TÉMA

Šibenice

Za šibenici před domem Vondráka uložil soud nepravomocně půl roku vězení

Půl roku nepodmíněně uložil opavský okresní soud Vojtěchu Zdráhalovi za vyhrožování úřední osobě. Zdráhal umístil v lednu loňského roku před dům hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) šibenici s nápisem „vlastizrádce“. Odsouzený má za sebou trestní minulost. Rozsudek není pravomocný.
19. 1. 2023|

Pokud za symboly šibenic nejsou konkrétní činy, jde o vyjadřování názoru, míní behaviorální patolog

Makety šibenic se v posledních týdnech staly leitmotivem protestů odpůrců pandemického zákona a dalších opatření na omezení epidemie covidu-19, včetně očkování. Objevují se nejen na demonstracích, ale i před domy politiků, se kterými protestující nesouhlasí. Podle behaviorálního patologa Andreje Drbohlava, který byl hostem Událostí, komentářů, je příčinou takto vyhroceného chování „informační chaos“.
2. 2. 2022|

Šibenice na demonstracích jsou špatně, pandemický zákon je ale zbytečný, řekl hejtman Vondrák

Vystavovat na demonstracích šibenice je jednoznačně špatně, řekl v Interview ČT24 poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Podle něj si lidé zvykli na liberální svobody a zapomínají na vnitřní zodpovědnost a disciplínu. Vadí mu také obstrukce v Poslanecké sněmovně a naznačil, že by se měl změnit jednací řád dolní komory. Odmítl pandemický zákon jako zbytečný a uvedl, že by měl být raději v případě potřeby vyhlašován nouzový stav.
1. 2. 2022|