lidí, denní přírůstek zůstává od počátku května pod stovkou. Aktuálně se s koronavirem potýká méně než 3 tisíce lidí. 
  • Z koronaviru se vyléčily už tři pětiny nakažených, počet uzdravených překročil 5 tisíc.
On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

Zatímco na úrovni Slavkovského formátu (Česká republika, Slovensko, Rakousko) by se mohly hranice otevřít v první polovině června, s Německem se podle Babiše zatím podobná jednání nevedou. Epidemiologická situace například v Bavorsku není tak dobrá jako v Rakousku, míní.

Podle Petříčka by se mělo začít jednat v příštích dvou týdnech s Polskem. Konzultace o možném turismu od července probíhají se Slovinskem, Chorvatskem, Řeckem a Bulharskem.  

Rodiče by o prázdninách mohli počítat také s dětskými tábory. Ty by se mohly konat od července. Dohodla se na tom pracovní skupina ministerstva zdravotnictví, která plánuje uvolňování zákazů. Podmínkou je pokračující příznivý vývoj nákazy. Jednoho pobytu by se podle Lidových novin mohlo zúčastnit až 500 lidí.

Rodiče, kteří dítě do škol nepošlou, by dál měli ošetřovné, navrhují vládní poslanci

Rodiče, kteří by neposlali kvůli ohrožení zdraví či kvůli jiným omezením děti do otevíraných školek či škol, by měli dál dostávat ošetřovné. Své vážné důvody by museli uvést na předepsaný tiskopis. Vyplývá to z pozměňovacího návrhu k zákonu o odkladu odvodů, který by měla projednávat sněmovna. Úpravu navrhují společně vládní poslanci Kateřina Valachová z ČSSD a Aleš Juchelka z ANO. Podle nich by jinak rodiče o nárok na ošetřovné přišli.

Podobné doplnění jako dvojice vládních zákonodárců navrhuje do normy o odvodech i Hana Aulická Jírovcová z KSČM. V její verzi chybí povinnost vyplnit důvody do tiskopisu. Využila návrh, s nímž Valachová přišla před týdnem. Tehdy úpravu chtěla dodat do normy o ochraně zaměstnanců zadlužených firem. Tento přílepek sněmovna odmítla.

Kvůli zavřeným školám stát ošetřovné vyplácí na děti do 13 let i na starší školáky s postižením. Dostávají ho také rodiče dětí ze zavřených školek. Mateřské školy se začínají otevírat. Mladší školáci se pak budou moci do škol vrátit od 25. května. Ve skupině jich bude smět být nejvýš 15. V červnu budou moci do tříd po menších skupinkách starší školáci. 

„Pochybnosti ohledně nákupů pomůcek musí prověřit policie,“ tvrdí Babiš

Pochybnosti ohledně nákupů ochranných pomůcek musí prošetřit policie a Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Pro Blesk to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Zastal se ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), podle premiéra by se korupčního jednání nedopustil.

Například server Seznam Zprávy v úterý napsal, že pomůcky z Číny za stamiliony korun pro resort zdravotnictví od české firmy LA Factory měly padělaný certifikát či certifikáty nesplňující evropské podmínky. Majitel firmy Radek Švec popřel, že by předložil falešné nebo nevhodné certifikáty.

„Ať to vyšetří policie, NKÚ a padni komu padni. Pokud někdo zneužil v rámci této krize, kdy šlo o život, a udělal takovou prasárnu, že si udělal kšeft, půjde zkrátka od válu a bude stíhán,“ řekl Babiš.

Vojtěch v reakci na článek serveru v úterý uvedl, že LA Factory má výjimku od České obchodní inspekce a její pomůcky mohou být dodávány na trh EU. Stát navíc podle Vojtěcha kvalitu pomůcek testoval a odebral pouze ty, které splňovaly požadavky.

