Za homofobní útok v pražské restauraci dostali dva muži podmínku a obecně prospěšné práce

Městský soud v Praze potvrdil podmínku a trest obecně prospěšných prací pro dva muže, kteří loni zaútočili na dva studenty kvůli jejich domnělé sexuální orientaci. Vyplývá to z justiční databáze. Za homofobní útok v pražské restauraci dostal jeden muž čtyřměsíční podmínku, napadenému studentovi pak musí zaplatit 20 tisíc korun. Druhému muži uložil soud 150 hodin obecně prospěšných prací. Verdikt je pravomocný.

Loni v září se skupinka asi deseti spolužáků sešla na pomaturitním srazu v restauraci v pražských Klánovicích. Seděli venku na zahrádce, odkud občas chodili pro pivo na bar. Kolem osmé večer si chtěli jít dovnitř do salonku zahrát šipky. Dva ze studentů ale u baru napadla dvojice starších mužů, kteří už jim předtím slovně nadávali.

Poškozeným nejprve adresovali urážky, následně poškozenému R. K. obžalovaný J. B. udělil facku, stojí v prvoinstančním rozsudku, který má ČT k dispozici. Druhý ze studentů muži řekl, ať se uklidní, v tu chvíli na něj ale zaútočil zbývající z dvojice. „Tak, že do něj strkal, oběma rukama sevřenýma v pěst jej opakovaně udeřil do oblasti trupu z obou stran, uchopil jej za vlasy, které mu také vyrval, udeřil jej do hlavy, kdy mu u toho spadly dioptrické brýle, dále jej povalil na stůl, po kterém s ním následně smýkal a dával mu další rány pěstmi do oblasti trupu,“ uvádí soud.

Dvojice v nadávkách údajně pokračovala i po příjezdu policistů. „Neustále pokřikoval ‚buzeranti, běžte brečet k mamince‘ a podobně,“ řekl jeden z napadených studentů. Jeho výpověď potvrdily i další studentky, kterým měli muži nadávat do „starých leseb“. Barman, který byl podle svých slov při začátku útoku ve skladu, u soudu řekl, že viděl jen konflikt mezi jedním z obžalovaných a studentem. „Vlastně se nic nedělo, mladý muž tam pořvával, že ho něco bolí, to se v baru stává,“ uvedl s tím, že žádné nadávky neslyšel.

Muži vinu odmítli, na nikoho podle svých slov nezaútočili. „Obžalovaný J. B. uvedl, že poškozenému žádnou facku nedal, nikomu nenadával,“ parafrázuje jeho slova soud. „Obžalovaný P. K. s nikým cizím v baru nehovořil, neútočil, pouze se bránil, když proti němu vyběhl vysoký muž a za strašného řevu ho chtěl napadnout,“ stojí dále ve verdiktu.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Tereza Staňková ale mužům neuvěřila a zejména na základě výpovědi napadených studentů i jejich spolužáků je letos v srpnu uznala vinnými z trestného činu výtržnictví. Staršímu, 46letému muži uložila čtyřměsíční podmíněný trest odnětí svobody se zkušební dobou v trvání 12 měsíců, mladšímu čtyřicetiletému muži dala trest 150 hodin obecně prospěšných prací. Minulý čtvrtek pak verdikt podle justiční databáze potvrdil Městský soud v Praze.

Jeden ze studentů uvažuje o odchodu z Česka

Napadení studenti utrpěli drobná poranění, z místa je odvezla záchranka. Druhý z mužů, který od soudu odešel s podmínkou, musí studentovi zaplatit 20 tisíc korun za nemajetkovou újmu. „Napadení poškozeného bylo motivováno nenávistí k osobám jiné sexuální orientace, útok obžalovaného byl razantní, oproti poškozenému, v té době čerstvému maturantovi, měl obžalovaný fyzickou převahu,“ zdůvodnila přiznání odškodnění soudkyně, která vzala v potaz i to, jak student popsal dopad činu na svůj život.

Zatímco ve Španělsku, kde trávil prázdniny po maturitě, cítil jako příslušník sexuální menšiny přijetí, tak po návratu do Česka si začal všímat, že zdejší společnost tak otevřená není. „Nepociťoval však v souvislosti se svou orientací žádnou reálnou hrozbu. To se změnilo v září, když se s bývalými spolužáky sešel v hospodě, kde byl napaden,“ cituje ho prvoinstanční rozsudek.

Mladík ve výpovědi u soudu kritizoval údajně necitlivé jednání policistů, od nichž odcházel s pocitem, že napadení byla jeho chyba. „Uvědomil si však, že není jeho chyba, že je někdo jiný homofobní. Stále se však bojí, aby se situace neopakovala, neustále přemýšlí, kdo by ho mohl na ulici napadnout,“ stojí v jeho vyjádření. „Přemýšlí o tom, že opustí Českou republiku, neboť nechce žít v zemi, kde se kvůli své identitě necítí bezpečně,“ napsal soud.

Soudkyně při vyhlašování rozsudku zohlednila to, že šlo o útok kvůli domnělé či skutečné sexuální orientaci. „Obhajobou navrhované projednání věci v přestupkovém řízení je míře společenské škodlivosti jednání obžalovaných neadekvátní, trestním postihem je třeba vyjádřit, že pro obdobné nenávistné projevy není ve společnosti místo a jednání obžalovaných je třeba kategoricky odmítnout,“ uvedla.

Podle advokátky jednoho ze studentů Petry Vytejčkové však soudkyně nepromítla předsudek vůči sexuální menšině do výše trestu. „Navzdory četnosti předsudečných útoků na LGBT+ lidi chrání trestní zákoník tuto skupinu osob méně než příslušníky jiných menšin,“ vysvětluje právnička, která spolupracuje s organizací In IUSTITIA zabývající se předsudečným násilím. Pomoct podle ní může novela trestního zákoníku, která by zaváděla homofobní pohnutku jako přitěžující okolnost.

Ke změně legislativy vyzvaly na konci října na Václavském náměstí v Praze tisíce lidí během akce s názvem Společně proti nenávisti. Lidé vyzvali ke zrovnoprávnění LGBT+ lidí a připomněli si oběti útoku před bratislavským barem Tepláreň, který navštěvují právě LGBT+ lidé. Devatenáctiletý útočník tam na začátku října zastřelil dva muže a vážně poranil ženu, později spáchal sebevraždu. Slovenská policie vyšetřuje případ jako čin z nenávisti pro domnělou či skutečnou sexuální orientaci.

Pražští policisté minulý týden obvinili z podpory a propagace terorismu muže, který bratislavský útok schvaloval v komentáři na internetu. „Napsal nenávistný komentář, kterým schvaloval útok, při němž zemřeli dva lidé v Bratislavě. V průběhu pouhých dvou dnů jej kriminalisté z Odboru extremismu a terorismu zadrželi a obvinili z trestného činu schvalování trestného činu a podpora a propagace terorismu,“ uvedla policie.