TÉMA

Sexuální orientace

Sexuální orientace nesmí být důvodem k ukončení smlouvy o práci, rozhodl soud EU

Sexuální orientace nemůže být důvodem pro ukončení smlouvy o práci se samostatně výdělečně činným člověkem. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, který se zastal Poláka žalujícího veřejnoprávní televizi. Polsko podle soudu musí respektovat unijní směrnici, která zakazuje diskriminaci na základě sexuální orientace bez ohledu na druh pracovního poměru.
12. 1. 2023|

Za homofobní útok v pražské restauraci dostali dva muži podmínku a obecně prospěšné práce

Městský soud v Praze potvrdil podmínku a trest obecně prospěšných prací pro dva muže, kteří loni zaútočili na dva studenty kvůli jejich domnělé sexuální orientaci. Vyplývá to z justiční databáze. Za homofobní útok v pražské restauraci dostal jeden muž čtyřměsíční podmínku, napadenému studentovi pak musí zaplatit 20 tisíc korun. Druhému muži uložil soud 150 hodin obecně prospěšných prací. Verdikt je pravomocný.
7. 11. 2022|

Vraždu dvou mladíků u gaybaru vyšetřuje slovenská policie jako čin z nenávisti nebo terorismus

Středeční vraždu dvou mladých mužů u gaybaru v Bratislavě bude slovenská policie vyšetřovat jako čin z nenávisti pro domnělou nebo skutečnou sexuální orientaci obětí. Nelze ovšem vyloučit ani změnu kvalifikace skutku na teroristický trestný čin. Upřesnil to šéf elitní policejní složky Ľubomír Daňko. Potvrdil, že 19letý střelec byl nalezen mrtev, pravděpodobně spáchal sebevraždu. Oběti střelby uctil v pátek večer v centru Bratislavy průvod tisíců lidí, zúčastnili se ho také prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a další politici. Čaputová se v projevu omluvila LGBT+ komunitě za to, že společnost nedokázala ochránit jejich blízké.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 19:11|