Daně z neřestí porostou ze všech odvodů nejvýrazněji. Výrobci to kritizují, koalice mluví o prevenci

Události: Vyšší daně z neřestí (zdroj: ČT24)

S přelomem roku se upraví řada daní. Výrazněji odvody porostou u takzvaných neřestí, tedy alkoholu nebo cigaret. Výrobci a dovozci tohoto zboží úpravu kritizují, daňové zatížení je podle nich už tak vysoké. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) úsporný balík hájí, nastavuje podle něj předvídatelné daňové prostředí. Třeba ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zase míní, že vyšší daně z neřestí mohou hrát i preventivní roli.

„Reagujeme také na výši spotřební daně v okolních zemích, abychom byli schopni reagovat na přeshraniční turistiku, kdy se nakupují cigarety nebo alkohol v blízkosti státních hranic. Myslím, že návrh je vyvážený,“ poznamenal Stanjura.

Konsolidační balíček u daní z tvrdého alkoholu a tabáku počítá se zvýšením nejen v příštím roce, ale i v dalších letech. Spotřební daň z lihu stoupne příští rok o deset procent, stejně tak i v roce 2025. O další rok později bude ještě následovat zvýšení o pět procent.

Navýšení kritizuje třeba majitel jedné z palíren Zdeněk Musil. S ohledem na zákazníky a konkurenceschopnost se firma zatím snažila nezdražovat, dlouhodobě to ale podle nich nepůjde. „U typického produktu, slivovice, budeme muset cenu zvýšit tak o dvacet, pětadvacet korun. Samozřejmě u každého je to jiné, ale toto je průměr,“ okomentoval Musil.

Vládní koalice ale zdůrazňuje, že jde o alkohol a tedy i riziko závislosti. Někteří její členové by si proto dovedli představit daň ještě vyšší. „Cenové nastavení především u mladší generace může hrát odstrašující roli,“ míní ministr vnitra Rakušan.

„Problém je ten, že ministr Stanjura trestuhodně propásl už rok 2023. My jsme ho vyzývali a nabízeli podporu, aby zvýšil daň ze závislostí už od roku 2023,“ okomentovala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. 

Spotřební daň z lihovin se naposledy zvyšovala v roce 2020, tedy více než rok před sněmovními volbami. Výrobci a dovozci ale před dalším zvyšováním varují, protože daňové zatížení je podle nich už teď vysoké.

„V současné době, když si spotřebitel koupí půllitrovou lahev čtyřicetiprocentního alkoholu, tak spotřební daň je 65 korun, ale to musíte ještě obložit DPH,“ podotkl výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Vladimír Darebník.

Debata ohledně zdanění tichého vína zatím není uzavřená

Jediným alkoholem s nulovou daní zatím zůstává tiché víno. Debata ale ještě není uzavřená. Do jeho kategorie spadají i některé druhy medoviny nebo ciderů. Zatímco vinaři za svou výhodu dlouhodobě lobbují, ostatním producentům alkoholu tato nerovnost vadí. Z piva se odvádí až dvaatřicet korun za hektolitr, z šumivého vína je nyní odvod před dva tisíce a v případě lihovin je ještě vyšší.

Pracovní skupina k tichému vínu se znovu sejde v úterý. Zástupci ministerstev, celníků a vinařů proberou analýzy jednotlivých úřadů. Na jejich základě se má koalice rozhodnout, jestli víno zdaní, či nikoliv. Výsledek se čeká po Novém roce.

„Pokud se najde společné řešení, bránit se mu nebudu, ale nemůžeme pouze zhoršit situaci našich vinařů, která poslední dva roky není vůbec jednoduchá,“ řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Tabákové výrobky

Co se týče tabákových výrobků, krabička cigaret by jen kvůli dani mohla v příštím roce zdražit zhruba o osm až devět korun. V dalších dvou letech pak zhruba o pětikorunu. U nikotinových sáčků či e-cigaret pak bude záviset na jejich obsahu. V obou případech má ke zvyšování daní dojít nejen příští rok, ale i ve třech následujících.

„U některých tabákových výrobků jsme zvolili strategii, že méně škodlivé – i když škodlivé jsou všechny – mají nižší daň. To má být ekonomický stimul, aby konzumenti užívali ty méně škodlivé,“ vysvětlil Stanjura.

„Čím více budeme tyto daně zvyšovat, tím budou lidé více pít někde v garáži, ve sklepě, hrát v šedé zóně, jak jsme upozorňovali s windfall tax,“ kritizuje předseda poslanců SPD Radim Fiala.