Bek chce desítky miliard navíc. Peníze by šly i na budování škol

Události: Bek chce miliardy navíc pro školství (zdroj: ČT24)

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) na vládě podpoří záměr navýšit platy ve veřejném sektoru od září až o deset procent. Řekl to po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem. Růst by se měl podle návrhu ministerstva práce totiž dotknout i zaměstnanců ve školství, jako jsou kuchařky nebo školníci. Na příští rok pak chce Bek pro svůj resort desítky miliard navíc, kromě jiného i na stavbu škol.

Současná omezená kapacita škol se promítá například i do toho, kolik dětí mohou přijmout. S tímto problémem se potýká třeba škola v Letech nedaleko Prahy, kde letos museli u zápisu odmítnout polovinu zájemců. Obec chystá projekt přístavby, díky kterému by se kapacita více než ztrojnásobila. Nová budova ale má stát desetkrát víc, než je roční rozpočet obce.

„Část z celkové předpokládané částky kolem 400 milionů korun by nám měli pokrýt z ministerstva školství – pokud taková dotace bude vypsaná,“ uvedla starostka Let Barbora Tesařová (nestr.).

Právě výstavbu a navyšování kapacit škol představil ministr školství v úterý prezidentovi Petru Pavlovi jako jednu z rozpočtových priorit na příští rok. „Já bych považoval za rozumné, abychom hledali nějakou cestu kombinace dotačního programu s posílením kapitálu v Národní rozvojové bance, tak abychom mohli pro podporu projektů infrastruktury škol používat kombinaci dotací a finančních nástrojů, tedy dlouhodobých, zvýhodněných úvěrů,“ řekl Bek.

Zvýšení platů

Už dříve pak Bek uvedl, že na investice do infrastruktury chce příští rok 7,5 miliardy navíc. O deset miliard více musí stát poslat na platy učitelů ze zákona. To neplatí pro nepedagogy, ale i u nich šéf resortu podporuje návrh ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL), podle kterého by kuchařkám nebo školníkům mohly vzrůst platy až o deset procent. Chce prosazovat, aby to platilo už od 1. září.

Pokud by nepedagogům od září měly vzrůst platy o dalších deset procent, vyšlo by to podle propočtů školských odborů na necelou miliardu korun. Resort práce ale ještě přesné znění návrhu dokončuje.

„Já bych si strašně moc pro oblast školství přála, aby to bylo realistické, aby ta kapitola byla uspokojena, co se týká nároků. Ale po zkušenostech z minulých let jsem k tomu skeptická a upřímně tomu nevěřím,“ prohlásila členka školského výboru Poslanecké sněmovny Jana Berkovcová (ANO).

Ministerstvo financí se v úterý nechtělo k rozpočtovým záležitostem vyjadřovat. O růstu platů rozhodne vláda v srpnu.

V pořadu Události, komentáře Bek znovu zopakoval, že by nebyl ochoten hlasovat pro státní rozpočet, který by pro jeho resort počítal s menší částkou, než je jím stanovená hranice. Nedokázal by si v takové situaci ani představit setrvání ve funkci ministra školství, bez dostatku peněz by prý totiž nemohl vykonávat program, ke kterému se zavázal.

Strategii reformy vzdělávání ministerstvo školství podle jeho šéfa plní dostatečně rychle. Jediné, co se prodloužilo, je revize vzdělávacích programů pro základní školy. Ministr to zdůvodňuje tím, že takovéto změny vždy potřebují pečlivou odbornou diskusi, a usoudil, že diskuse v tomto případě ještě potřebuje čas, proto se revize protáhla. Uznal ale výtku prezidenta Pavla, že ministerstvo se změnami postupuje pomaleji, než se očekávalo, když strategie vznikala.

Události, komentáře: Ministr školství Mikuláš Bek o situaci ve školství (zdroj: ČT24)

Debata o vzdělávacích programech je podle něj klíčová, protože ovlivní podobu vzdělávání na dalších dvacet let. Jejich revize či inovace pak musí proběhnout jednou za dekádu. „Ta chvíle teď nastala a panuje kolem toho nejistota a rozličná očekávání, ale my musíme během letošního roku dospět k závěru debaty, rozhodnout a přejít k realizaci koncepce vzdělávacího programu tak, aby mohl být od roku 2027 uplatňován ve školách,“ zdůraznil ministr.