TÉMA

Volby v Rusku

Volby v Rusku

Proč má Putin z Navalného strach? Je nový a nepoznamenaný neúspěchem

Opoziční předák Alexej Navalnyj odešel ve středu od ruského soudu s podmínkou a pokutou za korupci. Trest znamená, že politik nesmí kandidovat v prezidentských volbách proti Vladimiru Putinovi. „Byť je Navalnyj volitelný jen pro jistou část ruských voličů, je člověkem novým, v politice se pohybuje pět, šest let a není poskvrněn žádným politickým neúspěchem na formální, oficiální, politické frontě. Potud je pro Putina jistým nebezpečím,“ uvedl ve Studiu ČT24 komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák.
9. 2. 2017|
Volby v Rusku

Žalobce hrozí Navalnému podmínkou, nemohl by se tak postavit Putinovi

Ruský prokurátor žádá pro vůdce ruské opozice Alexeje Navalného podmíněný pětiletý trest v kauze zpronevěry ve firmě Kirovles. Navalnyj označuje proces za zpolitizovaný, verdikt padne příští středu. Podle ruských zákonů by ho podmínečné odsouzení vyřadilo z prezidentských voleb, které se uskuteční už příští rok.
3. 2. 2017Aktualizováno3. 2. 2017, 15:43|
Volby v Rusku

U dalších voleb vás nechceme, oznámila Američanům ruská diplomacie

Američtí diplomaté nebudou moci za dva roky monitorovat situaci v Rusku během prezidentských voleb. Podle agentury RIA Novosti to oznámilo Washingtonu ruské ministerstvo zahraničí. Rusové budou v roce 2018 volit novou hlavu státu. Při posledním hlasování o složení Státní dumy, letos v září, slavilo triumf proputinovské Jednotné Rusko.
8. 11. 2016Aktualizováno8. 11. 2016, 08:34|
Interview ČT24

Komentátor Dvořák: Přesun ruských voleb na září byla kulišárna úřadů

Letošní volby do ruské Státní dumy měl Putinův režim velmi dobře nachystané, tvrdí komentátor ČRo Plus Libor Dvořák. Strana Jednotné Rusko si polepšila o stovku mandátů, k čemuž přispěl jednak posun termínu voleb na září, a pak i to, že byly po několika letech znovu obnoveny jednomandátové obvody. O těch se řada komentátorů domnívala, že by mohly znamenat větší demokratizaci voleb, jenže Putinova strana v nich naprosto dominovala.
20. 9. 2016|
blog

Z kapesního volebního slovníku: Ночные фальсификации. Noční falšování

Přinášíme malý výkladový slovník, který obsahuje výběr nejfrekventovanějších pojmů, ustálených obratů a slovních spojení z oblasti ruské volební terminologie.
19. 9. 2016|
Volby v Rusku

Podvody pod dohledem kamer či hlasování na Krymu. Osm zajímavých momentů ruských voleb

Kamery ve volebních místnostech, které zachytily podvody, nebo rekordně nízká volební účast. Drtivé vítězství vládnoucího Jednotného Ruska v parlamentních volbách asi překvapilo málokoho, přesto ale ruské parlamentní volby přinesly několik zajímavých momentů, které stojí za zmínku. Tady je osm z nich.
19. 9. 2016|
Volby v Rusku

Ruské volby v hledáčku OBSE: Nesrovnalosti, tlak státních médií a malý výběr

Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uvedli, že nedělní parlamentní volby v Rusku poznamenaly procedurální nesrovnalosti. Hlasování podle OBSE negativně ovlivnila státní média, stále silnější dozor Kremlu nad občanskou společností a omezování základních politických práv. Moskva výhrady OBSE odmítá.
19. 9. 2016Aktualizováno19. 9. 2016, 17:09|
Volby v Rusku

Mluvčí Kremlu o triumfu Jednotného Ruska: Lidé dali jasně najevo, že Putinovi věří

Vládní strana Jednotné Rusko získala v parlamentních volbách drtivou většinu křesel ve Státní dumě. Strana založená na podporu prezidenta Vladimira Putina tak bude mít v příštích pěti letech bezprecedentní moc. Prosazovat ústavní změny může prakticky neomezeně.
19. 9. 2016Aktualizováno19. 9. 2016, 14:22|
Volby v Rusku

Jednotné Rusko vyhrálo parlamentní volby, odhady mu přisuzují 44,5 % hlasů

Volby do ruské Státní dumy vyhrálo pro-kremelské Jednotné Rusko. Podle prvních odhadů získalo 44,5 procenta hlasů. Vyplývá to z údajů státní instituce pro výkum veřejného mínění VCIOM. Křesla v Dumě získali pravděpodobně ještě nacionalisté, komunisté a Spravedlivé Rusko. Volby provázela nižší účast než před pěti lety.
18. 9. 2016Aktualizováno18. 9. 2016, 22:30|
Volby v Rusku

