Morašice si k 760. narozeninám nadělily moderní kapličku

Morašice (Znojemsko) - Na okraji Morašic vyrostla nová kaplička netradičního vzhledu. Na stavbu se složili obyvatelé obce a kapli ve tvaru sochy s kápí si také sami postavili. Slavnostního vysvěcení se dočkala v sobotu, kdy Morašice slaví 760. výročí od založení obce.

„V historických dokumentech jsem vypátral, že kdysi dávno v Morašicích kaple byla, ale nic bližšího o ní nevíme, protože už kolem roku 1834 na svém místě není. Novou kapli jsme se rozhodli postavit, aby obec zase měla nějaké centrum duchovního života,“ vysvětlil kronikář obce a autor nápadu Emil Veis.

Moderní kaple bude zasvěcena Matce ustavičné pomoci. „Architekt Petr Weiss z Lechovic kapli pojal jako plášť Panny Marie, protože kaple je latinsky kappa, což také znamená plášť,“ dodal Veis.

Kronikář a autor nápadu Emil Veis o moderní kapličce (zdroj: ČT24)

V Morašicích, které mají 240 obyvatel, dnes posvětili také kopii sochy takzvané morašické madony, jejíž originál je možné vidět v Moravské galerii v Brně. Originální socha byla vytvořena zhruba v letech 1440 až 1470. Kopie bude ode dneška v morašickém kostele.