Silné bouřky hrozí i ve čtvrtek a v pátek

Události v regionech: Následky bouřek (zdroj: ČT24)

V severozápadní polovině Čech hrozí silné bouřky i ve čtvrtek odpoledne a večer. Doprovázet je mohou úhrny srážek kolem třiceti milimetrů, nárazy větru až sedmdesát kilometrů za hodinu a vyskytnout se mohou i dvoucentimetrové kroupy. V pátek očekávají meteorologové velmi silné bouřky od odpoledne postupně na celém území. Hasiči ve středu odpoledne a v noci na čtvrtek zasahovali u stovek případů souvisejících s bouřkami. Nejvíce výjezdů zaznamenali ve Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji. Bez elektřiny bylo k poledni víc než deset tisíc odběrných míst. Spadlé stromy v noci přechodně zastavily vlaky na šesti místech, ráno omezení trvalo na třech tratích.

„Dnes (11. 7.) se po poledni začnou tvořit přeháňky a bouřky, které v severozápadní polovině Čech mohou být odpoledne a večer i silné a budou postupovat k východu až severovýchodu," uvedli meteorologové. Plošně dnes bude výskyt silných bouřek jen výjimečný, dodali.

V pátek budou bouřky silnější. ČHMÚ vydal výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Doprovázet je bude přívalový déšť s úhrny kolem padesát milimetrů, v opakovaných bouřkách může podle meteorologů spadnout i kolem osmdesát milimetrů. Místy se mohou také objevit nárazy větru kolem devadesáti kilometrů za hodinu a menší kroupy o velikosti do dvou centimetrů. „Bouřky se nejdřív vyskytnou brzy odpoledne na západě a jihozápadě Čech a budou postupovat k východu až severovýchodu, přičemž se budou formovat do bouřkové linie,“ uvedl ČHMÚ.

Přívalové srážky mohou rozvodnit menší toky, případně lokálně zatopit podchody, podjezdy či sklepy v obcích a městech. Nejrizikovější budou oblasti, kde vydatně pršelo v minulých dnech, upozornili meteorologové.

Následky středečních bouří

Bouřky doprovázené kroupami a silným větrem se přehnaly Českem už ve středu odpoledne a večer. Způsobily problémy v dopravě a dodávkách elektřiny. Hasiči měli kvůli nim zhruba devět set padesát výjezdů, hlavně ve Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji.

Stromy v noci spadly na koleje v úsecích Květná–Polička a Moravská Třebová – Mladějov na Moravě v Pardubickém kraji, Dačice–Slavonice v Jihočeském kraji a Rožná–Nedvědice na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje. Provoz se kvůli stromům na trati zastavil také v úsecích Jindřichov na Moravě – Hanušovice v Olomouckém kraji a Horní Cerekev – Dobrá Voda u Pelhřimova na Vysočině. Tyto úseky už Správa železnic zprovoznila.

Omezení ale podle Českých drah trvá na dvou jihočeských a jedné středočeské trati. Trakční vedení je spadlými stromy poškozené v úseku Nová Ves u Českých Budějovic – České Velenice, tam dopravce čeká obnovení provozu ještě dopoledne. Po trati Rybník – Lipno nad Vltavou vlaky ze stejného důvodu neprojedou do odpoledne. Stromy na kolejích zablokovaly trať mezi Mladou Boleslaví a Dolním Bousovem, podle odhadů také do odpoledne. Ve všech třech úsecích místo vlaků vyjely autobusy.

Poruchy na vedení

Před polednem bylo v Česku bez elektřiny ještě víc než deset tisíc domácností, hlavně v jižních Čechách. Energetici poruchy postupně odstraňují – ve středu večer nešel proud na desítkách tisíc míst a ráno zůstávalo bez dodávek přes sedmnáct tisíc odběratelů, vyplývá z informací distribučních firem EG.D a ČEZ.

V distribuční síti EG.D, která zahrnuje zejména jižní část Česka, bylo dopoledne třiadvacet poruch na vedení vysokého napětí. V jižních Čechách firma evidovala zhruba osm tisíc tři sta odběrných míst bez elektřiny. „Na řadě míst se jedná i o více poruch na jedné lince. Na opravách intenzivně pracujeme a děláme všechno pro to, abychom dodávky obnovili co nejdříve,“ uvedl mluvčí EG.D Lubomír Budný.

