Chyby Unie máme napravovat, ne ji rozebírat na anionty a kationty, míní nový ministr Dvořák

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák byl hostem v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Nový ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) o sobě říká, že chce evropskou federaci. Hodlá také ve funkci vylepšit jméno EU mezi Čechy. V případě rozšíření Unie o Ukrajinu je ale spíše skeptický.  Přestože ji řada zemí ve válce proti Rusku podporuje, zatím si neumí představit, že by se stala členem evropského společenství, prohlásil v Interview ČT24.

Výroky ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že Západ proti Rusku vede válku, podle Dvořáka ukazují na to, že mu nevycházejí plány, jak by chtěl. „Zásadní podmínka pro vyjednávání s Vladimirem Putinem je, aby se Rusko stáhlo za hranice Ukrajiny. Do té doby si neumím představit, že bychom začali vyjednávat,“ podotkl.

Coby letitý diplomat míní, že by se příměří dalo uzavřít, ale je otázkou, komu by prospělo. „V tuhle chvíli by pomohlo Rusku, aby se připravilo, případně si oddechlo, dozásabovalo. Situace na frontě je taková, že se čeká, kdo přijde k vyjednávání s lepší vyjednávací pozicí,“ řekl Dvořák k aktuální situaci. 

Ukrajina v EU?

Nový ministr je v otázce přijetí Ukrajiny do Evropské unie zdrženlivý. „Jsou více otevřená naše sdrce nežli pomyslné dveře ke vstupu Ukrajiny do EU. Myslím si, že v tuto chvíli členové velmi podporují Ukrajinu, uvědomují si, že je to boj vlastně proti nám, demokracii, svobodě, proti respektu k lidským právům, ale na druhou stranu země, která je z velké části zničená, zdevastovaná a vede válku, může asi těžko splnit veškerá kritéria pro přístup do EU,“ upozornil Dvořák.

Překvapilo ho, ale s jakou rychlostí Ukrajina přijala legislativu proti korupci, protože to se léta v zemi nedařilo. „Evropská unie je společnost sdílející stejné hodnoty a ty Ukrajina sdílí a se zbraní v ruce i pro nás ochraňuje, ale v tuto chvíli určitě nebude ekonomicky schopná stát se plnohodnotným členem evropského spolku,“ dodal ministr.

Přístupová jednání se mohou podle něj vléct velmi dlouho, jako například u Turecka. Jsou ale podle Dvořáka dobrým impulzem a vzkazem Ukrajincům: ano jste na správné cestě, pojďme plnit jeden bod za druhým a čím dříve, tím lépe.

Priority ministra

Dvořák se minulý týden ujal funkce ministra pro evropské záležitosti; v úřadu nahradil Mikuláše Beka. Myslí si ale, že ministerstvo je špatně nazvané. „Mělo by se jmenovat ministerstvo pro záležitosti Evropské unie, a dokonce se v některých zemích tak jmenuje,“ podotkl.

Podle Dvořáka je jeho úkolem hledat a nacházet konsenzus v otázkách, které se týkají fungování EU, její legislativy a postupu. Na druhé straně upozornil, že se to týká ale velmi široké škály agendy, kde dochází ke střetávání jednotlivých resortů, ale také ideologických principů, ze kterých vycházejí politické strany.  

Je přesvědčený, že v České republice stále převládá u části populace pocit, že máme být euroskeptičtí. „Že je to náš národní klenot a máme se tak chovat, ale já si myslím, že není od věci, když se na různých úrovních budou pohledy střetávat a bude se hledat kompromis,“ popsal Dvořák. 

V této souvislosti si myslí, že se změnil i postoj premiéra vůči Evropské unii. „Způsob, jakým on a jeho vláda zvládli předsednictví EU, ukazuje, že si začali velmi dobře uvědomovat, jak Evropa funguje, a že nejsou ti, co můžou pořád říkat ,v tom Bruselu to dělají špatně‘, ale že jsou ti, kteří to můžou odehrát,“ podotkl Dvořák.

Evropská federace

Nový ministr se také nebrání myšlence evropské federace. „Každý, kdo se pouští do razantní kritiky Evropské unie, by si měl uvědomit, komu tím nejvíc může prospět, a to je podle mě Rusko. Tím vůbec neříkám, že nemáme říkat, že je v Evropě tohle a tohle špatně. Říkám, že to, co je špatně, máme napravit, a ne Evropu rozebrat na anionty a kationty a nechat ji na pospas imperiálním choutkám z Východu,“ upozornil Dvořák.

Umí si tak představit větší jednotu EU. „Dokud bude vládnout přesvědčení, že se v Evropě rozpouštíme, když jsme schopni přijmout její principy, tak je mojí úlohou se pokoušet lidi co nejvíce přesvědčovat, proč je dobře v Evropě být a proč by nebylo dobře v ní nebýt. Tím nepopírám slabosti a chyby, které Evropská unie má, akorát si nemyslím, že většina chyb spočívá v tom, že má Evropa síly moc, ale spíš je to naopak, že tu sílu nemá,“ vysvětlil ministr.

Zmínil například válečnou ekonomiku, kdy EU nemá nyní dostatečné páky na to, aby prosadila větší výrobu munice a zbraní na úkor jiných výrobků. „Já se cítím Evropanem a nemám problém se identifikovat s Evropskou unií. Pro mě osobně je myšlenka Spojených států evropských vlastně lákavá záležitost, je to záležitost vyjednávání, debaty, pojďme se o tom bavit,“ poznamenal Dvořák.