Ostrava je v pohybu: Začal také Festival v ulicích

Ostrava - Festival v ulicích, který v pátek a v sobotu doprovodí Colours of Ostrava, nabízí zadarmo bohatý program v centru města. „Na hlavní festival nejdeme, nemáme momentálně peníze nezbyt, ale těšíme se do ulic,“ říká Zuzana Lišková z Ostravy. Organizátoři očekávají, že takových bude hodně, uvádějí odhad třicet tisíc návštěvníků v hlavním areálu a dalších třicet tisíc v ulicích.

Na hlavní scéně na Masarykově náměstí zahraje odpoledne skupina Buty. Poté to bude Kumbia Queers - šest punkových anarchistek z Argentiny, které se představily včera večer i na scéně hlavního festivalového areálu v Dolních Vítkovicích. Například tuto skupinu, jejíž jméno málokomu něco řekne, zmínil jako svůj tip dramaturg festivalu Jiří Sedlák. Jedna z hvězd festivalu - australský zpěvák a rapper Dub FX vystoupí dnes nejprve na největší scéně ve Vítkovicích a od devíti večer na Masarykově náměstí.

Také skupina 17 Hippies, která hraje originální směsici stylů od německého kabertu, přes francouzský šanson, folkrock, blues a pop, hraje v sobotu na obou místech – nejprve na Masarykově náměstí, večer pak nastoupí na Drive stage v hlavním festivalovém areálu.

Hudba, tanec, divadelní představení, workshopy, hry, výtvarné akce a soutěže budou také na Nové Karolině a na mnoha dalších místech, například v kavárně a galerii Industrial. Ta otevře svou uměleckou uličku, ve které budou umělci přímo na ulici malovat, zve také na výstavu Romana Šediny. „Autor představí novou kolekci originálních keramických objektů, které navrhl pro naši galerii a se kterou se bude prezentovat na letošním Design bloku v Praze,“ uvedla kurátorka Hana Mikulenková.

Americký muzikant Glenn Kaiser zase pořádá v Ostravě workshop, na kterém vyrobí z nepotřebných a použitých materiálů kytaru.

Na sobotu organizátoři připravili mimo jiné festivalový průvod účinkujících. „Nepřehlédnutelný bude jedinečný marimbový soubor The Complet Mandigo, který přijíždí z Francie jen na Festival v ulicích,“ uvedl Jiří Sedlák z organizačního týmu.

Celý program Festivalu v ulicích je na stránkách: http://www.festivalvulicich.cz/