Česko už podle ministryně poslalo na Ukrajinu vojenský materiál za 3,8 miliardy

Na Ukrajinu poslalo Česko od začátku ruské invaze vojenský materiál za 3,8 miliardy korun, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podrobnosti ale její úřad nechce zveřejnit. Zřejmé nicméně je, že se z Česka na Ukrajinu dostaly tanky, houfnice i bitevní helikoptéry. Ne vše ale daroval stát. Vojenský materiál na Ukrajinu odeslaly i české firmy.

Záběry z převozu i z nasazení na bojišti naznačují, že se do bojů na Ukrajině zapojily například vrtulníky Mi-24, které dříve používala česká armáda, nebo tanky T-72M1 z jejích zásob. U některých záběrů ale není možné určit, zda používané zbraňové systémy pocházejí ze skladů armády nebo soukromých firem. Již na počátku války se k dodávkám na Ukrajinu přihlásily třeba skupina Czechoslovak Group nebo společnosti STV Group a Meopta.

Oficiální potvrzení žádné konkrétní dodávky však zatím nepřišlo a v nejbližší době zřejmě ani nepřijde. „Nadále platí, že dokud válka na Ukrajině neskončí, nebudeme žádné detaily naší pomoci v podobě vojenského materiálu z bezpečnostních důvodů komentovat. Ale nadále dodáváme vojenský materiál, přičemž garantuji, že nejde o nic, co by česká armáda postrádala,“ uvedla ministryně obrany. Sdílnější byl v květnu její americký protějšek Lloyd Austin, který prohlásil, že Česko poslalo Ukrajině bojové helikoptéry, tanky a raketové systémy.

Obecnější údaje ale zveřejňuje i samo české ministerstvo. Podle Černochové byl dosud na Ukrajinu poslán materiál za 3,8 miliardy korun. „Mimo to kupříkladu pomáháme raněným ukrajinským vojákům v našich zdravotnických zařízeních a držíme na ubytovnách místa pro ukrajinské uprchlíky,“ dodala. 

Náměstek ministryně Tomáš Kopečný na jaře řekl, že Česko patří mezi pět největších dodavatelů vojenského materiálu na Ukrajinu. Zdůraznil, že vojenská pomoc z tuzemska odcházela již v době, kdy ostatní země nad dodávkami váhaly.

Část z materiálu, který do Ruskem napadené země putoval, zaplatila sbírka pořádaná ukrajinským velvyslanectvím. Na jeho účtu se od lidí i firem sešlo přes 1,2 miliardy korun. Nemalé peníze na nákup zbraní a munice od českých společností přišly podle dostupných informací i z ciziny.

Před dvěma týdny se v Kodani konala dárcovská konference, na které Česko představilo asi padesát průmyslových projektů, které je tuzemský obranný průmysl často ve spolupráci s Ukrajinci schopen v příštích měsících nebo letech realizovat. Dárcovské země by mohly nyní poskytnout peníze, aby bylo možné zvýšení českých výrobních zbrojních kapacit zaplatit.