TÉMA

Jan Benýšek

Blažek podal trestní oznámení kvůli možné korupci na resortním insolvenčním odboru

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal trestní oznámení v souvislosti s možnou korupcí na insolvenčním odboru resortu spravedlnosti. České televizi informaci potvrdil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Blažek podal trestní oznámení na doporučení protikorupčního ředile Jiřího Kaprase. Podle jeho zjištění v letech 2015 a 2016 docházelo k protiprávnímu jednání v rámci zkoušek insolvenčních správců. Tehdy insolvenční agendu řídil Blažkův bývalý náměstek Antonín Stanislav (ODS).
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 11:03|

Blažkův náměstek Stanislav rezignoval, byl spojen s několika kauzami

Jeden ze dvou politických náměstků ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS) k 1. březnu rezignoval. Oznámil to na síti X. Důvodem je podle něj „mediální tlak a lynč“. Jeho jméno se mimo jiné objevovalo v souvislosti s kauzou úředníka Jana Benýška, který oznámil možné protiprávní jednání ministerského insolvenčního odboru z období, kdy tomuto útvaru šéfoval právě Stanislav. Seznam Zprávy také loni zveřejnily sérii zpráv, v nichž kritizovaly Stanislavovu činnost na postu ředitele Domova sociální péče v Tmavém Dole na Trutnovsku.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 19:29|

168 hodin: Whistleblower Benýšek se vrací na resort spravedlnosti, náměstek Stanislav po sérii afér naopak mizí

Aféra kolem ředitele insolvenčního odboru na resortu spravedlnosti končí. V listopadu podal Jan Benýšek protikorupční podnět, ve kterém už podruhé upozornil na manipulace se zkouškami insolvenčních správců. Ty se děly před osmi lety na odboru vedeném Antonínem Stanislavem, kterého si současný ministr Pavel Blažek (ODS) přivedl s sebou jako náměstka. Den poté, co úředník podnět podal, mu na resortu zrušili místo. Všem dnům ale není konec — náměstek po sérii afér náhle mizí a úředník se na ministerstvo vrací. Pro pořad 168 hodin natáčel Václav Crhonek a Jakub Hříbek.
3. 3. 2024|

Upozornili na problémy, přišli o místo. Pořad 168 hodin popsal případy dvou whistleblowerů

Dva úředníci se domnívají, že ztratili práci na ministerstvech dopravy a spravedlnosti kvůli upozornění na nesrovnalosti. V případě úředníka z ministerstva dopravy už rozhodl soud. A poprvé v historii dal whistleblowerovi za pravdu. V Česku se ale lidé, kteří se nebojí poukázat na problém, dlouhodobě potýkají s obtížemi, ukázali pro pořad 168 hodin reportéři Václav Crhonek a David Sebíň.
4. 12. 2023|

Kupka podle soudu nezákonně zrušil jmenování ředitele úřadu, píší Seznam Zprávy

Soud pravomocně rozhodl, že ministr dopravy Martin Kupka (ODS) nezákonně zrušil jmenování šéfa Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI) Pavla Kodyma. Ministr tak učinil poté, co Kodym upozornil Evropskou komisi (EK), že se stát chystá podle jeho názoru nezákonně poslat Českým drahám miliardy korun a zvýhodnit je tak proti ostatním dopravcům. Kupka, který následně navrhl zrušení tohoto úřadu, ale takovou souvislost odmítá. Informovaly o tom v úterý Seznam Zprávy.
28. 11. 2023|