Portugalské sucho je nejhorší za posledních 1200 let. Trpí víno i olivy

Podle nového výzkumu jsou části Portugalska a Španělska nejsušší za posledních tisíc let. Jedná se o důsledek atmosférického systému vysokého tlaku způsobeného změnou klimatu. Vědci v této studii varují před dlouhodobými dopady, které se už projevují například v produkci vína a oliv.

Azorská tlaková výše je oblast vysokého tlaku, která se otáčí ve směru hodinových ručiček nad částí severního Atlantiku. Má zásadní vliv na počasí a dlouhodobé klimatické trendy v západní Evropě – někdy se jí proto říká „kuchyně evropského počasí“.

V nové studii, která vyšla v odborném časopise Nature Geoscience, vědci ze Spojených států zjistili, že se tento systém vysokého tlaku „v minulém století dramaticky změnil a že tyto změny v severoatlantickém klimatu jsou v posledním tisíciletí bezprecedentní“.

Na základě simulací klimatických modelů za posledních 1200 let studie zjistila, že tento systém vysokého tlaku se začal zvětšovat a pokrývat větší území přibližně před 200 lety – tedy v době, kdy se začalo zvyšovat znečištění skleníkovými plyny způsobené lidskou činností.

Ještě výrazněji se pak Azorská tlaková výše rozšířila ve 20. století – kopírovala přitom zesilování globálního oteplování.

Důsledky jsou zjevné

Autoři se zaměřili na důkazy o množství srážek, které se po stovky let zachovaly v portugalských stalagmitech. Zjistili, že s rozšiřováním Azorské tlakové výše se zimy v západním Středomoří stávaly suššími.

Studie cituje prognózy, podle nichž by se úroveň srážek mohl do konce tohoto století snížit o dalších 10 až 20 procent, což by podle autorů způsobilo, že by se zemědělství na Pyrenejském poloostrově stalo „jedním z nejzranitelnějších v Evropě“.

Upozorňují, že Azorská výše se bude v průběhu 21. století s rostoucí hladinou skleníkových plynů dále rozšiřovat, což povede ke zvýšení rizika sucha na Pyrenejském poloostrově a ohrožení klíčových plodin.

„Naše zjištění mají důležité důsledky pro předpokládané změny hydroklimatu západního Středomoří v průběhu 21. století,“ uvedli autoři.

Usychající vinná réva

Podle studie působí Azorská výše jako „strážce“ srážek v Evropě, kam v letních měsících klesá suchý vzduch, který způsobuje horké a suché podmínky ve velké části Portugalska, Španělska a západního Středomoří.

V chladném a vlhčím zimním období se tlaková výše zvětšuje a západní větry přinášejí déšť do vnitrozemí.

Tento zimní déšť je „životně důležitý“ pro ekologické i hospodářské zdraví regionu, ale zejména v druhé polovině 20. století se jeho množství snižuje.

Předchozí výzkumy nedokázaly popsat vliv přirozené proměnlivosti na Azorskou výši. Autoři teď ale uvedli, že jejich zjištění ukazují, že její rozšíření během průmyslové éry souvisí s nárůstem koncentrace skleníkových plynů v atmosféře.

Studie citovaná v nejnovějším výzkumu odhaduje, že plocha vhodná pro pěstování vinné révy na Pyrenejském poloostrově by se mohla do roku 2050 zmenšit nejméně o čtvrtinu a potenciálně dokonce téměř úplně zmizet kvůli vážnému nedostatku vody.

Vědci současně v modelech ukázali, že do roku 2100 poklesne produkce oliv v oblastech jižního Španělska asi o třicet procent.

Vinaři hledají cesty, jak přežít

Vinaři už nyní hledají způsoby, jak se přizpůsobit měnícímu se klimatu, například přesunem vinic do vyšších nadmořských výšek a experimentováním s odrůdami odolnějšími vůči teplu.

V loňském roce zase vědci zjistili, že silné jarní mrazy, které zpustošily vinnou révu ve Francii, byly pravděpodobnější v důsledku změny klimatu, protože rostliny raší dříve, a jsou proto náchylnější k poškození.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Deset let po Pařížské dohodě se vědci obávají, že je mrtvá

Pařížská úmluva OSN o změně klimatu byla uzavřena přesně před deseti lety, 12. prosince 2015, vstoupila ale v platnost až skoro o rok později – v listopadu 2016. Podle dokumentu, který nahradil Kjótský protokol, se má oteplování udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Průměrné teploty i emise skleníkových plynů se ale stále zvyšují.
před 10 hhodinami

AI umí znepokojivě účinně ovlivňovat voliče, ukazují dvě studie

Nové výzkumy ukazují, že chatboty mohou velmi silně ovlivňovat rozhodování voličů. Výsledky, které vydaly odborné časopisy Nature a Science, podle autorů vyvolávají zásadní otázky ohledně role umělé inteligence v budoucích volbách.
před 12 hhodinami

Publikace Martina Rychlíka provede Dějinami skalpování

Vyšly Dějiny skalpování. Držitel Litery za publicistiku Martin Rychlík se v rozsáhlé publikaci věnuje zvyku zbavovat nepřítele vlasů s částí kůže napříč historií lidstva. Nabourává přitom i zažité představy.
před 13 hhodinami

Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám

Negativní dopady na zdraví, které způsobují takzvané věčné chemikálie v pitné vodě, stojí Spojené státy v současné době už nejméně osm miliard dolarů (160 miliard korun) ročně v sociálních nákladech. Popsali to vědci z Arizonské univerzity.
před 16 hhodinami

Osamělost zvyšuje riziko srdečních onemocnění

Nedostatek sociálních vazeb a osamělost mají vliv na riziko srdečního onemocnění. Lidé s omezenými sociálními kontakty čelí podle dlouhodobých studií o zhruba třicet procent vyššímu riziku úmrtí na srdeční a cévní onemocnění, upozornili zástupci České kardiologické společnosti.
před 17 hhodinami

Mezi bobrem a surikatou. Člověk patří mezi nejmonogamnější savce, ukázal výzkum

Studie vědců z Cambridge se pokusila sestavit žebříček nejvíce monogamních druhů savců. Podle starších odhadů patří člověk na hranu mezi monogamními a polygamními druhy, nový detailnější výzkum ho nicméně řadí pod vrchol pomyslné „hitparády“ monogamie.
před 20 hhodinami

Alkohol poškozuje DNA a působí rakovinu, buňky se mu brání, ukazuje český výzkum

Alkohol poškozuje lidskou DNA a způsobuje rakovinu, zjistila studie vědců z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB). Buňky se dle výzkumu poškození brání a DNA opravují, u některých lidí ale méně účinně. Článek o studii zveřejnil časopis Communications Biology ze skupiny Nature, uvedl ÚOCHB. V míře, která poškozuje zdraví, pije podle výzkumů alkohol 1,5 milionu Čechů.
11. 12. 2025

Lidé si ochočili oheň o 350 tisíc let dříve, než se předpokládalo, hlásí vědci

Objev zažehnutí ohně měl prehistorického člověka vrhnout na dráhu směřující k modernímu lidstvu. Doposud se vědci domnívali, že se toto odehrálo relativně nedávno. Nový objev ale posouvá „zkrocení“ tohoto živlu o statisíce let dál do minulosti.
11. 12. 2025
Načítání...