Výzkum popsal protein, který by mohl být ukazatelem rizika cukrovky a rakoviny

Lékaři v lidské krvi rozpoznali protein, který by mohl sloužit jako včasné varovné znamení pro pacienty ohrožené cukrovkou a rakovinou. Lidé s nejvyššími hladinami takzvaného prostasinu mají podle výzkumu dvakrát vyšší pravděpodobnost cukrovky a o 43 procent vyšší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu.

Vědci ze Švédska a Číny analyzovali dvě desetiletí zdravotních záznamů více než 4500 dospělých osob středního věku, kteří se účastnili studie ve švédském Malmö. Zjistili, že u osob s nejvyšší hladinou prostasinu byla téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít cukrovku, než u osob s nejnižší hladinou. Tito lidé měli také o 43 procent vyšší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu.

Podle autorů studie by se sledování hladiny prostasinu mohlo stát novým včasným varováním pro diabetes, ale také pro určení rizika úmrtí na rakovinu, zejména u lidí, kteří mají vysokou hladinu cukru v krvi.

Prostasin hraje v těle několik rolí, například reguluje krevní tlak. Už delší dobu se ví, že cukrovka druhého typu zvyšuje riziko vzniku některých druhů rakoviny, včetně nádorů slinivky břišní, jater, střev a dělohy, není zatím zcela jasné proč.

Autoři studie v článku, který zveřejnil odborný časopis Diabetologia, popisují, že účastníci výzkumu, kteří měli vysokou hladinu prostasinu, ale i cukru v krvi, měli i výrazně vyšší riziko úmrtí na rakovinu. „Těmto osobám by měla být věnována zvláštní pozornost,“ uvedli vědci.

  • Diabetes mellitus, česky úplavice cukrová, krátce cukrovka, je souhrnný název pro skupinu závažných chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. 
  • Rozlišují se dva základní typy: diabetes I. typu a diabetes II. typu, které vznikají důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu. Obě dvě nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku. V prvotních stadiích diabetu I. typu jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, vlastním imunitním systémem. Proto se řadí mezi autoimunitní choroby. Diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu.
  • Zdroj: Wikipedia

Není jasné, jestli se vysoká hladina prostasinu podílí na vzniku onemocnění, anebo je pouze jeho biologickým ukazatelem a s rozvojem onemocnění se zvyšuje. Jednou z možností, kterou autoři naznačují, je, že hladina tohoto proteinu se zvyšuje ve snaze potlačit vysokou hladinu cukru v krvi, ale není schopna ji zastavit nebo zvrátit způsobené poškození.

Cukrovka a rakovina

„Vztah mezi cukrovkou a rakovinou je málo známý a tento protein by mohl poskytnout možnou souvislost mezi těmito dvěma stavy,“ uvedl hlavní autor studie Gunnar Engström z Lundské univerzity. „Nyní musíme prozkoumat, do jaké míry je prostasin v příčinné souvislosti s těmito onemocněními, nebo zda je cenným ukazatelem zvýšeného rizika nemoci,“ dodal Engström.

Podle vědce by lékaři díky prostasinu mohli identifikovat jedince se zvýšeným rizikem cukrovky a rakoviny a nabídnout jim preventivní opatření.

Data, na kterých jsou zjištění založená, ale výzkumníci získali pouze od lidí z jednoho města, a nemusí se proto vztahovat na širší populaci. Upozornili také na skutečnost, že hladinu prostasinu měřili ze zmražené krve odebrané pouze jednou. Ve studii také nebyli schopni rozlišovat mezi různými typy cukrovky.