Terry Fox rozběhal lidi trpící rakovinou

New Westminster (Kanada) – Kanadský mladík Terry Fox se stal hrdinou nejen pro svůj národ, ale i pro řadu nemocných na celém světě. Jako osmnáctiletý přišel tento sportovec o pravou nohu kvůli rakovině, osudu se ale nepoddal a dále trénoval. V roce 1980 se vydal na dlouhý běh napříč Kanadou, aby upozornil na utrpení a bolest pacientů postižených rakovinou a zahájil finanční sbírku pro boj s touto zákeřnou nemocí. I přes svou neochvějnou víru v uzdravení ale zákeřné nemoci nakonec podlehl, v roce 1981, když mu bylo pouhých dvaadvacet let.

Terry Fox vyrůstal v Port Coquitlam v Britské Kolumbii. Jako aktivní teenager se zajímal o sport. Když mu bylo pouhých osmnáct let, diagnostikovali mu rakovinu kosti, která si vyžádala amputaci pravé nohy. Pobyt v nemocnici Terryho velmi poznamenal. Vidina dalších pacientů trpících rakovinou ho přesvědčila, aby se rozběhl přes Kanadu, a získal tak peníze na výzkum rakoviny.

Ve dvaadvaceti letech ho ale rakovina předběhla

Svůj běh, na který se pečlivě připravoval a trénoval, nazval Maraton naděje. Vyrazil na něj v dubnu 1980 a za 143 dní urazil necelých šest tisíc kilometrů. Denně tedy překonal téměř vzdálenost maratonské tratě. Svůj běh ukončil v září u Thunder Bay v provincii Ontario téhož roku. I přes naději, kterou do lidí trpících rakovinou vkládal, ale této zákeřné nemoci sám podlehl.

Statečný čin kanadského mladíka si dodnes připomínají statisíce lidí na stovkách míst po světě. Každoročně se totiž účastní Běhu Terryho Foxe. První ročník se konal již v roce 1981, a tehdy se ho na 760 místech světa zúčastnilo téměř 300 tisíc lidí. V Česku se konalo celkem patnáct ročníků této akce v letech 1993 až 2007. Terry se stal nejmladším držitelem Řádu Kanady, nejvyššího civilního vyznamenání země.