Vítkovická katedrála se představuje také Praze

Ostrava – Proměnu Dolní oblasti Vítkovice mohou obdivovat také lidé v Praze. V Galerii Zdeňka Sklenáře začala výstava s názvem Vítkovická katedrála, která představuje krásu industriální architektury soustředěné kolem bývalých vysokých pecí a dolu v Ostravě-Vítkovicích.

„Návštěvníci budou mít mimo jiné možnost vidět na modelu, jak vypadá vysoká pec proměněná na vyhlídkovou věž a naučnou trasu o výrobě surového železa a oceli. Uvidí, jak se dá z plynojemu udělat originální aula a prostor pro umění,“ informuje mluvčí společnosti Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková.

Ředitel sdružení Dolní oblasti Vítkovice zdůrazňuje, že jde o nejunikátnější komplex národních technických památek v republice. „Chceme se proto dostat do povědomí co nejširší veřejnosti a začínáme výstavou Vítkovická katedrála v Praze,“ říká ředitel Petr Koudela.

Výstavě dominuje velký model dolnovítkovického areálu, který váží přes čtyři sta kilogramů. „Výstava je projevem obdivu k obrovské proměně, která v Dolních Vítkovicích probíhá, k panu Janu Světlíkovi, který je otcem celé této myšlenky. A také k architektuře Josefa Pleskota,“ uvádí majitel galerie Zdeněk Sklenář.

Součástí pražské výstavy je nabídkový balíček pro návštěvníky, který obsahuje zvýhodněnou vstupenku do vítkovického areálu i s velmi výhodnou zpáteční jízdenkou na vlak do Ostravy.