Česko prodloužilo kontroly na hranicích se Slovenskem o dalších 45 dní

Události: Česko prodloužilo kontroly na hranicích se Slovenskem (zdroj: ČT24)

Vláda ve čtvrtek schválila prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem o dalších 45 dní. Kvůli náporu hlavně syrských běženců je zavedla na konci září. Původně platily do 8. října, později je kabinet prodloužil do 28. října. Díky aktuálnímu prodloužení potrvají do 12. prosince. Premiér Petr Fiala (ODS) přitom nejprve na brífinku po jednání vlády oznámil prodloužení o 15 dní, tedy do 12. listopadu, jeho vyjádření následně korigovalo ministerstvo vnitra.

„Je to opatření, které neděláme rádi, ale ta situace to vyžaduje,“ řekl Fiala. Kontroly podle něj snížily nelegální migraci. „Opatření musí být v platnosti tak dlouho, jak bude potřeba,“ zdůraznil premiér. „V první chvíli, kdy to situace umožní, se budeme snažit, aby hranice byly opět otevřeny,“ dodal.

„Podle mých informací je opravdu takové opatření opodstatněné,“ poznamenal ministr dopravy Martin Kupka (ODS) před jednáním kabinetu.

Brífink po jednání vlády z 27. října (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) se situace koordinuje i na evropské úrovni. „Podle mě je zásadní, aby státy, které přistoupily ke stejnému závazku o tom, jakým způsobem se poskytuje azyl lidem, kteří utíkají před nějakou válkou, ale i jakým způsobem se řeší nelegální migrace, tak aby ty dohody byly dodržovány,“ řekl Bartoš.

Vicepremiér připomněl, že Česko je pro migranty tranzitní zemí. „Komunikujeme jak s těmi zeměmi, kam dále pokračují lidé, kteří přicházejí do Česka, tak i se slovenskou stranou, kde skutečně ten problém na hranici byl, a já si vyslechnu, jaká je současná situace,“ prohlásil. Pokud je to nutné, tak je potřeba kontroly ještě nějaký čas zachovat, doplnil ministr.

O tom, že bude chtít kontroly na hranicích se Slovenskem prodloužit, informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pátek. Vnitro zároveň chtělo prodloužit možnost, aby stovkám policistů na hranicích pomáhalo až osmdesát vojáků a šedesát celníků. I toto vláda ve čtvrtek schválila.

Kontroly ovlivňují plynulost dopravy, a to nejen na hlavních tazích, ale i v přilehlých městech. „Vzhledem k tomu, že nám chybí velký obchvat Hodonína, o který už se snažíme asi třicet let, tak ve špičkách stojí auta a kamiony napříč celým Hodonínem. Hlavně přibyla kamionová doprava,“ ilustroval místostarosta Hodonína Ondřej Fialík (PRO-HOD).

„Co se týká dopravy, to je úplná tragédie,“ řekl primátor přilehlého slovenského města Holíč Zdenko Čambal. Podle něj slovenská dopravní policie situaci nezvládla. „Odkláněla zejména kamionovou dopravu z D2, tedy směru na českou hranici, přes města,“ řekl. V důsledku toho podle něj bylo město za posledních čtrnáct dní minimálně třikrát či čtyřikrát zcela ucpané. O pomoc proto nyní požádal resort vnitra.

Delší kontroly umožňuje jiné nařízení

Vláda kontroly prodloužila o 15 dní podle části evropského nařízení, které umožňuje zavést ochranu hranic neprodleně, dalších 30 dní pak budou kontroly fungovat podle jiné části nařízení. Celková doba kontrol může trvat až půl roku. 

„Volný pohyb osob v rámci Schengenu je výdobytek mojí generace, o který nechceme přijít. Prodloužení je dílčí a krátkodobé řešení, které je ale v tuto chvíli nezbytné pro ochranu bezpečnosti v České republice. Tuto dobu využijeme k jednání jak se slovenskou stranou, tak na unijní úrovni,“ ujistil v tiskové zprávě ministr Rakušan.

Od středečních do čtvrtečních sedmi hodin ráno policisté na hranicích zkontrolovali přes 37 tisíc lidí, při nelegální migraci zajistili 212 lidí. Z toho jich 83 bylo vráceno zpět na Slovensko a dvanáct nesplnilo podmínky pro vstup. Zadržen byl podle policie jeden převaděč. Od počátku kontrol do čtvrtečního rána policisté na hranicích se Slovenskem zkontrolovali celkem 773 063 lidí, odhalili 5482 migrantů.

Přes zelenou hranici

Policisté na jižní Moravě podle jejich mluvčího Petra Valy zajistili během znovuzavedení hraničních kontrol celkem 3,3 tisíce nelegálních migrantů. „Během tohoto znovuzavedení pak policisté odepřeli vstup devíti stům migrantů,“ vyčíslil.

V některých případech také zahájili takzvané readmisní řízení. „V případě, že zjistíme, že nelegální migrant se k nám dostal na území České republiky ze Slovenska, a je to hodnověrně potvrzeno například jízdním dokladem, tak je s tímto migrantem provedeno readmisní řízení, kdy je nabídnut slovenské straně, aby si ho vzala zpátky,“ vysvětlil Vala.

90’ ČT24: Migrační vlna – hranice pod kontrolou (zdroj: ČT24)

Nelegálních převaděčů podle něj policisté na jižní Moravě od 28. září odhalili a zadrželi dvaapadesát. „S nimi je následně zahájeno a vedeno trestní stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené organizování a umožnění překročení státní hranice, za což jim v případě uznání viny hrozí až několikaletý pobyt za mřížemi,“ řekl.

Zatímco krátce po zavedení opatření byly podle něj počty zadržených vyšší, nyní čísla klesají. Vala dodal, že nelegální migranti ani převaděči již nevyužívají silniční hraniční přechody, ale stále více se zaměřují na zelené hranice. K jejich kontrole používají policisté drony, vrtulníky nebo auta s termovizí.

Počet migrantů, kteří od ledna do září vstoupili nelegálním způsobem do zemí Evropské unie po takzvané balkánské trase, se podle pohraniční agentury Frontex meziročně zvýšil o 170 procent. V prvních devíti měsících letošního roku bylo na vnější hranici EU zadrženo 228 tisíc běženců bez povolení, což bylo nejvíce za toto období od roku 2016.

Počet běženců, kteří vstoupili do EU nelegálně, se od ledna do konce září zvýšil meziročně o 70 procent. Nejvyšší nárůst vykazuje právě balkánská trasa a pak státy východního Středomoří, kde se počty zvýšily o 118 procent.