Dánsko a Švýcarsko zařadily Česko mezi rizikové země, Slovensko o tom rozhodne v pondělí

Události: Omezení v zahraničí (zdroj: ČT24)

Dánsko a Švýcarsko zařadily Českou republiku mezi rizikové země kvůli tuzemskému vysokému přírůstku nakažených covidem-19. Do skandinávské země budou vpuštěni jen ti, kteří k tomu mají pádný důvod, turisté nikoliv. Při cestě do Švýcarska zase musí Češi do povinné karantény - bez ohledu na výsledek testu. Slovensko o tom, zda je Česko rizikové a zda bude zavádět nějaká opatření, rozhodne v pondělí.

Slovensko bude kvůli šíření koronaviru v pondělí rozhodovat o zařazení Česka mezi rizikové země a o uzavření hranic s Ukrajinou, uvedl slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Zmíněné návrhy projedná tamní ústřední krizový štáb. Zařazení mezi rizikové státy by patrně znamenalo omezení při cestování. 

Krajčí řekl, že situace v Česku je vážná a není velká naděje rychle zvládnout nástup infekce, který označil za hrozivý. Česko ve čtvrtek zaznamenalo rekordní denní přírůstek počtu nakažených koronavirem. 

Do Dánska jen v neodkladných případech

Omezení se nově týkají i Dánska. Z Česka budou na dánské území vpuštěni jen ti, kteří svou cestu mohou náležitě zdůvodnit. Úřady píší o případech cestování za prací, k pracovnímu pohovoru, z důvodu přepravy či dodávky zboží a podobně. Do Dánska mohou přicestovat i studenti za účelem vysokoškolského a středoškolského studia, či za účelem studijní stáže, uvedl na Twitteru Černínský palác.

Vstup je povolen také rodinným příslušníkům s přímou rodinnou vazbou, jako je rodič, dítě či sourozenec, a nesezdaným partnerům osob, které žijí v Dánsku. Za dostatečný důvod se považuje i účast při porodu či na pohřbu.

Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí mělo Česko v posledních dvou týdnech v průměru 38 nových nákaz denně na 100 tisíc obyvatel. Dánské úřady řadí mezi rizikové takové země, které mají v průběhu jednoho týdne denní přírůstek infekcí vyšší než 30 na 100 tisíc obyvatel.

Kromě množství nově nakažených berou dánské úřady v úvahu také například míru testování v dané zemi, aby zjistily, jak velké procento testovaných lidí bylo pozitivních. Kromě Česka řadí Kodaň mezi rizikové země rovněž například Francii, Belgii či Španělsko.

Švýcarsko znamená karanténu. Výsledek testu nehraje roli

Povinnou karanténu pro cestovatele z Česka nově zavádí od 14. září Švýcarsko. Desetidenní izolace platí pro všechny bez ohledu na výsledky testů, upozorňuje švýcarský Úřad pro veřejné zdraví.

Pravidla platí pro všechny, kteří byli v jedné ze jmenovaných zemí v posledních dvou týdnech. Kompletní seznam států – na který v pátek přibylo Česko – zveřejňuje švýcarský úřad na svém webu. Ti, kdo do Švýcarska z těchto zemí přicestují, se musí do dvou dnů ohlásit úřadům v daném kantonu. Při porušení podmínek riskují pokutu 10 tisíc švýcarských franků.

Povinná karanténa se nevztahuje na tranzit skrze Švýcarsko.

Mezi rizikovými zeměmi už není Rumunsko

Podmínky přeshraničního cestování aktualizovalo také české ministerstvo zdravotnictví. Rumunsko nově zařadilo mezi země s nízkým rizikem nákazy, tudíž při cestě z této země nebude vyžadován negativní test na covid-19 ani karanténa. Tato povinnost nadále platí pro  cesty do Španělska.

Od pondělí začne platit také pro cestující z Kanárských ostrovů – tuto změnu resort avizoval už před týdnem. Španělsko totiž překračuje 100 případů pozitivně testovaných na 100 tisíc obyvatel, u Rumunska je to podle resortu 83 až 85 případů. Chorvatsko zůstává též pod limitem, zatímco ve Francii se situace výrazně zhoršila, a lidé by proto cesty měli zvážit, konstatuje ministerstvo.

„Vzhledem k současné situaci ohledně zvýšeného výskytu onemocnění v evropských zemích doporučujeme všem občanům ČR dobře zvážit cestování do rizikových oblastí, které mají vyšší počty případů onemocnění. Při cestách je nutné dbát na ochranu sebe a svého okolí a řídit se důsledně pravidly v dané zemi,“ nechala se slyšet hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Povinností každého cestovatele je po návratu z rizikové oblasti co nejdříve informovat krajskou hygienickou stanici a absolvovat test na covid-19. „Výsledek je pak nutné oznámit hygienické stanici nejpozději do 72 hodin od příjezdu do ČR,“ dodala Rážová. Do oznámení výsledku lidé mají omezený volný pohyb vyjma cest do práce, školy, k obstarávání základních životních potřeb, do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb a podobně. V případě neabsolvování testu musí cestovatel do karantény.