Sociální demokraté navrhnou snížení platů ústavních činitelů

Vládní ČSSD navrhne v souvislosti s očekávaným hospodářským poklesem snížení platů ústavních činitelů. Návrh představí v nebližších dnech, změna by se měla týkat ministrů, poslanců a senátorů. Platová základna by měla dosahovat maximálně pětinásobku minimální mzdy. Uvedla to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Nyní se platy ústavních činitelů odvíjejí od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

Nový výpočet by se měl podle ministryně odvíjet od minimální mzdy, protože ta odráží nejlépe hospodářskou kondici země. Od ledna činí minimální mzda 14 600 korun. Pracuje za ni asi 150 tisíc lidí.

Základní měsíční plat poslance a senátora letos činí 90 800 korun hrubého. Například předsedové obou parlamentních komor si přijdou měsíčně na 243 800 korun a šéfové parlamentních výborů, komisí a delegací na 127 800 korun. Platy vzrostly od ledna vrcholným politikům zhruba o desetinu. Spolu s platy stouply politikům i měsíční náhrady.

Minulý týden vláda ČSSD a hnutí ANO odmítla podpořit návrh hnutí Trikolóra na půlroční odebrání platu poslancům a senátorům v souvislosti s koronavirovou epidemií. Plat zákonodárce podle stanoviska kabinetu přispívá k řádnému výkonu jeho mandátu.

Opozice se k návrhu ČSSD staví kriticky

Opoziční strany hovoří v souvislosti s návrhem ministryně práce a sociálních věcí na snížení platů ústavních činitelů o populismu či snaze odvést pozornost od problémů resortu práce.

„To je pořád dokola, když někdo neví, čím by zaujal, navrhne, abychom se bavili o platech ústavních činitelů,“ komentoval návrh předseda ODS Petr Fiala. Platy poslanců by podle něj měl určovat automat, který funguje. „Je nastavený, tak ať běží. Mně to připadá jako absurdní, abychom se tím zabývali,“ uvedl. Až návrh uvidí, je ale ochoten o něm diskutovat.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová varovala před „naskakováním“ na snahu Maláčové odvést pozornost od problematiky ošetřovného. „Za čtyři dny se některé děti nemohou vrátit do škol a rodiče, zaměstnavatelé, ani školy doposud nevědí, zda bude nárok rodičů na ošetřovné platit i dál. Ministryně je neschopná přesvědčit své koaliční partnery z ANO, a proto vytahuje jako záchranu osvědčenou kartu - platy ústavních činitelů,“ uvedla Adamová.

Předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek uvedl, že Piráti už před rokem a půl navrhovali, aby se platy politiků odvíjely od průměrného platu v celé ekonomice. „Tudíž v případě, že je krize a platy se v ekonomice snižují, tak by se snižovaly i poslancům. Pokud se nepletu, tak sociální demokraté pro to nehlasovali. To je myslím dostatečně výmluvná odpověď,“ řekl. 

Nákupy pro seniory o víkendu jinak?

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) připustil, že by se mohla změnit pravidla pro nákupy seniorů. Podle stávajících opatření mají dvě hodiny denně vyhrazeny na nákupy, aniž by do obchodů mohl někdo mladší 65 let. Na radu epidemiologů se kabinet v pondělí rozhodl, že pravidla zachová, vysvětluje Babiš.

„Je třeba říct, že starší lidé jsou nejohroženější skupina. Je dobré, že jsme jim vyšli vstříc. Otázka je, jak dlouho to potrvá. V rámci názoru epidemiologů jsme to zatím nechali tak. Otázka je, jestli neudělat nějaký rozdíl mezi víkendem a běžným dnem,“ přemítá premiér.

Vláda na začátku nouzového stavu nákupní dobu pro seniory několikrát změnila. Nejprve od čtvrtka 19. března měli senioři vyhrazenou dobu mezi 10:00 a 12:00 v prodejnách potravin, drogeriích a lékárnách. Po prvním dnu účinnosti ale kabinet opatření upravil a hodiny posunul na dobu mezi 7:00 a 09:00, omezení se také přestalo týkat lékáren. Aktuálně je seniorům vyhrazen čas mezi 8:00 a 10:00.

