Ostrava, akce Bača a osm zatčených zlodějů

Ostrava - Celkem osm lidí zadržela ostravská policie v rámci akce Bača, která se v reakci na rostoucí kriminalitu ve městě zaměřila na zloděje a násilníky. Probíhala od od 12. do 16. února a pojmenovaná byla podle přezdívky jednoho ze zadržených. Vytipovaných lidí však policie měla sedm desítek. Další podobná razie na zločince začne v ostravských ulicích už v pondělí.

„Od nového roku se (kriminalita) zvýšila asi o jednu třetinu,“ řekl dnes novinářům ostravský kriminalista Daniel Naivert. „Důvody mohou být různé, jedná se například o propouštění odsouzených z vězení, pak je to ztráta zaměstnání či finanční nouze,“ doplnila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

„Celkem jsme zadrželi osm pachatelů, sedm jsme jich už obvinili, z toho tři z loupeže,“ dodal Naivert. Dva muži prý přepadli šestnáctileté mladíky, kterým odcizili mobilní telefony, a navíc je brutálně fyzicky napadli. Třetího člověka policie podezřívá z toho, že přepadl novinový stánek.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Při policejní razii, která byla pojmenována podle přezdívky jednoho z podezřelých, kriminalisté rovněž zadrželi dvaadvacetiletého muže závislého na pervitinu, který údajně třikrát vykradl rodinný dům svých rodičů. Odnesl si elektroniku a šperky za sto tisíc korun. Matce vzal platební kartu, ze které pak vybíral peníze. „Již v minulosti napadal své rodiče, zahájili jsme proti němu trestní stíhání za trestný čin loupeže,“ informoval kriminalista Daniel Naivert.

Další zadržený odcizil v Ostravě 13 průmyslových kamer, uvedla policie. Kriminalistům se podařilo zatknout také devatenáctiletého násilníka. Nad ránem přepadl trafikantku na vlakovém nádraží. Když se začala bránit, praštil ji několikrát do obličeje.