TÉMA

Theodor Pištěk

Jak v Československu potkali Hollywood. Amadeus letos oslaví čtyřicet let od premiéry

Film Amadeus se před více než čtyřmi dekádami točil převážně v Praze, kde bylo prý 18. století stále přítomné, neporušené, zakonzervované. Pro režiséra snímku Miloše Formana šlo o velký návrat do Československa, odkud emigroval. Zdejší režim tehdy podle všeho vyměnil svoje „principy“ za miliony dolarů, které produkce v zemi utratila. Částečně životopisné drama letos oslaví už 40 let od premiéry, jeho odkaz však žije dál. ČT24 mluvila i s pamětnicí natáčení. K Formanovi se obracejí i velké aktuální filmy jako Oppenheimer nebo Chudáčci.
18. 2. 2024|

Čechoslováci museli jíst jinde než Američané a všude byli tajní. Pamětníci natáčení Amadea přijeli do Prahy

Je to přesně čtyřicet let, kdy Miloš Forman natáčel v Československu Amadea, film oceněný osmi Oscary. U příležitosti tohoto výročí se v Praze sešli ti, kteří u natáčení byli. Dorazili i někteří členové štábu ze Spojených států včetně herečky Cynthie Nixonové.
24. 4. 2023|

Porotu cen Trilobit letos zaujal film o pilotech RAF a série o znásilnění

Porotu 36. ročníku cen Trilobit nejvíc zaujal film Good Old Czechs, který pojednává o dvou československých pilotech RAF. Hlavní cenu Trilobit 2023 porota udělila i televizní sérii Pět let, jejíž autoři se věnovali tématu dávného znásilnění a jeho vlivu na osud dvou mladých lidí. Cenu Vladislava Vančury dostal kostýmní výtvarník Theodor Pištěk za celoživotní dílo, jímž přispěl ke kultivovanosti české audiovizuální i divadelní tvorby a k jejímu mezinárodnímu věhlasu.
22. 1. 2023|

„Není mrtvý a stále něco dělá.“ Otec a syn Pištěkovi vystavují své dva světy poprvé společně

Theodor Pištěk vstoupil na výtvarnou scénu počátkem šedesátých let minulého století a stal se klíčovou postavou hyperrealistického malířství. Jeho syn Jan patří ke generaci osmdesátých a devadesátých let, která spoluurčovala po pádu komunismu postmoderní směr českého malířství. Spolu ale svá díla na samostatné výstavě představují poprvé až nyní – v pražské Galerii Villa Pellé. Výstava Dva světy se zaměřuje především na nejnovější tvorbu obou umělců.
26. 10. 2022|

Ecce Pištěk. Alšova jihočeská galerie vystavuje nejen jeho Senzační realismus

Oscarový kostýmní výtvarník, ale také uznávaný malíř Theodor Pištěk po téměř třiceti letech vystavuje v Alšově jihočeské galerii. Instalace nazvaná Senzační realismus vedle Pištěkových pláten ukazuje také obrazy amerických a evropských hyperrealistů.
28. 6. 2022|

Tuzemský aukční rekord Toyen vydržel krátce. První místo nově uzmul Kupka

Na nedělní aukci v Praze padl nový český aukční rekord. Za obraz Františka Kupky s názvem Divertimento II zaplatí kupec 90,24 milionu korun včetně aukční přirážky. Rekord se podařil také Theodoru Pištěkovi. Jeho obraz Adieu, Guy Moll se stal nejdráže prodávaným dílem žijícího autora v Česku. Prodal se za 21,2 milionu korun (s aukční přirážkou se cena vyšplhá na 25,44 milionu korun).
29. 11. 2020|

30 let zpět: Hvězdy přijely na kolech

Na mezinárodní festival do Karlových Varů přijel Miloš Forman a Theodor Pištěk. Nekonaly se žádné červené koberce – obě hvězdy totiž dorazily na kolech.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
12. 7. 2020|

30 let zpět: Střídání stráží

První velké střídání Hradní stráže v nových uniformách a s novým ceremoniálem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 3. 2020|

30 let zpět: Prezidentský doprovod se připravuje

Jak se chystal prezidentský motocyklový doprovod na návštěvu západoněmeckého prezidenta Richarda von Weizsäckera? Televizní štáb tehdy zastihl i kostýmního výtvarníka Theodora Pištěka. Právě on navrhoval design motocyklů pro doprovod.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
14. 3. 2020|