Ilustrační snímek
Zdroj: ABACA/AA/ABACA

Zástupkyně ombudsmana chce, aby šly v květnu do školy i děti s postižením

Zástupkyni veřejného ochránce práv Monice Šimůnkové se nelíbí, že děti s tělesným či mentálním postižením by podle metodiky ministerstva školství měly do konce června pokračovat ve výuce na dálku. Obrátila se proto na šéfa resortu Roberta Plagu (ANO) i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby rozhodnutí změnili a tyto děti mohly do škol spolu s vrstevníky od 25. května.

Podle Šimůnkové není možné přistoupit na to, že bude s dětmi s postižením zacházeno rozdílným způsobem. „Rozhodnutí, zda dítě z vymezené skupiny do školy nastoupí, by mělo být stejně jako u ostatních dětí ponecháno na jeho zákonných zástupcích,“ věří.

Pokud prý metodika plošně předpokládá, že děti se zdravotním postižením automaticky mají horší zdravotní stav, je to v rozporu se školským zákonem i s Úmluvou o právech dítěte a Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, upozorňuje zástupkyně ombudsmana.

Ministr Plaga se ve středu odpoledne k věci vyjádřil. Dle něj by se speciální školy pro děti s různými druhy postižení mohly v omezeném režimu otevřít 25. května, nebo postupně 25. května a 1. června. Dohodl se na tom s poslanci školského výboru, který mu tento postup doporučil. Ministr chce prosazovat spíše postupné otevírání škol pro různé druhy postižení. Konečné rozhodnutí bude záležet ještě na dalších jednáních s epidemiology.

Zástupci resortů školství a zdravotnictví minulý týden uvedli, že oba úřady o této problematice jednají a budou ji asi řešit na přelomu května a června. „Je to o tom, abychom doladili hygienické standardy, protože ty jsou tam obtížně naplnitelné,“ poznamenal Plaga.

Ministr také řekl, že se na něj obracejí rodiče s protichůdnými názory. Někteří jsou pro to, aby se všichni postižení mohli vrátit do škol co nejdříve, jiní jsou spíš proti. Na rizika otevření škol pro postižené podle něj upozornila například komora soukromých speciálních škol. Podle ní jsou různá postižení u dětí často kombinovaná s epilepsií nebo třeba srdečními vadami, takže by pro ně nákaza koronavirem mohla být nebezpečná. Rozhodnutí o prezenční výuce by proto podle něj mělo být do konce června pro děti i školy dobrovolné.

Ostravská nemocnice má 32 nakažených

V Městské nemocnici Ostrava, kde se v minulém týdnu vyskytlo ohnisko nákazy covidem-19, je aktuálně nemocných 32 zaměstnanců. Třináct jich je z chirurgie, kde už se infekce vyskytla dříve, dalších devatenáct z geriatrie, kde museli kvůli nákaze zavřít oddělení D.

Nákaza se na oddělení Geriatrie D potvrdila poté, kdy byl jeden z původně negativních pacientů před chystaným převozem do LDN znovu testován na covid-19 a test měl pozitivní. Testováni poté byli zaměstnanci z tohoto pracoviště a u 16 z nich se nákaza rovněž potvrdila.

Na základě požadavků krajských hygieniků posléze podstoupili testy další zaměstnanci z budovy H2, kde sídlí i uzavřená geriatrie. Dohromady laboratoře zkoumaly vzorky 112 zaměstnanců nemocnice. Po širším testování zaměstnanců z budovy H2 přibyli další tři nakažení pracovníci geriatrie, kteří ale nejsou přímo z oddělení D. V karanténě je podle mluvčí nemocnice Andrey Vojkovské celkem deset zaměstnanců.

Z koronavirové infekce se v Česku vyléčilo už přes pět tisíc lidí

Počet vyléčených z covidu-19 v Česku ve středu překročil hranici 5000. Uzdravily se už tři pětiny pacientů, u nichž se od začátku března nákaza prokázala. Aktuálně se s ní potýká méně než tři tisíce lidí. Od března se v Česku prokázala nákaza v 8240 případech, za dnešek zatím přibylo 19 nakažených. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví

Celý květen se přírůstek případů nakažených drží pod stovkou, zatímco vyléčených rychle přibývá.