Další dárek k osmdesátinám. Ústecká univerzita odhalí lavičku Václava Havla

Děkanka FF UJEP: Václav Havel univerzitu navštívil v roce 2008 (zdroj: ČT24)

V kampusu ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně vznikla lavička Václava Havla. Slavnostního odhalení se dočká odpoledne. Podle děkanky ústecké filozofické fakulty souvisí její odhalení s osmdesátým výročím narození bývalého československého a českého prezidenta. Jeho odkaz také připomenou oslavy desátého výročí vzniku filozofické fakulty.

Lavička Václava Havla v kampusu ústecké univerzity bude ve městě první a v Ústeckém kraji teprve druhá. „Zatím tady je taková lavička instalována pouze v Krásné Lípě. V krajském městě jsme tedy mohli našim studentům, Ústečanům i obyvatelům Ústeckého kraje tuto lavičku zprostředkovat,“ uvedla děkanka Filozofické fakulty UJEP Michaela Hrubá.

Samo o sobě však má místo stejnou podobu vycházející jako osmnáct předchozích laviček Václava Havla. Ty vznikly napříč Českem i Evropou a jsou také ve Washingtonu a Tel Avivu. „Je to k narozeninám Václava Havla,“ podotkla děkanka Hrubá.

Jak připomněla mluvčí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Jana Šiková, vychází každá lavička z projektu architekta a designéra Bořka Šípka. „Sestává ze dvou židlí okolo kulatého stolu, jehož středem prorůstá strom. Konstrukce na kruhovém půdorysu určená pro dvě osoby přímo vybízí k dialogu, který byl pro prezidenta Havla tak typický,“ charakterizovala ji.

Odkaz Václava Havla je podle Michaely Hrubé pro studenty a celou mladou generaci stále důležitý. „Proto si myslím, že místo bude důležité jako vzpomínkové, ale zároveň bude připomínat odkaz Václava Havla,“ podotkla.

Odhalení lavičky je součástí týdne humanitních věd, který upomíná také na desáté výročí vzniku ústecké filozofické fakulty. Péče o pietní a zároveň odpočinkové místo však jeho odhalením neskončí. Na mnoha místech se lavičky Václava Havla stávají terčem vandalů. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně proto bude svoji lavičku muset bedlivě hlídat. Podle děkanky filozofické fakulty by mělo pomoci jednak její umístění na rušném místě kampusu mezi univerzitními budovami, dohlížet na ni ale budou i bezpečnostní kamery.