TÉMA

Profil kraje

Zlínský kraj v končícím období řešil otázku nové nemocnice

V minulých krajských volbách dostalo ve Zlínském kraji od voličů nejvyšší počet hlasů hnutí ANO. Kraj vedla koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD (dnes SOCDEM). Ve 45členném zastupitelstvu vládla jen těsnou většinou 24 hlasů. Hejtman vzešel z ANO a stal se jím Radim Holiš.
22. 8. 2024|

Rada Ústeckého kraje měla v končícím období těsnou většinu

Krajské volby v roce 2020 vyhrálo v Ústeckém kraji ANO s bezmála 26 procenty hlasů. V 55členném zastupitelstvu tak obsadilo 17 míst a následně se stalo nejsilnější stranou nové krajské koalice. Na spolupráci se dohodlo s druhou ODS a se sedmými Spojenci pro kraj. V opozici skončili STAN, Piráti, SPD, KSČM a koalice Lepší sever. Hejtmanem se stal volební lídr ANO Jan Schiller.
22. 8. 2024|

Po posledních volbách ve Středočeském kraji politici řešili kumulaci funkcí

Středočeský kraj je největším krajem České republiky, co se týče rozlohy i počtu obyvatel. Žije v něm téměř 1,5 milionu lidí. Voliči tak volí do krajského vedení nejvyšší možný počet zastupitelů, a to 65. Po minulých krajských volbách složily vládnoucí koalici čtyři subjekty – STAN, ODS, Piráti a Spojenci pro Středočeský kraj. Hejtmankou se stala Petra Pecková (STAN). Ve funkci vystřídala Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO), která kraj řídila v předchozích čtyřech letech.
22. 8. 2024|

Plzeňský kraj v polovině období vyměnil radu i hejtmanku

Volby do 45členného krajského zastupitelstva v roce 2020 těsně vyhrálo ANO. Získalo dvanáct mandátů, o jeden mandát více než druhá ODS (s podporou TOP 09 a nezávislých starostů). Občanská demokracie vytvořila po volbách koalici se Starosty a Piráty. Hejtmankou se stala občanská demokratka Ilona Mauritzová. Do konce volebního období ale koalice ani hejtmanka ve funkci nevydržely. V únoru roku 2022 ji vystřídal Rudolf Špoták z Pirátů.
22. 8. 2024|

Po volbách 2020 vznikla v Pardubickém kraji koalice rychle

Pardubický kraj má téměř 530 tisíc obyvatel a občané volí 45 krajských zastupitelů. Po minulých volbách do vedení zastupitelstva usedla koalice složená z 3PK, ODS s TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj a STAN. Hejtmanem se potřetí v řadě stal sociální demokrat Martin Netolický.
22. 8. 2024|

Olomoucký kraj se v závěru období potýkal s kauzou dopravních zakázek

Zastupitelstvo Olomouckého kraje čítá 55 členů. Z toho osmnáct připadlo po minulých volbách vítěznému ANO. Na vládnoucí koalici se ale dohodly jiné tři subjekty – koalice Piráti a STAN, Spojenci – koalice pro Olomoucký kraj a ODS. Hnutí ANO a SPD s pěti mandáty skončily v opozici. Hejtmanem se stal volební lídr koalice Pirátů a STAN Josef Suchánek. Jeho náměstek pro dopravu, sport a volný čas z ODS Michal Zácha skončil předčasně kvůli obvinění z ovlivňování veřejných zakázek.
22. 8. 2024|

Moravskoslezský kraj v končícím období zažil střídání hejtmanů

Moravskoslezský kraj má jako čtvrtý nejlidnatější kraj Česka nejvyšší možný počet zastupitelů, tedy 65. Po minulých volbách do vedení kraje usedla koalice vítězného ANO spolu s koalicí ODS+TOP 09, KDU-ČSL a sociálními demokraty. Hejtmana koalice volila z řad hnutí ANO, v průběhu volebního období se ale šéf kraje dvakrát změnil.
22. 8. 2024|

Po posledních volbách usedla v čele Libereckého kraje koalice s velkou většinou

Liberecký kraj má téměř 449 tisíc obyvatel a občané volí 45 krajských zastupitelů. Po minulých volbách usedla do vedení kraje koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj, Pirátů a ODS. Hejtmanem kraje byl již potřetí zvolen Martin Půta (SLK).
22. 8. 2024|

Poslední krajské volby na Královéhradecku dopadly těsně

Královéhradecký kraj má 554 tisíc obyvatel a voliči do krajského zastupitelstva volí 45 zastupitelů. Po volbách v roce 2020 se do něj dostalo celkem sedm subjektů. Vedení kraje se ujala koalice složená z uskupení ODS+STAN a Východočeši, Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj. Hejtmanem se stal občanský demokrat Martin Červíček, senátor a bývalý policejní prezident.
22. 8. 2024|

Ustavující zasedání zastupitelstva Vysočiny muselo po minulých volbách počkat na rozsudek

Obyvatelé Kraje Vysočina volí 45 zastupitelů, je to třetí nejméně zalidněný kraj v Česku. V končícím volebním období kraj vede koalice ODS+Starostové pro občany, Pirátů, KDU-ČSL, sociálních demokratů a Starostů pro Vysočinu. Hejtmanem Vysočiny byl po celé čtyři roky Vítězslav Schrek z ODS.
22. 8. 2024|

Karlovarský kraj po posledních volbách prošel týdny politických vyjednávání

Karlovarský kraj leží nejzápadněji ze všech čtrnácti krajů Česka. Má necelých 293 tisíc obyvatel, z tohoto počtu vychází 45 krajských zastupitelů. Po posledních krajských volbách se do zastupitelstva dostalo celkem osm subjektů. Své vedení po minulých volbách složil kraj jako poslední ze všech. Koalici složenou ze STAN s TOP 09, Pirátů, ODS a KDU-ČSL s podporou Soukromníků, dále Místních, VOK a SNK1 se podařilo sestavit až dva měsíce po volbách. Hejtmanem se stal Petr Kulhánek (KOA, za STAN).
22. 8. 2024|

Po posledních volbách v Jihomoravském kraji vznikala koalice rychle

V Jihomoravském kraji jako v jednom z nejlidnatějších krajů Česka lidé volí 65 zastupitelů, tedy nejvyšší možný počet. Po posledních volbách vznikla koalice KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a dále STAN. Hejtmanem Jihomoravského kraje byl zvolen křesťanský demokrat Jan Grolich.
22. 8. 2024|

Krajská koalice na jihu Čech vznikla brzy po posledních volbách

Jihočeský kraj má necelých 653 tisíc obyvatel. Do krajského zastupitelstva lidé vybírají 55 zastupitelů. Po volbách v roce 2020 se do zastupitelstva dostalo sedm uskupení. Koalici se krátce po volbách podařilo složit stranám ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši 2012. Hejtmanského křesla se ujal Martin Kuba (ODS).
22. 8. 2024|