Podívaná na nebi. Část Asie a Afriky sledovala prstencové zatmění Slunce

Obyvatelé některých afrických a asijských států v první polovině nedělního dne pozorovali částečné zatmění Slunce. Astronomický úkaz nastal v 5:45 našeho času a skončil v 11:32 našeho času. Část planety spatřila i nevšední prstencové zatmění, při kterém přirozená zemská družice vytvořila z hvězdy ohnivý kruh.

Částečné zatmění Slunce, které nastává jednou nebo dvakrát do roka, bylo viditelné nejprve pro obyvatele středu Afriky. Následně bylo pozorovatelné v Kongu, Jižním Súdánu, Etiopii, Jemenu, na severu Indie, v Číně a jižním Tchaj-wanu, posléze se přesunulo nad Tichý Oceán, jižně od ostrova Guam.

Prstencové zatmění bylo pozorovatelné mezi 6:47 a 10:32 našeho času a trvalo maximálně minutu a 22 vteřin, píše agentura AFP. Ohnivý kruh vzniká, když se Měsíc při průchodu mezí Zemí a Sluncem nachází blízko své největší možné vzdálenosti od Země, a je proto z pozemské perspektivy příliš malý na to, aby zakryl celý sluneční kotouč.

V roce 2020 bude zatmění Slunce pozorovatelné ještě jednou. V půlce prosince bude tentokrát úplné zatmění naší hvězdy pozorovatelné nad Jižní Amerikou.