TÉMA

Pohraničník

Reportéři ČT: Komunistického funkcionáře Vajnara před soud dostala až úmrtí německých občanů na hranicích

Po více než třiceti letech od revoluce je v Česku obžalovaný první vysoký funkcionář komunistické strany za zabíjení lidí na hranicích. Při útěku na Západ do konce roku 1989 zemřely stovky lidí –⁠ v drtivé většině Češi nebo Slováci. V minulosti bylo za to odsouzeno pouze několik řadových pohraničníků. Tehdejšího ministra vnitra Vratislava Vajnara nakonec před soud dostaly hlavně případy občanů někdejší Německé demokratické republiky, kterých při pokusu o útěk přes československou západní hranici zemřelo třináct. Německá justice se tím začala zabývat před sedmi lety ve spolupráci s českými vyšetřovateli. Reportáž pro pořad Reportéři ČT natáčel Karel Vrána.
29. 5. 2023|

Stíhání federálního exministra Kincla bylo kvůli duševní chorobě pravomocně odloženo. Pozůstalí se stížností neuspěli

Státní zástupce minulý týden odmítl stížnost proti odložení trestního stíhání bývalého federálního ministra vnitra Františka Kincla. Kincl čelil obvinění v souvislosti se střelbou pohraničníků na československých hranicích, kvůli jeho duševnímu stavu ale policie případ odložila. O odmítnuté stížnosti informoval Českou televizi právní zástupce poškozených Lubomír Müller. Rozhodní o odložení je tak pravomocné.
10. 5. 2023|

Policie odložila kvůli duševní chorobě stíhání federálního exministra Kincla

Policie odložila trestní stíhání bývalého federálního ministra vnitra Františka Kincla, které se týká střelby pohraničníků na československých hranicích, oznámil právní zástupce poškozených Lubomír Müller. Doplnil, že policisté vyšli ze znaleckého posudku, podle nějž Kincl trpí duševní poruchou a není schopný chápat smysl úkonů trestního řízení. Rozhodnutí není pravomocné.
1. 2. 2023|

Stát vyplatí přes sto tisíc ženě, jejíhož otce v roce 1949 zastřelili pohraničníci

Ministerstvo spravedlnosti vyplatí přes sto tisíc korun ženě, jejíhož otce, západoněmeckého občana, v roce 1949 zastřelili českoslovenští pohraničníci. V pátek to oznámil advokát Lubomír Müller, informaci potvrdil i mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Zároveň upozornil, že zákon, podle kterého bylo odškodnění přiznáno, nebyl řadu let novelizován, a reálná hodnota přiznaných částek se tak snižuje.
12. 8. 2022|