Přehrady v Istanbulu jsou plné jen ze třetiny. Extrémní sucho trápí celé Turecko

Události ČT: Turecko trápí extrémní sucho, může ohrozit úrodu (zdroj: ČT24)

Turecko se potýká s extrémním suchem. Například hladiny vodních nádrží v okolí nejlidnatějšího města země, sedmnáctimilionového Istanbulu, jsou nejníž za posledních patnáct let. Odborníci varují, že pokud pořádně nezaprší, může to ohrozit letošní úrodu. Za hlavní důvod extrémního sucha označují změny klimatu.

Třeba přehrada Ömerli v Istanbulu je plná jen ze třetiny. „Loni touto dobou byla hladina výš než teď. Nejvýš je obvykle na jaře,“ potvrzuje místní rybář Serkan Coskun, který se kvůli nízké hladině vody může letos procházet místy, kde obvykle plave jeho kořist.

Přes několik deštivých dní v lednu jsou na tom v průměru stejně i ostatní vodní díla v okolí Istanbulu. Nedostatek vody se ale týká v podstatě celého Turecka, neboť podprůměrné srážky hlásí téměř všechny jeho provincie.

„Turecko od osmdesátých let zažívá sucha každých čtyři až pět let a obvykle trvají rok, dva. Hlavní důvod jsou změny klimatu,“ vysvětluje Akgün Ilhanová, hydroložka z výzkumného ústavu Istanbul Policy Center na univerzitě Sabanci.

Změny klimatu podle hydrologů útočí na stále slabší zemi. Zeleň ustupuje asfaltu a betonu, poptávku po vodě zvedají industrializace a růst populace.

Nízká hladina vody v přehradě Ikizdere v provincii Aydin
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Odborníci upozorňují na plýtvání

Úřad pro náboženské záležitosti kvůli aktuálnímu suchu vyzval imámy a věřící, ať se modlí za déšť. Odborníci upozorňují, že by stačilo s vodou lépe hospodařit. „Ve vodovodním řadu dochází k obrovským ztrátám. V průměru 43 procent. V rozvinutých zemích mezi deseti a dvaceti procenty,“ podotýká hydroložka Ilhanová. 

Úřady se snaží přimět lidi k tomu, aby vodou neplýtvali. Experti ale varují, že pokud nemá být v příštích měsících na příděl, potřebují města co nejdřív především spoustu deště.