„ČEZ měl před polednem ve své distribuční síti po bouřkách třináct poruch na vedení vysokého napětí,“ řekla mluvčí firmy Soňa Holingerová. Bez elektřiny bylo asi patnáct set domácností. „Příčinou byly pády stromů do vedení následkem větru a bouřek i údery blesků do vedení,“ řekla mluvčí. Obnovení dodávek předpokládá během čtvrtečního odpoledne.

Nejvíce napršelo v Hradci Králové

Nejvíc za uplynulých 24 hodin napršelo v Hradci Králové na stanici Svobodné Dvory, kde meteorologové naměřili 73 milimetrů srážek. Bouře se silným deštěm v noci v Hradci Králové poničila krytý plavecký padesátimetrový bazén a některé školy. Ve školách voda zatopila hlavně sklepy. Radnice škody odhaduje na stovky tisíc korun.

Voda, která zatekla do budovy bazénu, promáčela stropy a poškodila elektrický rozvaděč. „Řemeslníci vyměňují u bazénu prosklené stěny. Okna jsou již vyndaná a místo nich jsou dočasně umístěné plachty, které ale nevydržely nápor deště, a zateklo do budovy,“ uvedl náměstek primátorky pro správu majetku Pavel Vrbický (Piráti). Škoda by v tomto případě neměla přesáhnout sto tisíc korun. Otevření bazénu v polovině srpna by nemělo být ohroženo.

V budově mateřské školy v ulici K Dolíkám ve Svobodných Dvorech voda ze silného deště vytopila šatny, školní jídelnu a sklep. Promočila stropy ve třídách. Školka zůstala v provozu. Děti se ale ve čtvrtek musely stravovat ve třídách a nemohly do jídelny. V základní škole v Plotištích voda zatekla do kotelny a do jedné třídy a klubovny. Do mateřské školy v Plotištích voda zatekla opravovanou střechou, jednu třídu bude muset nechat škola vymalovat. Poškozená malba je od zateklé vody také v mateřské škole ve Škroupově ulici. V Plotištích voda natekla do zbrojnice místních hasičů.

V Trhových Svinech na Českobudějovicku zaznamenali sedmdesát milimetrů. Podle ČHMÚ se srážky vyskytovaly téměř na celém území Česka, minimální nebo žádné byly pouze v povodí horní Ohře, Litavky, Lomnice a na střední a jižní Moravě.

„Na vydatné srážky ve formě přívalových dešťů reagovaly zejména menší toky prudkými vzestupy,“ uvedl ČHMÚ. Na první povodňový stupeň bdělosti vystoupala Lužická Nisa, Ostružná a Sázava. Na Svinenském potoce v Trhových Svinech byl přechodně třetí stupeň ohrožení. Vzestupy hladin pak podle meteorologů pokračovaly níže po toku v povodí Malše, na první povodňový stupeň se tam dostala Stropnice v Pašinovicích a Malše v Roudném na Českobudějovicku.

Mluvčí hasičů Lucie Pipiš o následcích středečních bouřek (zdroj: ČT24)

Trhové Sviny na Českobudějovicku déšť podle hasičů „doslova spláchnul“. Voda se zde vylila ze Svinenského potoka, jehož hladina dosáhla podle údajů hydrologů na třetí povodňový stupeň značící stav ohrožení ve středu ve 21 hodin, a Farského potoka.

„Informace o škodách a vodě ve sklepech nám stále chodí, zatím víme o zhruba dvaceti domech. Voda stoupla hlavně z kanálů. Nevíme o tom, že by někomu poškodila přímo interiér. My i hasiči půjčujeme lidem vysoušeče, nakupujeme nové. Školní jídelna má také vyplavené sklepy vodou z kanalizace, tam musí přijít úklidová firma. Naštěstí se to nedostalo do prostor samotné jídelny,“ informovala místostarostka Eva Špergerová.

Voda, bahno i popadané větve zasáhly několik komunikací. Podle fotoreportéra ČTK je to ale už odklizeno. Přesné škody na historické technické památce Buškův hamr, který je jeden z mála funkčních hamrů v Česku a nachází se asi jeden kilometr od Trhových Svinů na Klenském potoce, budou zjišťovat. „Budovy samotné by měly být v pořádku, ale voda poškodila jeho okolí, například to vzalo lávku,“ dodala Špergerová. V okolí budov hamru jsou vystaveny různé předměty, které souvisí s památkou, například převodové kolo nebo náhon.

