ANO a ČSSD jednaly o daních a financích. Podle Hamáčka je vůle hledat shody

Události: K jednání o vládě přibralo ANO i komunisty. S ČSSD jedná dál (zdroj: ČT24)

Expertní skupiny ANO a ČSSD ve středu jednaly o daních a financích. Přestože v této oblasti podle předsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka zatím shoda nenastala, mají obě strany snahu ji najít. Expertní skupiny ANO a ČSSD se scházejí od začátku týdne, v pátek v Lidovém domě shrnou vedení strany sporné body a jednání se pak podle Hamáčka posunou na politickou úroveň.

Hamáček uvedl, že u některých oblastí byla shoda nalezena relativně rychle. Konkrétní posuny, které přinesly rozhovory o daních a financích, nechtěl šéf ČSSD komentovat. Připustil však, že v této oblasti panují mezi oběma subjekty vyjednávajícími o vládě největší rozdíly.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po jednání uvedla, že ANO odmítá jakékoli zvyšování daní. ČSSD naopak už dříve oznámila, že chce prosadit progresivní daně z příjmu či sektorové daně. Rozhovory o daňové politice podle Schillerové budou pokračovat v pátek. Brabec vidí i rozdíly v sociální politice, mimo jiné v názoru na oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu. I Hamáček potvrdil rozpory ohledně důchodů.

„Dohodli jsme se, že nebudeme ty posuny konkrétně komentovat, ale platí, že je velká vůle hledat shody,“ řekl. „Jisté rozpory jsou i v oblasti sociální, respektive důchodové. Diskutujeme nadále i otázku školství,“ dodal Hamáček.

Obecná shoda panuje mezi ANO a ČSSD v oblasti zdravotnictví, uvedl po jednání příslušného expertního týmu ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO). „Kdybychom šli do většího detailu, tak bude diskuse o podobě jednotlivých zákonů. V tom rámci, co by se mělo udělat s Českem ve zdravotnictví, shoda víceméně panuje,“ řekl.

V expertní debatě podle něj nepřišla řeč na personální změny ve zdravotnictví, ČSSD přitom v minulosti kritizovala zejména odvolání ředitele ostravské nemocnice Svatopluka Němečka, který byl dříve i ministrem zdravotnictví za sociální demokraty.

Výsledky jednání expertních týmů prý vedení ČSSD dostane v pátek. „Potom sporné body přeneseme na politickou úroveň a budeme o nich jednat s vedením hnutí ANO,“ vysvětlil Hamáček.

Podle Hamáčka ale už dosáhli sociální demokraté v jednání s hnutím Andreje Babiše jistých úspěchů. Mezi ně zařadil kladné stanovisko vlády k obnovení náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci.

ANO a ČSSD vyjednávají o menšinovém kabinetu, důvěru ve sněmovně by pak měli projektu pomoci získat poslanci komunistů. Pokud vyjednávací týmy ANO a ČSSD naleznou shodu, koaliční spolupráci ještě bude muset schválit sjezd ČSSD a následně nejspíš i vnitrostranické referendum.