TÉMA

Petr Bořecký

Úřady hlásily problémy s novým portálem pro stavební řízení

V pondělí začal v Česku platit nový stavební zákon a s ním spojená digitalizace řízení pro pozemní stavby jako bytové či rodinné domy. Zákon například ruší dvojí povolování a územní a stavební řízení slučuje do jednoho. Už podle informace z dopoledne lidé přes Portál stavebníka odeslali ráno jedenáct žádostí o stavební povolení. S platností zákona začal v Brně zpracovávat žádosti centrální stavební úřad místo jednotlivých městských částí. O jeho vytvoření rozhodlo zastupitelstvo už loni. Některé úřady ale v průběhu dne hlásily, že portál nefunguje. Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Waleczko řekl, že komplikace při přihlašování způsobuje nesprávný postup úředníků.
1. 7. 2024Aktualizovánovčera v 21:11|

Brno mění stavební pravidla. Nové domy mohou být více u sebe, ne vždy bude parkovací místo

V Brně budou od července platit mírnější pravidla pro výstavbu bytů. Umožní to nové stavební předpisy, které ve středu schválili radní města. Zmírňují například regulaci pro světelnost místností nebo pravidla parkování. Podle oslovených architektů bude možné výstavbu bytových domů v Brně více zahustit.
30. 5. 2024|

V Brně končí téměř všechny stavební úřady. Zůstane jenom jeden v centru

Úředníci v Brně se připravují na červencové sloučení stavebních úřadů. Místo jednotlivých městských částí bude společný úřad sídlit v jediné budově v centru města. Zatím ale není zcela jasné, kdo tam bude pracovat. Část současných pracovníků totiž o převedení na centrální pracoviště nemá zájem, a magistrát tak stále shání zaměstnance. Někteří stavitelé se nyní obávají kolapsu nového stavebního úřadu.
10. 5. 2024|