Bude to fungovat? Někteří ředitelé před otevíráním škol tápou

90’ ČT24: Postupné otevírání škol (zdroj: ČT24)

Někteří kantoři jsou krátce před obnovením částečného provozu základních a středních škol skeptičtí k tomu, jak bude výuka fungovat. Ředitelé dostali od ministerstva školství sadu doporučení, někteří ji ale hodnotí jako nepřehlednou. Podle odborů jsou některé body pro učitele škodlivé. Ministr školství Robert Plaga (ANO) ale považuje doporučení za správně připravená a konzultovaná s kantory. Obnovením výuky se zabývala úterní 90' ČT24.

Jak zajistit výuku, jak přistupovat k učitelům z potenciálně ohrožených skupin i mnohé další doporučuje ředitelům škol ministerský manuál. Ten ale považují někteří z nich za děravý a navíc nedostatečný i jako eventuelní záštitu v případě problémů.

„Je to vše v rovině doporučení, nemá oporu v zákoně. Takže zůstává na řediteli školy, jak situaci zorganizuje,“ podotkl ředitel 3. ZŠ Rakovník Jan Křikava. Jaká budou platit přesná pravidla pro žáky i učitele, tak začne zjišťovat až přímo během obnovující se výuky.

„Zkoušíme nastartovat model, že přijdou 12. května deváťáci. Připravili jsme pro ně manuál a ten budeme upravovat, abychom jej napasovali na menší děti,“ nastínil ředitel.

Méně kritická je ředitelka prachatického gymnázia Jana Dejmková, jejíž škola je ale v jiné situaci než Křikavova. Střední školy budou otevřené hlavně maturantům, navíc jsou jejich studenti starší než děti na prvním stupni základních škol.

„Materiál přišel za pět minut dvanáct. Jsme schopni poprat se s tím. Opatření jsou proveditelná, není to nic, co by mě samotnou nenapadlo, když jsem plánovala, jak má výuka vypadat,“ uvedla Jana Dejmková.

Plaga návod hájí

Ministr školství Robert Plaga je přesvědčen, že návod je napsán tak, jak je potřeba. „Snažili jsme se, aby byly pokyny použitelné, aby reagovaly na situace, které mohou ve školách nastat, ale dáváme volnost ředitelům,“ poznamenal. Ujistil, že jeho úřad svá doporučení konzultoval s řediteli.

„Nemyslím si, že by to vnášelo chaos. Samozřejmě, že je to složitá situace, ale co v dnešní době není?“ dodal ministr.

Ani Jan Křikava, ani Jana Dejmková nebudou přihlížet k tomu, že ministerstvo školství doporučilo kantory z rizikových skupin buď ponechat pouze na distanční výuce, anebo je poslat na neplacené volno. K takové radě jsou ale velmi kritičtí odboráři.

„Důvěřujeme ředitelům škol, ale excesy budou. Kdyby ministerstvo manuál projednalo, nebylo by to tam. (…) Chtěl bych vyzvat všechny ředitele, aby dělali, že věta, kterou tam ministerstvo dalo, neexistuje,“ řekl předseda školských odborů František Dobšík.

Podle něj ale nařídit neplacené volno stejně nelze. „O neplacené volno žádá zaměstnanec, to mu nemůže nikdo nařídit,“ poukázal. Odborářům se nelíbí ani to, že z ministerského manuálu vyplývá, že zajištění ochrany nosu a úst je záležitostí učitelů a nikoli škol.

Jak ale vyplývá z vyjádření ředitelů, školy svým zaměstnancům roušky vesměs poskytnou. Podle Jana Křikavy je ve škole 3D tiskárna, takže budou k dispozici štíty. Prachatické gymnázium zase podle jeho ředitelky Dejmkové dostalo roušky od svého zřizovatele.