Rozhodnutí o zdanění tichého vína padne později. Do pracovní skupiny zamíří další podnikatelé

Události ČT: Rozhodnutí o zdanění tichého vína se odkládá (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí o zdanění tichého vína se prozatím odkládá. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ČT řekl, že koalice tuto otázku do konce roku nejspíš vyřešit nestihne, čeká totiž na další analýzy. Do pracovní skupiny navíc zamíří i výrobci medoviny nebo cideru. Právě víno, medovina a cider patří do jediné skupiny alkoholu, na kterou se nevztahuje spotřební daň.

Případného zavedení spotřební daně z tichého vína se obává například majitel Muzea medoviny Jiří Pouček. Prodává medovinu od desítek výrobců. Její zdanění by podle něj vedlo k dalšímu odlivu zákazníků. „Byly špatné roky, co se týče medu, ceny vystřelily docela hodně. K tomu také poslední rok krize s energiemi,“ řekl.  

Koalice původně debatovala o zdanění tichého vína už v rámci konsolidačního balíčku. Na ministerstvu zemědělství později vznikla pracovní skupina. „K nějakému závěru skupiny bychom mohli směřovat do konce roku 2023,“ řekl na konci srpna Výborný.  

Nyní se ale čeká na výsledky analýzy a další unijní vyjednávání. Druhá schůzka pracovní skupiny se tak z poloviny října odsunula na listopad, což znamená, že se odkládá i výsledná dohoda.

„Stejně bychom potom museli učinit nějaké legislativní kroky z těch závěrů, a to byl předmět roku 2024. Pokud závěry nebudou do konce roku, budou po Novém roce, v tom problém nevidím,“ dodal ministr.

„Pokud máte bod, na kterém není shoda, tak se těžko odhaduje, kdy najdete řešení, pro které by byli všichni, kteří debatují,“ konstatoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Opozice se zdaněním tichého vína nesouhlasí, navrhuje o věci jednat v rámci celé Unie. „Určitě bychom nechtěli, aby byli (výrobci) takto likvidováni, protože by jim to přineslo nejen znevýhodnění cenové, ale i další. Nese to s sebou další administrativní povinnosti, které by je zatížily,“ řekla šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. 

Pracovní skupina se rozšíří

V pracovní skupině byli vedle politiků nebo celníků také vinaři. Nově by se ale měla rozrůst rovněž o zástupce výrobců ciderů nebo medoviny. V koalici se nyní mluví i o různých sazbách spotřební daně. „Umíme si představit, že pro malé výrobce bude nějaká snížená sazba, a pro ty velkovýrobce, pro které je to byznys, často lukrativní, tam by měla být sazba vyšší,“ uvedl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Spotřební dani už teď podléhají například šumivá vína nebo některé druhy medoviny, zejména ty domíchávané. Pouček se tak obává, že by rozšíření zdaněných produktů znevýhodnilo výrobce, kteří dodržují tradiční postupy.

„Není to o tom, že ta medovina je vyrobená za několik měsíců, ta se vyrábí několik let. Takže oni (výrobci) teď řeší to, co budou mít v prodeji za dva až tři roky a mají z toho obavy,“ uvedl majitel muzea.  

Pouček tvrdí, že si mezi dodavateli dělal průzkum už ve chvíli, kdy se o možném zdanění začalo debatovat v rámci konsolidačního balíčku. Podle jeho slov by řada producentů zvažovala ukončení výroby.