Stíhání federálního exministra Kincla bylo kvůli duševní chorobě pravomocně odloženo. Pozůstalí se stížností neuspěli

Státní zástupce minulý týden odmítl stížnost proti odložení trestního stíhání bývalého federálního ministra vnitra Františka Kincla. Kincl čelil obvinění v souvislosti se střelbou pohraničníků na československých hranicích, kvůli jeho duševnímu stavu ale policie případ odložila. O odmítnuté stížnosti informoval Českou televizi právní zástupce poškozených Lubomír Müller. Rozhodní o odložení je tak pravomocné.

„Státní zástupce Šimon Vavrečka 5. května námitky (proti odležení případu – pozn. red.) jako nedůvodné zamítl,“ uvedl pro ČT Müller. Zdravotní posudek o duševním stavu dnes již 82letého muže vypracovala Psychiatrická nemocnice Bohnice. Podle posudku trpí Kincl duševní poruchou a není schopný chápat smysl úkonů trestního řízení. „Podle státního zástupce o ‚odbornosti závěru předmětného posudku‘ (…) nepanují žádné pochybnosti,“ doplnil advokát.

Případem by se teoreticky mohl zabývat ještě Ústavní soud, podle Müllera ale ústavní stížnost momentálně ve hře není. Lhůta pro její podání uplyne za dva měsíce.

Zneužití pravomoci

Funkci federálního ministra vnitra zastával Kincl od října 1988 do prosince 1989. Policie spatřovala trestný čin zneužití pravomoci v tom, že politik nepřijal žádné konkrétní opatření k tomu, aby zabránil příslušníkům Pohraniční stráže použít střelnou zbraň proti lidem, kteří se pokoušeli překročit hranice a zároveň pohraničníky nijak neohrožovali.

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu zmínil mimo jiné případ dvou občanů NDR Kerstin Traurweinové, rozené Hahnové, a Ullricha Traurweina. V roce 1988 je pohraničníci zranili a vypálili na ně nejméně 221 střel.

Dva obvinění již zemřeli

Trestní oznámení kvůli úmrtím na hranicích podala Platforma evropské paměti a svědomí, která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů. Obvinění dříve čelili i někdejší generální tajemník Komunistické strany Československa Miloš Jakeš a bývalý komunistický československý premiér Lubomír Štrougal. Stíhání ale ukončila jejich smrt. Bývalého tajemníka Ústředního výboru KSČ, pětadevadesátiletého Jana Fojtíka, nelze stíhat kvůli duševní poruše. Stížnost proti zastavení jeho trestního stíhání letos odmítl Ústavní soud.

Platforma evropské paměti a svědomí před více než pěti lety podala trestní oznámení také na komunistického ministra vnitra Vratislava Vajnara. Kvůli mužově duševní poruše byl následně případ odložen, Ústavní soud ale tento krok zvrátil. Letos si tak Vajnar vyslechl obžalobu z toho, že v letech 1983 až 1988 spoluzavinil na hranicích úmrtí tří lidí a zranění dalších tří.

Advokátka Vajnara ale při hlavním líčení argumentovala zhoršujícím se zdravotním stavem svého klienta a Obvodní soud pro Prahu 1 nařídil vypracování dalších zdravotních posudků. V projednávání případu plánuje pokračovat 15. srpna.