Letní sezona se blíží a mnohé země se na ni připravují. Otazníků kolem cestování Čechů je však stále mnoho

Události:Letní dovolená v zahraničí? (zdroj: ČT24)

Pilné přípravy na přivítání domácích i zahraničních turistů probíhají v mnoha zemích, kam v minulosti Češi rádi jezdili trávit své dovolené. Zatím však není příliš známo, zda a kdy se hranice opět otevřou a případně za jakých podmínek.

Španělsko, Itálie či třeba Řecko turisty potřebují.  Hranice chtějí otevřít nejpozději v polovině léta – pokud to ovšem zdravotní situace dovolí.

Plážový bar na řeckém ostrově Santorini už nebude stejný jako dřív. Plážová lehátka, která se u něj nacházejí, totiž nově obklopuje stěna z plexiskla. Jde o prevenci proti šíření koronaviru, jakmile do oblíbeného letoviska začnou opět proudit turisté, napsala agentura Reuters. „Pokud zdraví lidí závisí na těchto plexisklech, pak tu budou. Chceme už pracovat,“ řekl k tomu majitel baru Charlie Chahine. „Doufáme, že podobné konstrukce nebudou na plážích navždy,“ dodal. 

Řecko čeká na pravidla od vlády

Bez turistů jsou prázdné nejen úzké uličky ostrova, ale i peněženky místních. Plnit by se zase mohly už od června. Bezpečná vzdálenost, přísná hygiena, omezená doprava, pravidelné měření teploty. Konkrétní podmínky pro hotely a restaurace pak má řecká vláda schválit tento týden.

„Bude záležet na podmínkách, zda je budeme moci dodržet a na základě toho otevřít. A taky jak nákladné to bude, protože momentálně se nepředpokládá, že by hotely zdražovaly. Spíš všichni se budou snažit zmenšovat tu ztrátu, kterou už nabrali,“ soudí obyvatelka Kosu Linda Kuliasová.

O Řecko bývá zájem. Každý rok ho navštíví čtvrt milionu Čechů. V tuto chvíli ale cestovní kanceláře žádné termíny ani ceny ještě nemají. „Prodej je opravdu nulový. Lidé se zatím jen informativně vyptávají, kam by bylo možné cestovat, za jakých podmínek a kdy si myslíme, že budou dané destinace otevřeny,“ řekl mluvčí Exim Tours Petr Kostka. 

Přípravy a opatrné odhady startu sezony

Na cizince se připravují i jinde. Čistý a jemný písek nabídnou v Bulharsku. Možná už od 1. července. Tradiční slunečníky – nově s pětimetrovými rozestupy – v Itálii. Snad od poloviny léta.

A o stejném termínu mluví opatrně i Španělsko. Právě Madrid ale od pátku zavádí povinnou čtrnáctidenní karanténu pro cizince. Kdy případně tuto podmínku zrušit zvažuje i Turecko, které plánuje systém certifikátů pro ověřené restaurace a hotely. A první zahraniční hosty chce na pláže pustit od srpna.

Vše závisí na tom, jak se nákaza šíří. A tak zatím Italové využívají – a tak trochu i zneužívají – postupného uvolňování. Koupat se smí, ležet u moře už ne. „Jsme aspoň dva metry od ostatních. A jsme venku, ne vevnitř,“ řekl tomu jeden z obyvatel Palerma.  

Ve Francii zůstávají pláže uzavřené – a kdo zákaz poruší, toho čeká pokuta.

Česko vyjednává podmínky cestování

Kdy se otevřou Čechům hranice pro volné cestování, zatím není podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) úplně jasné. Záleží na tom, jak dopadnou mezinárodní jednání o podmínkách cestování a jestli budou lidé potřebovat potvrzení o bezinfekčnosti. Podle ministra by se jako první měly otevřít hranice se sousedním Rakouskem a Slovenskem. Češi by také zřejmě mohli vycestovat o prázdninách k moři. Ministr to řekl v pořadu Interview ČT24.

Interview ČT24 s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) (zdroj: ČT24)

„Když jsme před několika dny představili plán, jak postupně uvolňovat pravidla cestování i pro turisty, předpokládali jsme, že nejpozději od začátku srpna by bylo možné jet do Chorvatska, Řecka a dalších populárních destinací. Nyní se zdá, že to může proběhnout rychleji. I ze strany Chorvatska, Bulharska nebo Řecka zaznívá, že mají zájem otevřít hranice pro turisty už na přelomu června a července. Teď budeme řešit podmínky, za jakých by to bylo možné,“ uvedl Petříček. 

Do Chorvatska ostatně mohou někteří už teď. Podmínkou je vlastnit nemovitost nebo loď, která tam kotví.

Chorvatsko dělá vše pro to, aby se hranice otevřely co nejdříve, řekl jednatel Travel Family Ivan Lackovič. „Dělají poslední přípravy, aby mohli nabídnout k 1. červnu plný servis,“ dodal. Připustil však, že zatím nejsou známa pravidla pro masovou turistiku.  

„Důležité je pro některé země, aby tady byla možnost tranzitu. Takže jednáme se zeměmi, přes které ten tranzit bude, což je například Slovinsko,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.  

Opatrnost v dalších zemích

Ředitel Hungaria Tour Leoš Gornický vidí otevření Maďarska spíše až na závěr letošního roku. Opatrná pak byla u Polska Ivana Bílková z CzechTourism v Polsku. „Nikde nepadl termín otevření hranic a za jakých podmínek,“ dodala v pořadu Devadesátka ČT24. Podobně zatím chybějí informace o Slovensku, ale zpravodaj ČT v Bratislavě Petr Obrovský čeká, že o prázdninách bude možné se tam vypravit. „Víc by mohlo být známo v červnu,“ dodal.

Konkrétní informace o dalším postupu otevírání se turistům pak zatím chybějí i u Rakouska či Německa.