Česku hrozí ještě větší nedostatek zdravotních sester. Pomoci by mohlo přijetí více studentů

Události: Nedostatek zdravotních sester a řešení do budoucna (zdroj: ČT)

České republice podle aktuální studie hrozí v budoucnu ještě větší nedostatek všeobecných sester. Zamezit by tomu mohlo přijímání většího počtu studentů. Ukazují to výsledky analýzy Vysoké školy ekonomické a Univerzity Pardubice. „Pokud se v následujících deseti letech nenavýší počet studentů, dojde ke kritickému nedostatku sester,“ říká Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester.

Ministerstvo zdravotnictví s navyšováním počtu studentů počítá. Zatím ale stále neví, o kolik kapacity škol navýšit. Pomoci by mohl i nový trend po pandemii. Školy hlásí o zmíněný obor zvýšený zájem.

„Chceme pokračovat v trendu nárůstu studujících, kteří mají zájem o tento obor, plánujeme určitou strategii,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jeho resort teď se zástupci statistiků a vysokých škol připravuje podrobnou analýzu toho, kolik sester a s jakými kompetencemi bude Česko do budoucna potřebovat. 

Převis zájemců o studium

Zdá se, že pro mladé lidi je teď práce sestry atraktivnější než před pandemií. Školy tak chtějí tlačit na ministerstvo, aby mohly přijímat až dvakrát tolik zájemců než nyní –⁠ tak aby se počet absolventů zvedl zhruba na 2600 za rok. „Letos poprvé máme opravdu značný převis zájemců o studium, než kolik jich můžeme přijmout,“ říká Šochmanová.  

Podle aktuálních dat tvoří jádro sesterského personálu ženy kolem pětačtyřiceti let věku. Hrozí tak, že se nedostatek sester ještě prohloubí s jejich odchody do důchodu. 

„Aby se udržel počet všeobecných sester na úrovni přibližně 80 tisíc, je nutné co nejdříve navýšit počet přijímaných, aby se pak nemuselo navyšovat skokově,“ vysvětluje vedoucí katedry ekonomické statistiky VŠE v Praze Petr Mazouch.

Ministerstvo čeká na podrobnější analýzy

Ministr zdravotnictví čeká ještě na podrobnější čísla, až podle nich se rozhodne, jak konkrétně by mohlo navyšování počtu studentů vypadat. Zároveň chce také zapracovat na rozšířených kompetencích sester s vysokoškolským vzděláním. „Počítáme s tím, že sestry budou moci samostatně předepisovat zdravotnické prostředky,“ říká Adam Vojtěch.

Opozice se vesměs shoduje, že větší počet přijímaných studentů může pomoci –⁠ ale jen v kombinaci s dalšími kroky. „Je to soubor několika oblastí, které se musí řešit společně –⁠ to je odměňování a kompetence a odbourání administrativy,“ řekl poslanec Petr Třešňák (Piráti).

„Musíme zvýšit atraktivitu toho povolání, zajistit jim lepší pracovní podmínky,“ dodává Vít Kaňkovský z KDU-ČSL. Hana Aulická Jírovcová (KSČM) mluví v souvislosti s tématem o otázce, „zda se samotné sestry, které vystudují, vrací ve stoprocentním počtu do zdravotnictví“.  

Stejně jako nedostatek zdravotních sester pandemie naplno ukázala i na nedostatečný počet doktorů. Lékařským fakultám už ale před časem ministerstvo větší počet přijímaných studentů posvětilo.