Vedra vystřídaly silné bouřky. Padaly i kroupy

Česko ve středu zažilo nejteplejší den roku. Rekordy padly na třetině stanic, v jihomoravské Strážnici naměřili 36,1 stupně Celsia. Odpoledne ale vedra vystřídaly silné bouřky s kroupami. Hasiči měli desítky výjezdů. Problémy byly na železnici, spadlé stromy zastavily mimo jiné provoz na železničním koridoru mezi Prahou a Pardubicemi. Na Trutnovsku byl evakuován dětský tábor a hasiči sledují, zda to nebude nutné i na jihu Čech. V noci by se měly silné bouřky objevit hlavně na východě země, přívalové srážky mohou také zvednout hladiny zejména menších toků.

Teplotní rekordy pro 10. červenec padly na 56 se 167 meteorologických stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejtepleji bylo v jihomoravské Strážnici, a to 36,1 stupně. „Nad 35 stupňů Celsia vystoupila teplota především v nížinách v Polabí, na jižní a střední Moravě a na Karvinsku,“ uvedli meteorologové. V Brodě nad Dyjí na Břeclavsku se maximum dostalo na 35,9 stupně, v Hradci Králové teplota vystoupala na 35,7 stupně, v Karviné a Starém Městě na Uherskohradišťsku pak shodně na 35,4 stupně.

V Olomouckém kraji bylo nejtepleji v Přerově, což meteorology překvapilo. „V Přerově jsme naměřili 35,1 stupně. Je to poměrně překvapivé, protože ve městech ve směru proudění, jako je Kroměříž či Holešov, byly teploty nižší,“ uvedl Tomáš Ostrožlík z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Události: Česko zažilo nejteplejší den roku (zdroj: ČT24)

Odpoledne se pak objevily očekávané bouřky, a to zejména v Čechách. Jihozápadně od Prahy byla už po poledni zaznamenána výrazná supercelární bouře postupující k východu.

Například středočeští hasiči měli kvůli bouřkám šedesát výjezdů, královéhradečtí osmdesát, vyjíždět museli také v Pardubickém kraji nebo Praze. V jižních Čechách hasiči hlásili okolo dvou set výjezdů. Většina zásahů se týkala spadlých stromů nebo větví, případně čerpání vody ze zatopených míst.

Komplikace na železnici

Bouřky a přívalové deště způsobily odpoledne mnoho problémů Pardubicku. „Nejhorší situace byla na Přeloučsku, kde hasiči odstraňovali spadlé stromy v Selmicích, Chvaleticích či Zdechovicích. Museli se vypořádat i se zatékající vodou do domu a garáže v Řečanech nad Labem a čerpali vodu před i uvnitř slévárny ve Chvaleticích. Spadlé stromy a větve také zastavily provoz na železničním koridoru u Chvaletic,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Problémy kvůli bouřkám měly i vlaky. Železniční koridor u Chvaletic zablokovaly spadlé stromy a větve. Spadlé větve zastavily odpoledne provoz vlaků na trase Praha–Pardubice mezi Zábořím nad Labem a Řečany nad Labem.

V Libereckém kraji voda zaplavila nájezd na dálnici

Silná bouřka zasáhla v podvečer Liberecký kraj. Ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku spadlo podle informací Českého hydrometeorologického ústavu během dvou hodin přes 68 litrů vody na metr čtvereční, jen o málo méně v Chotyni na Liberecku. Silné srážky zasáhly i Jablonec nad Nisou a Jizerské hory, Jablonné v Podještědí nebo Český Dub. V Hodkovicích nad Mohelkou provázely bouřku až třícentimetrové kroupy, řekla krajská mluvčí hasičského záchranného sboru Eva Klímová.

Za tři hodiny od 18:00 vyjížděli podle Klímové hasiči k 72 událostem typu technické pomoci v souvislosti s bouřkou, nejvíc zasažené bylo Liberecko, Jablonecko a část Českolipska. „Z osmdesáti procent šlo o čerpání vody, v menší míře o popadané stromy, teď už se situace uklidnila,“ doplnila mluvčí. Zřejmě největší škody napáchaly až třícentimetrové kroupy v Hodkovicích nad Mohelkou. „U jednoho bytového domu tam kroupy ucpaly odtokové kanálky ze střechy a poškodily i světlíky na střeše a do domu začalo zatékat, hasiči to zabezpečili plachtou,“ popsala Klímová.

Krupobití na silnici 1/35 u Hodkovic nad Mohelkou (zdroj: ČT24/Jan Šrámek)

Hasiči čerpali vodu nejen ze zatopených sklepů, ale i silnic. U Rádelského mlýna zaplavila voda po bouři na mimoúrovňové křižovatce nájezd ze silnice I/65 od Jablonce nad Nisou na rychlostní silnici R35 ve směru na Prahu. Voda zaplavila také Mimoňskou ulici v Doksech na Českolipsku pod viaduktem, vytvořila se tam velká kaluž, kterou osobní auta nemohla projet. Obě místa jsou už ale opět průjezdná. Popadané stromy zablokovaly silnice v Hrádku nad Nisou, Rynolticích, Jablonném v Podještědí a nedaleké Stráži pod Ralskem.

