Do 13 let úplně zmizí klasická auta. Nahradí je chytré elektromobily, předvídá studie

Nezávislý think tank RethinkX si dal za úkol analyzovat a předpovídat příchod technologií, které mají potenciál narušit dosavadní fungování naší civilizace. Na začátku května vydal zprávu, jež předpovídá mnohem rychlejší přechod k elektrickým a autonomním autům, než si připouští dosavadní předpovědi.

Tato zpráva vychází z analýzy tzv. S-křivky, která popisuje, jak rychle společnost přijala potenciálně přelomové technologie, jako jsou smartphony nebo internet. Zpráva především podrobně uvádí, jak obrovské budou dopady této změny v různých sektorech - od energie přes dopravu až po výrobu.

Toto přehodnocení vývoje osobní dopravy v období let 2020–2030 naznačuje, že roku 2030 bude 95 % projetých kilometrů v USA obslouženo pomocí autonomních elektrických vozidel (AEV), nejčastěji automobily na vyžádání. Hlavním pilířem této zásadní změny by podle autorů práce měla být ekonomika: úspora nákladů při využívání sdílených automatických elektromobilů bude tak velká, že se americkým spotřebitelům vyplatí opustit individuálně vlastněná vozidla. Zpráva předpovídá, že autonomní elektromobily, které se budou dát sdílet, ušetří průměrné rodině asi 5600 dolarů ročně - to odpovídá zvýšení platu o 10 procent. Toto číslo zase naznačuje, že to povede k největšímu nárůstu spotřebitelských výdajů v historii – Američané si za uspořené peníze začnou pořizovat něco jiného.

Některé náznaky tohoto trendu se již dají pozorovat nyní: spotřebitelé se začínají přizpůsobovat tomu, jak výhodné jsou služby, jako je Uber, Lyft nebo Didi. Právě tyto vysoce úspěšné korporace investují miliardy dolarů do technologií a služeb, které pomáhají spotřebitelům překonávat psychologické i behaviorální překážky, jež jsou spojené s využíváním sdílené dopravy. Autoři práce za největší zábrany ještě rychlejšímu šíření modelu sdílení automobilů považují zvyk, strach z novinek a obyčejnou radost z řízení vlastního auta. Přesto se tyto služby v USA rychle šíří.

V Česku má do tří let vzniknout 1200 napájecích stanic pro elektromobily (zdroj: ČT24)

„Naše analýza naznačuje, že rok 2021 je nejpravděpodobnějším datem změny,“ uvádí zpráva. „ V okamžiku, kdy budou sdílené elektromobily s autonomním ovládáním k dispozici, vytlačí dosavadní model fungování dopravy. Do deseti let od tohoto okamžiku budou sdílená auta představovat 95 procent dopravy“. Tato analýza vychází z empiricky potvrzených zjištění, že čím vyšší je užitečnost produktu nebo jeho cenová výhodnost, tím je pravděpodobnější, že ho lidé rychle přijmou.

Dopady této změny budou zásadní

Největší změnu přinese nástup elektromobilů a sdílené dopravy pro ropný průmysl. Zpráva předpovídá, že do roku 2030 poklesne poptávka po ropě pro automobilový průmysl o neuvěřitelných 90 procent. První dopady na celý ropný průmysl se mohou projevit už kolem roku 2021 – výsledný kolaps cen by mohl být katastrofální.

Výrobci automobilů budou trpět

Dopad na výrobu osobních vozidel bude podobně zásadní. Autoři uvádějí, že příjmy automobilového průmyslu se z 1,5 bilionu dolarů v roce 2015 sníží na 393 miliard dolarů v roce 2030. Přitom cestující si budou moci dovolit najet mnohem více kilometrů.
Protože se automobily začnou využívat zcela jiným způsobem (místo 45 minut denně, což je současný průměr, třeba 20 hodin denně), budou muset výrobci zcela změnit to, jaké parametry budou důležité – u robotických taxíků budoucnosti bude zřejmě mnohem více záležet na jejich odolnosti a kvalitě.

Celou 77stránkovou studii najdete zde.

Vydáno pod