Zima nechce odejít

Moravskoslezský kraj - I přesto, že je dnešek devátým jarním dnem, z nebe se zase sypal sníh. Zatímco vlekaři jsou nadšení, zemědělcům sníh komplikuje práci. Touhle dobou už mívají částečně zaseto a chystají pole na pozdější plodiny. Sníh komplikuje i přípravy na jarní Floru Olomouc.

Loni byly v půlce dubna na jarní výstavě Flora Olomouc přípravy v plném proudu. U té letošní je na výstavišti zatím místo desítek barev jen jedna – bílá.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Zahradníci už chtěli  nasázet záhony macešek. I kdyby přestalo sněžit, musejí ještě minimálně týden počkat, protože půda je úplně zmrzlá.

„Je naprosto nemožné v tomto počasí a za těchto podmínek vysadit květinové záhony. Máme strach, protože se blíží jarní výstava a máme zpoždění,“ uvedla Naďa Krejčí, provozní náměstkyně Výstaviště Flora.

Sníh letos dává zabrat i stromům. Byl mokrý, těžký, polámalo se hodně větví a dokonce se vyvrátily i vzrostlé stromy, protože tu tíhu neudržely.

Sníh a mráz komplikuje práci i zemědělcům. Na Olomoucku zatím stihli zasadit jen část ječmene, který teď přežívá pod nánosy sněhu.

Zemědělci se obávají nižších výnosů, pořád ale doufají, že po Velikonocích se počasí zlepší a plodiny ještě stihnou dorůst. V tom případě by ztráty byly minimální.