Nejvíce výjezdů měli hasiči mezi třetí a čtvrtou hodinou odpoledne na Jičínsku v okolí Hořic. „Hasiči v Královéhradeckém kraji odstraňovali popadané stromy a větve například v Hořicích na Jičínsku, v Milovicích u Hořic, v Třebnouševci nebo v Holovousích,“ řekl jejich mluvčí Zbyněk Voříšek.

„Po silných deštích aktuálně zasahují jednotky na území Královéhradeckého kraje u třiceti událostí, od dnešní 15. hodiny je zatím řešeno téměř osmdesát zásahů v souvislosti s počasím. Na Trutnovsku jsme evakuovali dětský tábor, všichni táborníci jsou v bezpečí,“ uvedli večer na webu hasiči.

Kroupy a nárazy větru

Odpolední bouřky v Jihočeském kraji zkomplikovaly dopravu na železnici. Podle webu Českých drah narazil vlak do stromu na trati mezi Suchdolem nad Lužnicí a Novou Vsí nad Lužnicí na železnici z Veselí nad Lužnicí do rakouského Gmündu. Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů sdělila, že se při události nikdo nezranil. Hasiči měli v souvislosti s bouřkami tři zásahy na Českobudějovicku u Jílovic a Nových Hradů, kde na silnicích likvidovali spadlé stromy.

Na jihu Čech bouře zasáhly zejména Českokrumlovsko a také Trhové Sviny. Hasiči tam měli zhruba dvě stě výjezdů. Podle redaktorky ČT Nikol Coufalové na Českobudějovicku asi čtyřcentimetrové kroupy poničily skleníky nebo kapoty aut.

Hladina Svinenského potoka v devět večer překročila podle údajů hydrologů třetí povodňový stupeň značící stav ohrožení. Po necelé hodině opadla na stupeň druhý, znamenající pohotovost. Hasiči rovněž sledují situaci v několika kempech a dětských táborech, hrozí jejich evakuace. Zraněný v nich zatím nikdo nebyl.

Hasiči podobně jako v dalších regionech Česka nejčastěji odklízeli popadané stromy a odčerpávali vodu. „Nejzasaženější oblastí bylo jednoznačně Lipensko a okolí Frymburka, čerpáme vodu například ve sklepech ve Frymburku, Malšíně, také v obchodech v centru Českého Krumlova,“ uvedli.

Také středočeským hasičům odpoledne a v podvečer přibylo výjezdů kvůli bouřce. Od 15:00 do 18:00 zasahovali u šedesáti událostí, z nichž velká část souvisela s počasím. Většinou odstraňovali popadané stromy nebo čerpali vodu, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora.

iReportér: Bouřka v Hostomicích (zdroj: ČT24/iReportér/Jiří Fiřtík)

Na Moravě podle sondážních měření panují i příhodné podmínky pro nárazy větru a downbursty. „V Plzeňském a Karlovarském kraji již významnou aktivitu nečekáme. Bouřky jsou a budou ale i nadále spíše lokální a nevyskytnou se na celém území výstrahy,“ dodali meteorologové ve středu odpoledne.

První nebo druhé povodňové stupně

Vzhledem k očekávaným opakujícím se bouřkám během středy a noci na čtvrtek mohou hladiny zejména menších vodních toků překročit první povodňový stupeň a ojediněle i druhý.

Bouřka už zvedla hladinu Lužické Nisy, v Proseči nad Nisou se během půl hodiny dostala hladina z 83 na 118 centimetrů a překročila tak úroveň prvního povodňového stupně, který se vyhlašuje na 90 centimetrech. Rychle se však vrací k normálu. Vlna se posunula po toku Lužické Nisy do Liberce, kde se také řeka dostala na první stupeň, který se tam vyhlašuje při dosažení 85 centimetrů. Nisa v Liberci kulminovala kolem 20:40 na 115 centimetrech a rychle opadá.

Výstraha na povodňovou bdělost platí pro celý Jihočeský kraj a téměř celou Vysočinu a pro části Plzeňského, Středočeského, Pardubického a Olomouckého kraje od středečních 18:00 do čtvrtečního poledne. „K velmi rychlým vzestupům hladin především menších vodních toků, případně lokálnímu zatopení v obcích a městech ale může docházet i mimo tuto oblast,“ uvedl ČHMÚ.

Hrozí další bouřky

Zhruba v jihovýchodní polovině Česka hrozí bouřky až do čtvrtečních časných ranních hodin, na východě republiky se podle meteorologů objeví silné bouřky až v noci na čtvrtek a během čtvrtečního rána.

„Intenzivní bouřky mohou produkovat i kroupy kolem tří centimetrů jako například buňka v okolí Českých Budějovic. Jakmile se začnou bouřky slévat do linií, vzroste i riziko intenzivních přívalových srážek,“ uvedli meteorologové před třetí hodinou odpoledne.