Rusové volí nový parlament. Z některých regionů přicházejí zprávy o údajných podvodech

Ruští voliči vybírají poslance Státní dumy. V některých oblastech se ale objevují podezření z manipulací při hlasování. Předsedkyně centrální volební komise Ella Pamfilovová připustila, že kvůli údajným podvodům by mohly být anulovány výsledky voleb v sibiřském regionu.
18. 9. 2016Aktualizováno18. 9. 2016, 15:27|
Volby v Rusku

Rusové zvolí Státní dumu. Režim udělal všechno pro zajištění hladkého vítězství Jednotného Ruska

Ruští voliči budou v neděli po pěti letech vybírat poslance do Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu. Po posledních volbách v prosinci 2011, které doprovázela podezření z podvodů, přitom následovaly mohutné pouliční protesty, které trvaly celý půlrok. Skončily až potlačením demonstrace na Bolotném náměstí v den nástupu Vladimira Putina do funkce prezidenta v květnu 2012.
16. 9. 2016|
Volby v Rusku

Jednotné Rusko a ti druzí. Co ukazují průzkumy před volbami do Státní dumy

Nedělní volby do ruské Státní dumy vyhraje vládnoucí Jednotné Rusko. A to přesto, že mu podle průzkumů klesala v posledních měsících popularita. Zůstává tak spíš otázkou, jak výraznou většinu získá. Některá dosavadní šetření veřejného mínění také naznačují, že by se mohlo změnit pořadí dalších v Dumě zastoupených stran.
15. 9. 2016|
Volby v Rusku

Kdo kandiduje do Dumy? Přehled hlavních ruských politických stran

Čtrnáct politických stran zaregistrovalo své federální kandidátky pro volby do ruské Státní dumy. Jde o vládnoucí Jednotné Rusko, tři další parlamentní strany a deset menších stran, které své zástupce v Dumě nemají. Podle průzkumů mají v nedělním hlasování šanci na zisk mandátů právě čtyři dosavadní parlamentní strany.
13. 9. 2016|
blog

Rusko jako hřiště s pokřivenými pravidly. Férové volby nečekejme

Před posledními prezidentskými volbami koloval v Moskvě takový vtip. Přijde Čurov (předseda ústřední volební komise Ruské federace v letech 2007 až 2016 – pozn. red.) k Putinovi: „Vladimire Vladimiroviči, mám pro vás dvě zprávy. Jednu dobrou a jednu špatnou. Kterou mám začít?“ – „Začněte tou dobrou.“ – „Zvítězil jste.“ – „V pořádku. A jaká je ta špatná?“ – „Nikdo pro vás nehlasoval.“
12. 9. 2016|
Volby v Rusku

Lenin s notebookem i opěvování SSSR. Ruská předvolební kampaň vrcholí

Rusové budou za jedenáct dní vybírat poslance do Státní dumy. Ulice proto v posledních týdnech zaplnily billboardy a politické strany se snaží zaujmout i na internetu. V jejich kampani lze najít běžné deklarace o „silném Rusku“ či „lepší budoucnosti“, ale také naprosto bizarní plakáty či hesla.
7. 9. 2016|
Volby v Rusku

Jednotnému Rusku klesá před parlamentními volbami popularita

Ruská vládní strana Jednotné Rusko několik týdnů před parlamentními volbami ztrácí na oblibě. Teď by získala polovinu hlasů rozhodnutých voličů, zatímco před měsícem to bylo o sedm procent víc. Vyplývá to z průzkumu ruského nevládního střediska Levada. Volby do Státní Dumy, dolní komory parlamentu, budou v Rusku 18. září.
1. 9. 2016Aktualizováno1. 9. 2016, 20:28|
Volby v Rusku

Proputinovskému Jednotnému Rusku fandí měsíc před volbami 57 procent voličů

Obliba hlavní ruské vládní strany Jednotné Rusko od května vzrostla o čtyři procentní body a nyní dosahuje 57 procent. Vyplývá to z průzkumu nezávislé společnosti Levada, o jehož výsledcích informoval list Vedomosti. Rusové tak měsíc před parlamentními volbami stále upřednostňují politickou stranu, která zvítězila i posledně a za níž kandidoval v prezidentských volbách Vladimir Putin. Kreml zároveň odmítá spekulace o chystané demisi premiéra Dmitrije Medvěděva a zevrubné reorganizaci ruské vlády po volbách.
3. 8. 2016Aktualizováno3. 8. 2016, 14:53|