Počet dní s extrémními vedry se od osmdesátých let zdvojnásobil. Teploty nad 50 stupňů jsou stále častější

Tempo zvyšování teplot stále zrychluje, ukazuje nová analýza globálních světových dat. Čím dál větší část planety zažívá stále častěji vyšší než padesátistupňová vedra.

Počet dní s extrémními vedry, kdy teploty šplhají nad 50 stupňů Celsia, se od 80. let minulého století zdvojnásobil. Takto horké dny také zažívají lidé na více místech planety než dříve. Vyplývá to z analýzy, kterou sestavila stanice BBC. „Tento vzestup lze stoprocentně přisoudit spalování fosilních paliv,“ komentovala výsledky klimatoložka Friederike Ottová z univerzity v Oxfordu.

Podle dat BBC se mezi lety 1980 a 2009 každý rok vyskytlo v průměru čtrnáct dní, kdy teplota někde na světě překročila 50 stupňů. V letech 2010 až 2019 už takto horkých dní bylo v průměru šestadvacet ročně.

Tropická vedra se objevují i v Kanadě

Ukazuje se také, že vzhledem ke globálnímu oteplování se extrémní horka objevují i tam, kde to dříve nebylo běžné. Nejvíce se s vysokými teplotami potýkají obyvatelé ze států na Blízkém východě, v Perském zálivu a v Africe; letošní léto ale ukázalo, že teplotní extrémy se nevyhýbají ani Evropě či Severní Americe. V Kanadě teploměry letos vystoupaly až k hodnotě 49,6 stupně, v Itálii naměřili 48,8 stupně.

„Musíme jednat rychle. Čím rychleji snížíme emise, tím lépe pro nás,“ uvedla klimatoložka Sihan Li z univerzity v Oxfordu. „Pokud budou emise a liknavost pokračovat, tak se extrémní horka budou zhoršovat a stanou se častějšími.“