Čaputová si na Národní třídě připomněla 17. listopad

Prezidentka Čaputová u památníku 17. listopadu (zdroj: ČT24)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položila odpoledne u památníku 17. listopadu na Národní třídě v Praze kytici a zapálila svíčku. „Sedmnáctý listopad patří mezi největší svátky naší novodobé historie,“ prohlásila Čaputová před přítomnými novináři. Prezident Petr Pavel s manželkou Evou prezidentku přivítali na Pražském hradě i s jejím partnerem Jurajem Rizmanem už dopoledne. Po oficiálním ceremoniálu, při kterém zazněly státní hymny obou států a oba politici spolu absolvovali přehlídku čestné stráže, se slovenská prezidentka zapsala do pamětní knihy. Následovalo soukromé jednání obou hlav státu a poté pracovní oběd.

Sametová revoluce byla společným dílem Česka a Slovenska, položila základy demokracie a dosud z ní čerpáme, pronesla Čaputová na Národní třídě. Uvedla, že je ráda, že vpředvečer sametové revoluce může opět být v Praze.

Lidé před třiceti čtyřmi lety na Národní třídě stáli sjednocení proti totalitě, měli odvahu, odmítali násilí, byli vyzbrojení havlovskou pravdou a láskou, řekla. „Pokud jim toto stačilo na vítězství demokracie, věřím, že tyto kvality a hodnoty nám budou stačit na obranu demokracie,“ dodala.

Slovenská prezidentka zavzpomínala, že v době sametové revoluce jí bylo 16 let a účastnila se demonstrací na bratislavském náměstí SNP. „Vnímala jsem velmi jasně, protože se u nás doma o tom mluvilo, že se děje velká změna,“ řekla. Čaputová také potvrdila, že nebude znovu kandidovat na hlavu Slovenska.

Setkání s Pavlem

„Jsem opravdu rád, že si paní prezidentka našla čas k pracovní návštěvě Česka v předvečer státního svátku, zároveň také před nadcházejícím jednáním V4 na prezidentské úrovni a také krátce po volbách na Slovensku,“ řekl novinářům před soukromým setkáním obou hlav států Pavel.

Vyzdvihl také blízké vztahy mezi oběma zeměmi, na které chce navazovat na všech úrovních a pragmaticky hledat společný zájem. Summit zemí Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) se uskuteční na Pražském hradě příští středu.

Přivítání slovenské prezidentky na Hradě (zdroj: ČT24)

Mnoho témat k diskusi mají obě hlavy státu podle Čaputové i podle Pavla, mimo jiné právě připravované jednání V4. Čaputová je ráda, že se s Pavlem mohou setkat při příležitosti její pravidelné návštěvy Prahy den před společným svátkem demokracie. „Naše vztahy jsou mimořádně blízké a věřím, že takové zůstanou dále,“ uvedla.

Debata se studenty

Odpoledne se Čaputová ve Slovenském institutu potkala s krajany, následně položila kytici a zapálila svíčku na Národní třídě. Večer slovenská prezidentka debatovala se studenty Univerzity Karlovy. Mimo jiné řekla, že demokracie není konstanta, ale dynamická pulzující entita se všemi svými chybami, které se lidé musí snažit vylepšovat. Dodala, že Češi a Slováci musejí být vděční za to, že demokracii mají.

Studenty zajímal její pohled na nenávistnou rétoriku nebo dialog napříč názorovým spektrem. Nenávistná rétorika na Slovensku podle Čaputové v posledním roce před parlamentními volbami gradovala, neskončila přitom v politickém prostoru, ale promítá se do celé společnosti.

Demokracii podle ní oslabuje také fragmentace demokratického tábora. „Máme objednávku po dokonalosti v politickém prostoru, ale já stále vysílám signál, že to nikdy nebude naplněné,“ řekla a dodala, že politici jsou lidé, kteří dělají chyby, a nelze tak čekat ideál. „Jsem vděčná každému slušnému, hodnotovému a nedokonalému politikovi,“ doplnila.

Studenty zajímalo také téma polarizace společnosti, například v rodinách nebo pracovních kolektivech. Je třeba snažit se pochopit, z jaké pozice člověk hovoří a poznat jeho životní příběh, odpověděla na dotaz, jak vést dialog s lidmi s opačnými názory. Je podle ní skvělé, když diskuse skončí férovou výměnou optiky.

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková předala na konci debaty Čaputové Zlatou pamětní medaili Univerzity Karlovy. Na slovenské prezidentce si Králíčková váží odvahy, se kterou vždy hájila menšiny a zastávala se potřebných. Ocenila také její pokoru a empatii, stejně jako to, jak hájí demokracii a právní stát.

Návštěva je tradicí

Čaputová Česko ve stejný termín navštívila i v předchozích dvou letech, setkala se s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem a v předvečer 17. listopadu uctila památku výročí revoluce z roku 1989 na Národní třídě.

Pavel se s Čaputovou sešel už několikrát. Slovenská prezidentka mu osobně přijela poblahopřát v lednu po jeho vítězství v prezidentských volbách. Vyjádřila radost nad tím, že v Evropě přibude hlava státu, která ctí demokratické hodnoty. Pavel pak jen několik dní po své březnové inauguraci odjel na Slovensko při své první zahraniční cestě ve funkci prezidenta. S Čaputovou poté například také na jaře společně cestovali na Ukrajinu, kde navštívili místa zasažená ruskou invazí.