Evakuace dětských táborů

Na Trutnovsku a Českobudějovicku hasiči také evakuovali dětské tábory. Děti museli evakuovat z Vápovic na Jihlavsku, kde kvůli počasí spadly stany. Vyjeli tam asi ve 22 hodin.

Dalších 35 dětí odvedli hasiči z tábora v obci Zahradiště na Žďársku. Podle mluvčí hasičů Nikoly Pátkové tam hrozilo přetečení rybníka. Hasiči začali tábor evakuovat asi ve 23 hodin. „Všechny osoby byly bezpečně evakuovány a celkem jsme evakuovali devadesát osob,“ dodala Pátková.

Voda vyplavila také například u Rádelského Mlýna nájezd od Jablonce nad Nisou na rychlostní silnici R35 ve směru na Prahu. „Hradeckou část Plotiště nad Labem zaplavil potok, který nestíhal pohltit přívaly vody,“ napsali ráno na síti X hasiči z Královéhradeckého kraje.

Situaci v Lipně nad Vltavou mapoval reportér ČT Aleš Hazuka. „Cesta sem je komplikovaná, lemují ji stovky stromů, které vítr a bouřka porazily. Byl problém se sem dostat,“ informoval. Podle něj v oblasti nyní nefunguje elektřina a mnohé restaurace jsou uzavřeny.

„Sami provozovatelé řeší, co budou dále dělat, jestli dnes budou vařit. Vypadá to, že ne, že výpadky na Lipensku budou až do odpoledních hodin,“ podotkl s tím, že zavřené jsou i benzinové pumpy, takže se v oblasti nedá natankovat. „Byl jsem ale ujištěn, že v odpoledních hodinách by to tu mohlo začít fungovat.“ Dodal, že rekreanti zatím kempy neopouštějí.

Bouřky zkomplikovaly také provoz mezinárodního letiště v Českých Budějovicích. Nad areálem udeřil neobvykle vysoký počet blesků. Kvůli nim byl zpožděný let do Turecka.

Lidé už nahlásili pojišťovnám stovky škod

Pojišťovny oslovené Českou televizí do čtvrtečního poledne napočítaly stovky škod za desítky milionů korun. Shodují se, že nejvíc škod napáchaly kroupy. Poškodily střechy, střešní okna, auta, fasády nebo skleníky. „K poledni nám klienti nahlásili po řádění bouřek zatím 461 pojistných událostí v předpokládané výši třiadvacet milionů korun. Zcela jistě to není konečné číslo,“ sdělil mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek. Pojišťovna má polovinu případů způsobených krupobitím se škodami vyššími než patnáct milionů korun. „Zejména na majetku lidí – rozbité střešní krytiny, střešní okna, poničené zateplené fasády, skleníky, zahradní nábytek. Evidujeme také 74 poničených aut kroupami,“ shrnul Marek.

„Naše prvotní, předběžné odhady se teď pohybují na počtu tři sta až čtyři sta pojistných událostí. Předpokládáme také, že kromě toho budou zastoupeny i škody na zemědělských plodinách,“ uvedla mluvčí ČSOB Pojišťovny Monika Hořínková. „Odhad škod se teď pohybuje kolem patnácti milionů Kč,“ doplnila a dodala, že další události budou lidé teprve hlásit.

„Ze včerejších bouřek prozatím evidujeme tři sta pojistných událostí za celkem patnáct milionů Kč. Z toho je 167 škod na nemovitostech našich klientů, 133 na vozidlech,“ potvrdil ve čtvrtek mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa. Pojišťovna Uniqa evidovala ve čtvrtek v poledne padesát nových pojistných událostí za dva a půl milionu korun. Stejný počet událostí evidovala také pojišťovna Allianz.

V sobotu bude pršet už jen místy, teploty se budou pohybovat od 23 do 27 stupňů, na západě těsně nad 20 stupni, na jižní Moravě budou znovu mířit k tropické třicítce. Podobné teploty očekávají meteorologové i v neděli, kdy má být méně srážek.